Beş yaşındaki Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bu yılki yolculuğu 5 Nisan’da Adana’da başladı. Manisa, Şanlıurfa, Samsun ve Bursa’dan sonra festivalin altıncı durağı için Trabzon’dayız.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu’nun konuşmalarıyla açılışı yapılan festivalde ilk durak Trabzon Müzesi oldu. Müzedeki ‘Milli Mücadele’ sergisinin açılışından sonra Türkiye Kültür Yolu Festival Direktörü Selim Terzi’yle sohbet ettim.
Festivalin yapıldığı şehirlere olan katkısını ve insanların ilgisini sorduğum Terzi, şunları söyledi:
“Festivalimizin beşinci yılında, vatandaşlarımızın giderek artan coşkusuyla karşılaşmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Gittiğimiz şehirlerde sanatın hemen her disiplininden etkinlikleri vatandaşlarımızla buluşturmak bizler için büyük bir keyif. Zira hem katılımcı sayısındaki artış hem de gözle görülür bir turizm hareketliliği, ne kadar doğru bir iş yaptığımızın somut göstergesi.”
Şehirlere katkısı ne?
“Rakamlarla ifade etmek gerekirse; bu yıl ilk kez rotamızda yer alan Manisa’da dokuz gün boyunca 50’ye yakın farklı noktada 500’den fazla etkinlik düzenlendi. 500 binden fazla katılımcı etkinliklerimizi takip etti. Bu gerçekten muazzam bir rakam.
Benzer şekilde, Şanlıurfa’da 40’tan fazla noktada düzenlenen 400’den fazla etkinlikte yaklaşık 600 bin kişi yer aldı. Geçtiğimiz hafta sona eren Samsun ayağında ise 40’a yakın noktada 400’den fazla etkinlik düzenledik ve 400 binden fazla katılımcıyı ağırladık.
Bu rakamların altını özellikle çizmek istiyorum; çünkü bu festival her yıl üzerine koyarak ilerliyor ve Türkiye Kültür Yolu Festivali markasının gücüyle olağanüstü bir geri dönüş alıyor. Festivalin düzenlendiği şehirlerde ciddi bir ekonomik, sosyal ve kültürel hareketlilik oluşuyor. Taksicisinden turizm işletmecisine, yeme-içme sektöründen hediyelik eşya satıcısına kadar herkes olumlu etkilerden bahsediyor. Festival süresince sosyal hayat zenginleşiyor; kültür-sanat etkinlikleri 7’den 70’e herkesi içine alarak şehirlere bambaşka bir dinamizm katıyor.
Şanlıurfa’dan bir anekdotla festivalin yapıldığı şehirlere katkısını anlatmak isterim.
Artık festival şehirlerinin gündemi, bu dönemlerde kültür ve sanat oluyor. Bu da bizi fazlasıyla mutlu ediyor. Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin etkinliklerdeki heyecanı ve gözlerindeki ışık, her yeni etkinlik için bizleri daha da motive ediyor.”
Hükümlülere moral
Programdaki Trabzon E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki konser dikkatimi çekince, “Her şehirde oluyor mu bu?” diye sorduğum Selim Terzi’nin yanıtı şu oldu:
“Festivallerimiz kapsamında gittiğimiz şehirlerde, toplumun her kesimine kültür-sanat aracılığıyla dokunmak için gerçekleştirdiğimiz en anlamlı çalışmalardan biri de Adalet Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz cezaevi konserleri. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüz sanatçılarının katılımıyla konserler düzenliyoruz. Eğer o cezaevinde kadın hükümlüler de varsa Cezaevi Müdürlüğü’nün talebiyle bu konserler ayrı ayrı da düzenlenebiliyor.”
GÜNÜN SÖZÜ
“Mutluluk beden için yararlıdır, ama zihnin güçlerini geliştiren hüzündür.” (Marcel Proust)
Özay Şendir
Futbolcu transferi değil terörsüz Türkiye
6 Temmuz 2025
Abbas Güçlü
Üniversite tercihi ve mezuna kalmak?
6 Temmuz 2025
Zeynep Aktaş
Bankalar atağa geçti endeks pozitife döndü
6 Temmuz 2025
Güldener Sonumut
Almanya’nın sıra dışı nükleer hevesi
6 Temmuz 2025
Eren Aka
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli Milliyet’e konuştu: Doğayı kaybettik ama insanlığımızı kazandık
6 Temmuz 2025