Ali Rıza Kardüz

Ali Rıza Kardüz

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yeni adıyla Gündoğan, eski adıyla Farilya’da kıyıda yürüyüş yapanlar, kahvaltı için Valentino’da durur

Bodrum’un Farilya’sında (Yeni adı Gündoğan) sabahları taze poğaça ile kahvaltı yapmak, akşamları dondurma yemek için gidilecek tek bir yer var: Saime Hanım’ın Valentino Pastanesi.
Valentino Pastanesi, Farilya’nın en eskisi. İzmir’de, İtalyan asıllı (Levanten) pastane sahiplerinin yanında yetişen Mehmet Aşık, 40 yıl önce Farilya’ya yerleşerek pastacılığa başlamış. Genç yaşta ölünce, dul kalan karısı Saime Aşık kocasının işini sürdürmeye karar vermiş. Pasta ustası Adem Yelken ile birlikte hem Valentino’yu yaşatmış hem de üç kızını yetiştirmiş.
Adem Yelken çok yetenekli bir pasta ustası. Sabahın erken saatinde kalkıyor. Saat 7.30’a poğaçalar, börekler, açmalar, simitler, tuzlu ve tatlı kurabiyeler, sıcak sıcak, taze taze hazır. Oraların kokulu mandalinalarından nefis reçeller yapıyor.
Farilya’da sabahın erken saatinde kıyı boyundaki yürüme yolunda yürüyüş yapanlar, gazete almaya köye gelenler Valentino’da kahvaltı yapıyor.
Saime Aşık’ın gözlemesi ve otlu böreği, Adem Yelken’in ev baklavası, gülböreği ve suböreği pek meşhur. Gün boyu hafif yemekler de hazırlıyorlar. Doğal meyvelerle yaptıkları dondurmanın da tadına doyulmuyor.

Ucuz, düzgün oteller
Farilya, Türkbükü ile Yalıkavak arasında bir koyun çevresindeki küçük bir köyün adı. Şimdilerde belediyesi var. MÖ 553-375 yıllarında Romalılar tarafından Vara adı ile kurulmuş. Burada Mikenler, Persler, Kayralılar, Medler, Mısırlılar, Suriyeliler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar yaşamış.
Rumların Yunanca, Farilya (Güneşin Doğuşu) adını verdikleri bu güzel koyun adını 1961 yılında Gündoğan’a çevirmişler. Ama bu köye yakışan gene de Farilya adı.
Farilya, Bodrum’un az bozulan yerleşim yerlerinden biri. Koyun dibindeki eski yerleşim bölgesinde, halka açık plajların ve kumsalın hemen arkasında sıralanmış butik oteller her gelir grubundan insanların tatil yapabilecekleri yerler.
Yeni yapılan ve beş yıldızlı otel konforunda olanlar da var (Bunlarda iki kişilik oda+kahvaltı 220-225 TL), basit ama tertemiz olanlar da var (Bunlarda ise oda+kahvaltı kişi başı 50 TL dolayında).
Kıyıda yeni yapılan üç butik otel; Olira, Anka Regency ve Costa Farilya 20-25 odalı lüks butik oteller. Bu oteller hem kumsalın kıyısında hem de yüzme havuzları var.
Bu üç otelden sonra kıyı şeridinde yer alan Farilya’nın en eski oteli Kaptanoğlu Oteli’nde kişi başı 50 TL’ye konaklamak mümkün.
Daha sonra kıyıda daha küçük ve mütevazı moteller sıralanıyor. Tekrarda yarar var; bunların hepsinin önünde kumsal, halka açık plaj ve tertemiz bir deniz mevcut.
Esterelle 14 odalı tertemiz, muntazam bir motel. Onun yanında ailelerin sınırlı bütçeleriyle çok güzel tatil yapabilecekleri bir başka yer var: Cennet Motel. Geniş bahçesi olan bu motelde kişi başı yarım pansiyon (oda+akşam yemeği+kahvaltı) 50 TL. Sunfish, Gürkaya, Nene kıyı boyu sıralanan küçük moteller. Butik Han 20 odalı, yüzme havuzlu tertemiz bir motel. İki kişilik odanın geceliği, kahvaltı dahil 110 TL.
Denizin kenarındaki ilk lokanta Galimera. Köy içindeki lokantalar ise yan yana dizilen Farilya Yelken, Reana, Taraça, Kaana, Terzi Mustafa ve Yalı lokantaları.
Kıyının sonunda ise Belediye Başkanı İbrahim Bilgi’nin Hotel Farilya’sı var. 10 odası,
8 apart dairesi olan bu otel, Farilya’nın en eski tesislerinden biri. Kalabalık ailelerin rahat edebilecekleri odaları var.
Farilya’da 23.30’dan sonra müzik sesi duyamazsınız. Mankenler, paparazziler için çekici bir yer değildir. Tatilseverlere tavsiye olunur.