Ayşe Özgener

Ayşe Özgener

ozgenerayse@gmail.com

Tüm Yazıları

Kimi için “haklısın” diyebilmek ne kadar zordur! O söz bir türlü dilinden çıkmaz. Karşısındakinin haklı olduğunu kabul etmek ve bunu ifade edebilmek çok önemli bir beceridir. Kolay gibi gözükse de çoğu kişi bunu başaramaz.

İletişim sorunları da çoğu zaman bu sebepten ortaya çıkar. “Haklısın” dendiğinde kolayca kapanabilecek kısa bir konu bile bu sihirli sözcük söylenmediğinde uzayıp gider.

Peki siz haksız olduğunuzu fark ettiğinizde ne yaparsınız? Kolayca haklısın der misiniz yoksa hala kendinizde haklı bir yan bulmak için çabalar mısınız? Sizi, kendinizi hep haklı gördüğünüz için eleştirirler mi? Yoksa haklıya hiç gocunmadan “haklısın” der misiniz?

Haberin Devamı

İlişkilerde ve iletişimde gözlemlediğim kadarıyla “haklısın” çok önemli bir kelime! Bunu ifade eden kişi kendinden bir şey kaybetmediği gibi aslında ilişkisinde çok şey kazanıyor. Ama nedense “haklısın” demeyi kaybetmek gibi algılayanlar var. Bu gibi kişiler birine “haklısın” dediğinde kendini kaybetmiş, onu kazanmış gibi hissediyor.

Çocukken de insan hep haklı olmak istiyor. İki küçük çocuk tartışırken ve siz olaya müdahale ederseniz, dikkat edin çocuklar olayı anlatmak yerine hemen “ama ben haklıyım” demeye başlar. Çocuklarla iletişimde hep bir suçlu ararsanız hep bir haklı-haksız kavramı ortaya çıkarırsınız. İletişim kazalarında haklıyı haksızı değil sorunu anlamakta fayda vardır. Ve ortada gerçekten haksızlığa uğramış biri varsa ona haklısın diyebilmek de duruma psikolojik olarak katkı sağlayan bir durumdur.

Haklısın demenin de birçok çeşidi vardır. Makbul olanı içten ve inanarak söylenen haklısın” sözüdür ve karşıdakini genelde yatıştırır. İnsan üzülmüş bile olsa haklı olduğunun onaylanması kendini iyi hissetmesini sağlar. Kimi durumlarda bazı kişiler çok sinir bozucu olabilir. Kendini haklı buluyordur ama konuyu da kesip atmak istiyordur. “Tamam tamam haklısın” diyerek “aslında haklı olduğunu düşünmüyorum ama haklısın diyerek konuyu kapatıyorum, artık sus” mesajı verir. Bazı kişiler de “haklısın” dedikleri anda konu kapansın ister. Tartıştığı kişi konuyla ilgili konuşmaya devam etmek isterse de “haklısın dedik ya daha ne istiyorsun” diye terslenir. Haklısın diyebilmek güzeldir ama bu bir kaçış kelimesi olmamalıdır. Sonuçta birisine “haklısın” dediğinizde olayın bir kısmı kapanmış oluyor. Haklısın ama… diye devam eden cümlelerin de genelde arkası kesilmez. Birinin haklı olduğunu düşünüyorsanız bunu tüm içtenlikle basitçe ifade etmek de fayda var. Arkasını açıklamalara boğduğunuzda sözcük etkisini kaybediyor.