Ali Rıza Kardüz

Ali Rıza Kardüz

Tüm Yazıları

Adana’da çok sayıda kebapçı var. Mesut en ünlülerinden biri. Mesut’u 1921 yılında babası Hacı Mahmut Usta kurmuş. Mesut’u ünlendiren, marka yapan Mesut Silindir, 1981 yılında 55 yaşında iken ölmüş.

O yıldan bu yana Mesut markasını yaşatan kızından torunu Hakim Yenigün. Ama şimdilerde Mesut’un oğlu ve oğlundan torunları Muhsin Silindir, Mesut ve Erhan Silindir de işe soyunmuş durumda.

Mesut’un yeri


Mesut Silindir’in 1921 yılında Adana’nın o zamanki Sebze Hali’nin önünde, Karacaoğlan Sokağı’nda açtığı dükkan 95 yıldır kebap yemeye gelenlere hizmet veriyor.
Adana’da şehir içinde otel inşa eden aile, Divan Grubu tarafından işletilen otel binasının yanındaki bölümde Adana’nın yerel bir kebapçısının faaliyet göstermesini istemiş. Bir yıldır Divan Oteli yanındaki bölümde Mesut markası ile kebap servisi yapılıyor. Şehir merkezinde “fine dining” bir lokanta salonunda, yüksek tavanlı, pırıl pırıl bir ortamda kebap yeniyor.

Mesut’un 95 yıllık kebap dükkanında kebap yemenin zevki başka. Dükkanın duvarları yıllardır kebap yemeye gelenlerin fotoğrafları ile dolu.

Salata parasız sunuluyor

Mesut’ta Adana kebabı yağlı ılık pide üzerinde, pişmiş kırmızı biber, domates ile ve suyunu kaybetmemiş olarak masaya getiriliyor. Kebaba Karaman’dan getirilen süzme yoğurt, salata, turp, pişmiş domatesle soğan ve yeşillikler eşlik ediyor.

Hakim Yenigün kebapta kullanılan etlerin, Midyat’ta özel olarak meralarda beslenen erkek koyunların etleri olduğunu, tavukların da Midyat’tan getirilen “gezen tavuk”lar olduğunu söylüyor. Mesut’ta dana ve dişi koyun eti kullanılmıyor. Et bir gün dinlendiriliyor.

Etin sinirlerinden ayıklanması çok önemli. Yağ olarak kuyruk yağı kullanılıyor ve zırh ile çekiliyor.

Ete Maraş toz biberi ve tuz ekleniyor. Başka bir katkı maddesi yok.

Alkolsüz ve alkollü içecekler hariç Mesut’un 95 yıllık dükkanında Adana kebabının porsiyonu 25 lira. Kebap ile birlikte masaya getirilen cacık, salata ve yeşillikler için para alınmıyor. Tavuk şişin porsiyonu 20, kuşbaşı 25 lira.

Şanslı müşteriler, her gün bulunmayan Adana’nın ünlü “taş kadayıfı” ile ağızlarını tatlandırma imkanına kavuşabiliyor. n