Ali Rıza Kardüz

Ali Rıza Kardüz

Tüm Yazıları

Halat Restaurant, Rahmi M. Koç Müzesi içindeki Cafe du Levant’ın hemen yanında. Halat Restaurant’ın hem kapalı bölümü hem de Haliç’in kıyısında bahçesi var. Mutfağı ve kaliteli servisiyle öne çıkıyor

Rahmi Koç Müzesi’ndeki  Halat Restaurant

Halat Restaurant, mutfağı ve servisiyle “oturaklı-ağır” bir lokanta.

Rahmi Koç, bundan 20 yıl önce, Sütlüce semtinde, Haliç kenarında 12’nci asırdan kalma bir Bizans yapısı olan ve Osmanlı döneminde “Lengerhane” ismi altında donanma
ile ilgili döküm yapmak için kullanılan binayı Rahmi Koç Sanayi Müzesi olarak düzenlemeye başladı. Müze her yıl gelişti, gelişti... Şimdilerde 27 dönüm üzerinde 3 ana binada ve açık alanlarda nefis bir müze ortaya çıktı. Yaşayan bir müze. Şöyle yaşıyor: Devamlı yeni ve ilgi çekici eserler koleksiyona katılıyor ve de sabahtan akşama her yaştan insan müzeyi geziyor.
Bundan 20 yıl önce müze açılırken girişindeki küçük bir bina da bir Fransız kahvesi olarak düzenlenmişti... Rahmi Koç “her şeyin mükemmelini arayan bir kişiliğe sahip”... Fransız kahvesi açmaya karar verince, Fransa’ya gitmiş, Fransız kahveleri konusunun uzmanlarını bulmuş, niyetini açıklamış. Adamlar sormuşlar: “İyi de... Hangi asra ait bir Fransız kahvesi açmak istiyorsunuz? 18’inci asır mı, 19’uncu asır mı? Asırların ilk yarısı mı, son yarısı mı?”
Dönemine karar verildikten sonra Rahmi Koç başlamış antikacıları dolaşıp belli döneme ait eşyaları toplamaya. Zevkle toplanan o parçalar birleşince de “Cafe du Levant” ortaya çıkmış. Daha sonra da Azize Taylan bu kahveyi İstanbul’un en ilgi çeken kahve ve lokantalarından biri olarak ünlendirdi.

Öğle ve akşam servisi var
Şimdilerde Rahmi M. Koç Müzesi içinde Cafe du Levant’ın yanında Demlik Kahve, Barbaros Pub ve Halat Restaurant adını taşıyan başka kahve ve lokantalar da var. Bunların hepsini Divan Otelleri Grubu işletiyor. Öğle ve akşam yemek servisi olan Halat Restaurant’ın hem kapalı bölümü hem de Haliç’in kenarında bahçesi var.
Halat Restaurant, mutfağı ve servisiyle “oturaklı-ağır” bir lokanta. Mutfak sorumluluğunu Aydın Demir ve Faysal Üren taşıyor. Yönetimde Serpil Toktaş var. Lokantanın müdürü Hüseyin Yücel. Servis sorumluları Yavuz Merdan ile Sadettin Yılmaz.
Giriş yemekleri 25-28 TL, salatalar 25 TL, et yemekleri 29-56 TL, balıklar 50 TL, tavuk yemekleri 29 TL dolayında. Kişi başı 80-100 TL bir ödeme yapılıyor.

Haliç’in zevki bir başka
Geçen hafta bizler, bir grup yemeğinde Halat Restaurant’da idik. Yemek sığır carpaccio ile başladı. Taze küçük kuşkonmazlar, parmesan peyniri, yeşillik, trüf mantarı kokulu salata sosu ile tatlandırılmış sığır eti pek lezzetliydi. Daha sonra, bezelye püresi üzerinde, iki küçük
parça ıspanaklı ravyoli (ıspanaklı büyük boy mantı) yedik. Ravyolinin yanına bir küçük parça da buffalo ricotta (bir tür İtalyan taze peyniri) konulmuştu. Ana yemek deniz levreğiydi. Büyük boy levrekten kesilmiş, üzerinde derisi olan küçük bir parça lezzetini kaybetmeden
ve kurutulmadan pişirilmişti. Nefis
bir sos ile servis edildi.
Tekrarda yarar var. Grup yemeği olunca yemek seçmek veya “bir tabak yemek bana yeter” demek imkanı olmuyor. Karı koca karar verdik. Halat Restaurant’a bundan sonraki gidişlerimizde tattıklarımızın sadece birini ısmarlayacağız. Yaz aylarında, bahçede bir tabak yemek veya salata ile Haliç’in zevkini çıkaracağız. n