Milliyet Ege’de, Panorama adlı köşemde 15 günde bir okuyucularımla buluşuyorum... Hal böyle olunca haftalık haber ya da duyuru niteliğinde olan yazılarım, bazen üzerinden biraz zaman geçerek yayımlanmış oluyor...
Geçen günlerde İZDOB, harika bir geceyle unutulmaz saatler yaşattı. Küçük, anlamlı ve tarihi salonda yıllardır başarıyla bizlere dünyanın en önemli opera ve balelerinden eserler sunan İzmir Operamız, takdire şayan bir kurum. Aytül Büyüksaraç’ın müdür olarak atanmasıyla bu yıl çok renkli eserlerin ve konserlerin sahneleneceği kanısındayım. Aytül Hanım, aynı zamanda başarılı bir soprano.
İzmir’de 23 Ekim 2018 akşamında her ikisi de bir perdelik opera olan Cavelleria Rusticana ve I Pagliacci, ortak bir dekor anlayışıylya hafızamızda güzel sesler ve izler bıraktı... Sezon prömiyerinde aynı gecede sahnelenen iki eser dakikalarca alkışlandı.
Büyük zorluklar ve imkânsızlıklar içinde bizlere böylesine kaliteli eserleri izleme imkânı sunan operamız, küçük, güzel ve tarihi salonda yıllardır büyük eserler sahneliyor... Karşıyaka’da yapılması planlanan opera binası, kentin merkezinde olmalıydı... Belki de Basmane çukurunda olabilirdi, yakışırdı... Güzel bir meydan düzenlenerek, Kültürpark’la birlikte kentin kültür ve sanat bölgesi olabilirdi... İzmir’in kalbinde her semtten ulaşımın kolay olabileceği ve heykellerle donatılmış yeşil ve güzel bir meydana açılan ihtişamlı bir opera binası hayal ediyorum... Basmane bölgesi ve az ilerideki Agora, Kemeraltı sinagoglar bölgesi ve müzeleri de katarsak, kent merkezinde kişilikli bir çekim merkezi oluşabilir... Şehircilik notum çok yüksekti mimarlık fakültesi yıllarımda, belki de o yüzden hep İzmir’i planlarım hayallerimde.
Portekiz Sinagogu
Kemeraltı’nda yeni restore edilen Portekiz Sinagogu, pek çok aktiviteye ev sahipliği yapıyor. Smryna Agorası’nın batısında Havra Sokağı civarındaki sinagoglar bölgesi çok özel bir yer... Dünyada bir örneğinin Prag’da olduğu biliniyor... EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi olarak tanımlanan Portekiz Sinagogu, çok maksatlı salon olarak kullanılıyor günümüzde.
Ünlü mimar Daniel Libeskind’le bu mekânda tanışma şansımız oldu... Kendisi, bu bölgede kurulması planlanan Yahudi Müzesi için davet edilmiş (Polonya doğumlu Yahudi ve Amerikalı)... Ünlü mimar, Berlin’deki Yahudi Müzesi’yle tanınıyor daha çok... ABD’de Dünya Ticaret Merkezi (WTC) kulelerinin yangınla yıkılmasından sonra bölge planlamasının başmimarı seçilmiş.
Biliniyor ki ünlü mimarların eserleri; bulundukları kent ya da kasabaları dünyaya tanıtıyor... Sinagoglar bölgesinde Daniel Libeskind eseri bir Yahudi Müzesi Projesi gerçekleşirse şüphesiz İzmir için etkili olur.
Olten Filarmoni
Olten Filarmoni konserleri devam ediyor... Konserlerin özelliği, klasik müzikle beraber dinleyicileri bilgilendirerek her anı keyifle yaşatması ve her yaştan dinleyiciyle bağ kurabilmesi... 17 Kasım 2018 akşamında ‘Senfonik Mizah’ adlı gecede; sahnede iki usta İbrahim Yazıcı ve Selçuk Yöntem, müzik, dans, şarkı ve sohbette bir araya gelip eğlence ve sanatı birleştirdi. Yazan ve yöneten Zühal Ergen, “Ben sadece onların sözü oldum, dili oldum” diyor...
Fatma ve Ceyhan Olten, o gece AASSM fuayesinde gelenleri yine her zamanki zarafet ve nezaketleriyle, harika ev sahiplikleriyle karşıladı.
Olten Filarmoni, 2018-2019 programını www.oltensanat.com’dan izleyebilirsiniz.