Ayşe Tatari

Ayşe Tatari

aysetatari@gmail.com

Tüm Yazıları

İstanbul kalabalık, İstanbul kaotik, yorucu... Ben bizi eleştirmekten vazgeçtim. Vazgeçtiğim an rahatladım. İstanbul bitti diyoruz, ama her şeye rağmen arada bir İstanbul’u yaşamak lazım. Kent ve kasabalarımız genel olarak tarihe saygısı olmayan, şehircilik kriterlerine uymayan, bakımsız yaşam alanları... Kabul ettim, huzura kavuştum. Kent silueti bozulmuş, yapılaşma kötüymüş gibi sorunları sorun olarak görmeyip sebeplerine odaklandım. Biz böyleyiz, böyle seviyoruz diyerek teselli buldum.

Bu defa Galata’da kaldım... Sanat ve kültür maratonu yaptım.

Haberin Devamı

İstanbul Modern’de ‘İplikten Çözülenler’ adlı sergide 25 çağdaş sanatçı, tekstil malzemesi kullanarak estetik ve kültürel anlatılar meydana getirmiş. Tekstilin yaşamın farklı yönleri ile ne kadar ilişkili olduğunu açığa seren sergi, “Kumaş, malzeme olarak bize kökenleri, anlamı ve toplumsal rolüne dair neler söyleyebilir?” gibi soruları konu alıyor.

Yine İstanbul Modern’de; Türkiye’nin akademik eğitim almış ilk profesyonel kadın fotoğraf sanatçısı Yıldız Moran’ın ‘Bir Dağ Masalı’ adlı sergisinde Anadolu, İstanbul, yurt dışı, doğa, soyut ve portre gibi farklı konularda 1950-1962 yılları arasındaki fotoğrafları sergileniyor.

Mürekkepten Çin Sanatından Yorumlamalar (Pera Müzesi): Sergiden; bir mürekkep sever-çizer olarak etkilendim. Çalışmalarını Çin’de sürdüren 13 sanatçının yapıtlarında mürekkep resim geleneğinin farklı yorumlarına odaklanılmış. Manzara, kaligrafi, doğa gibi konulara güncel bir bakış açısıyla yaklaşan yapıtlar; resim, fotoğraf, video ve yerleştirme gibi farklı mecralarda karşımıza çıkıyor. Sanatçılar, mürekkebin ruhani ve estetik var oluşunu kültürel bir metafor, felsefi bir sistem olarak kullanarak günümüze uyarlamış. Çin kültürünün dinamik bir nabzı olmuş mürekkebe dair gelecek ihtimallere katkıda bulunuyorlar.

Yeni bir soluk

Mihri: Modern Zamanların Göçebe Resssamı (Salt Galata): Sergi; Mihri Hanım’ın yerleştiği ülkelerde zamanın ruhuna göre yeniden kurguladığı kimliği ve hayatına odaklanıyor. Ayrıca dönemin kültür ortamı ve İnas Sanayi-i Nefise’nin ilk öğrencileri üzerinden sanatçıların modernleşme sürecindeki rolünü detaylandırıyor. İmparatorluğun son döneminde yetişen portre ressamı Mihri (1885-1954), henüz 29 yaşındayken kadınlara mahsus güzel sanatlar okulu İnas Sanayi-Nefise Mektebi’nin kuruluşunu sağlamış ve toplumsal dönüşümün kayda değer aktörleri arasında yerini almış.

Haberin Devamı

Bankalar Caddesi’nde Salt Galata’nın hemen yakınında bir başka galeri Anna Laudel’de, ‘Tapestry-Dokunmuş Hikâyeler’ adlı karma sergide, farklı dönemlere ait sanatçıların geleneksel ve çağdaş yorumlarıyla ortaya çıkardıkları üretimler, Türkiye’de dokuma sanatının geçirdiği süreci yansıtan kapsamlı bir seçki... Dokuma sanatının farklı estetik ve tekniklerdeki uygulamaları sergide izlenebilir.

Yenilikçi bakış açısıyla daha önce farklı disiplinleri bir araya getiren Tomtom Designhood, ‘Herkes için ulaşılabilir sanat’ fikriyle yola çıkan Step Istanbul’la bu yıl ilk kez 25-28 Nisan günleri arasında yeni bir sanat etkinliği düzenlemiş. Tarihi dokusunu koruyarak geçmişten bugüne uzanan, mimari bir eser niteliğindeki Tomtom Kırmızı binasındaki odalarda Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen galerileri ve sanatçıları, koleksiyoner ve sanatseverler buluşuyor.

Haberin Devamı

Yazımda üç günlük geziden küçük bir seçki yaptım. Üç gün boyunca sanat ve kültürle ilgili bir maratonun keyfini yaşarken ister istemez İzmir için de hayallere daldım.