Ayşe Özgener

Ayşe Özgener

ozgenerayse@gmail.com

Tüm Yazıları

Bir fırtınada sağlam ve sert gözüken bir ağaç ortasından ikiye ayrılıp kırılırken bir fidan sağlam olarak kurtulabilir. Bunun nedeni, fidanın esnekliğe sahip olması ve esnediği için kırılmaktan kurtulmasıdır.

Aynı şekilde ruhsal esnekliğe sahip kişiler de zor yaşam olaylarını daha sağlıklı şekilde atlatırlar.

Ruhsal esnekliği anlatmak için bambu kamışı örneği verilir. Bambu kamışı, kırılmayan ve esneyen, hatta üzerine yük uygulandıktan sonra bile eski haline dönebilen bir bitkidir. Bir Japon atasözü okumuştum, “Esneyen bambu, direnen meşeden daha kuvvetlidir” diyordu. Bambu kamışı fırtınada kırılmıyor, eğilip bükülüyor ve sonra kendini tekrar iyileştiriyor.

Haberin Devamı

Aslında tam da anlatmak istediğim bu! Yaşananlar karşısında ruhumuzu esnetmeyi öğrendiğimizde kırılsak bile eski halimize dönebiliyoruz. Değişen koşullara uyum sağlamakta direndiğimizde toparlanmak zorlaşıyor.

Ruhsal esneklik (rezilyans)

Baş etmeyi sağlar

Bedenimizi esnetmek için çeşitli egzersizler yaparız. Sporcuların bedeni ne kadar esnek olursa sakatlanma riski o kadar azalır. Peki, ruhumuzu esnetmek mümkün mü? Evet, ruhumuzu esnetmek hem mümkün hem de mutlaka üzerinde çalışmamız gereken bir konu!

Ruhsal esneklik ve dayanıklılık, hayatın getirdiği sıkıntılar karşısında kırılmadan, dağılmadan ruhsal anlamda baş etmeyi sağlar.

Ruhun esneklik gösterebilme yetisine rezilyans (resilience) deniyor ve bu, günümüzün zorlaşan hayat koşullarında çok önemli bir beceri olarak karşımıza çıkıyor. Her insanın, ruhsal esneklik konusunda farkındalık kazanıp kendini kuvvetlendirme ve bu beceriyi edinmesi gerekir diye düşünüyorum.

Bu beceri özellikle çocuk yaşlardan itibaren kazanıldı mı, kişinin ruhsal anlamda daha da güçlü olmasını sağlıyor. Bana kalırsa, akademik eğitimin yanında okullarda üzerinde en çok durulması gereken konulardan biri de rezilyans.

Öğrenilen bir beceri

Bazı insanlar, diğerlerine göre daha dayanıklı ve olayların üstesinden gelirken daha sakin kalabiliyor. Tabii, bunun nedeninin bir kısmını kişilik özellikleri olarak açıklayabiliriz. Kimi daha sakindir, kimi de daha çabuk telaşa kapılır. Bu gibi kişilik özellikleri, dayanıklılık anlamında bir miktar fark yaratır. Ancak, ruhsal esnekliğin önemli bir özelliği, öğrenilen bir beceri olmasıdır. Yani bu anlamda isteyen herkes kendini geliştirebilir.

Haberin Devamı

Ruhsal esneklik kazanmak için en önemli formül, insanın kendini çok iyi tanıması ve dayanıklı olmak için hangi özelliklere sahip olup, hangi özelliklerini geliştirmesi gerektiğini bilmesidir.

Olumsuz koşullarla karşılaştığı zaman ayakta kalmak ve atlatmak için kendisine uygun yöntemler geliştiren kişi, durumlara daha kolay uyum sağlar. Kendisini iyileştirme yeteneğine sahiptir.

Hayatın değişen ve zorlaşan koşulları karşısında esneyip çözüm arama ve pes etmeme yolunu da seçebilirsiniz. Veya kırılıp, baş etmeyi bırakıp uyum sağlamamayı da seçebilirsiniz. Kırılmak istemeyenler için ruhsal esneklik kazanmak iyi bir çözüm!