Ayşe Tatari

Ayşe Tatari

aysetatari@gmail.com

Tüm Yazıları

MÜZİKSEV’in kaybolmaya yüz tutmuş, unutulmuş geleneksel çalgılarımızı yeniden hayata döndürme projesi kapsamında “Orta Asya’dan Anadolu’ya İki Telli’nin Yolculuğu” adlı konserde Türk çalgıları Kıl Kopuz, İklığ ve İgil can buldu.

MÜZİKSEV’deki ilginç dinletide ilkel gibi görünen üç çalgı, günümüz yaylı çalgılarının atası olarak kabul ediliyor.

Altay Steplerinin Kıl Kopuz’unu kemençe virtüözü Gülten Yeğin, Torosların İklığ’ını kabak kemanenin büyük ustası 92 yaşındaki Salih Urhan, Tıva Türkleri’nin İgil’ini kanun sanatçısı Özgür Gürbüz ilk kez seslendirdi.

Haberin Devamı

***

Araştırmacı Güner Özkan‘ın çizimleriyle MÜZİKSEV Lutiyesi Ozan Özdemir’in geleneksel malzeme ve yöntemler ile imal ettiği günümüz yaylı çalgılarının atası olarak kabul edilen üç çalgı ilk kez dinleyicilerle buluştu. Geceyi değerli müzisyen, koro şefi Hayati Çiftçi sundu.

Efsaneye göre Dede Korkut’un rüyasında görerek yaptığı kıl kopuz, at kılından iki telli ve at kılı yayı ile Altay Steplerinin çalgısı.

Dede Korkut, boy boylarken soy soylarken bu çalgıyı çalmıştır.

Türk kültüründe kutsallık atfedilen iki tellilerin bir diğeride Toros Türkmenleri’nin su kabağından yaptığı İkliğ’dır.

İgil, ilk yaylı çalgı olduğu söylenen çalgıdır; konserde, Tıva Türklerinin hömey tekniği ile söylenen türkülere, ardından da Nogay, Kazak ve Tıva ezgilerine eşlik etti.

Bu özel çalgılar MÜZiKSEV’de sergileniyor.

Resmin Köşe Taşları

Folkart Gallery “Türk Resminin Köşe Taşları” adlı sergi ile 130 sanatçının eserlerini İzmirliler ile buluşturdu.

24 Mart-28 Mayıs 2017 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek sergide Türk Resim Sanatı tarihindeki muhtelif akımların temsilcilerinin eserleri ilk defa biraya geldiler.

Şeker Ahmet Paşa, Osman Hamdi, Hoca Ali Rıza, Hikmet Onat, Feyhaman Duran, Cemal Tollu, Naci Kalmukoğlu, Şeref Bigalı, Leyla Gamsız, Eşref Üren, Şükriye Dikmen, Fahrelnisa Zeyd, Burhan Uygur, Nuri İyem, Burhan Doğançay, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Abidin Elderoğlu, Abidin Dino, Şükriye Dikmen, Nurullah Berk, Ferruh Başağa… Sergideki önemli isimlerden bazıları ve bugün sadece eserleri ile yaşamaktalar.

Haberin Devamı

***

Sergi açılış kokteylinde armağan edilen ve serginin adını taşıyan katalog her zamanki gibi fevkalade kaliteli.

Kalıcı bir hatıra olarak yerini aldı kütüphanemizde.

Cumhuriyet döneminde sanata ve sanatçı yetişmesine verilen değer son derece dikkat çekici olmuştur.

Türk ressamlarının Avrupa’ya özelliklede Paris’e gönderilip önemli akademi ve atölyelerde eğitim almaları sağlanmıştır.

Bu sergideki değerli sanatçılarımızın pek çoğu sözünü ettiğimiz eğitimleri alarak ülkemize dönmüş ve resim sanatına pek çok öğrenci yetiştirerek katkıda bulunmuşlar.

***

Bu sergideki eserler özellikle resim sanatına gönül verenler ve eğitimini alanlar için ders niteliğinde.

Eserlerdeki boyama teknikleri, natürmort anlayışı ve peysaj gibi konuların ifade edilişleri ile pek çok özellik zengin bir bilgi aktarımı görevini üstleniyor.