Beyhan Budak

Beyhan Budak

beyhanbudak@gmail.com

Tüm Yazıları

İnsanı en çok inciten şeylerin başında değer verdiği insanlardan gördüğü olumsuz davranışlar ve onların beklentilerimizi yerine getirmemesi oluyor. Birçok yerde insanlardan bir şey beklememek gerektiği, mutluluk için beklentilerden kurtulmak gerektiği ifade ediliyor. Eğer bu mümkün olsaydı, gerçekten mutluluğumuza katkı sağlayabilirdi. Ama insan, özellikle yakın ilişkilerinde çok fazla emek verdiği zaman karşılık beklemeden edemiyor. Bu çoğunlukla bir tercih değil, insani bir eğilim diyebiliriz.

Haberin Devamı

Evet, beklentilerden kurtulmak pek mümkün değil. Ama şu ayrıntıyı fark etmek önemli: İnsan çok verdiği yerden çok bekliyor. Bu matematiksel bir denklem gibi. Çok verirsen, çok beklersin. Evet, yakın ilişkilerde çok emek vermek ilişkinin kalitesini yükseltiyor. Ama doğru kişiye mi emek veriyorsun? Eğer senin onu gördüğün gibi, seni öncelik değil sadece seçenek gören birisine bu kadar emek verirsen, çok büyük ihtimalle karşılığını alamayacaksın ve hayal kırıklığına uğrayacaksın. Bu yazımda, sana seni öncelik değil seçenek olarak gören kişilerin davranışlarından bahsetmek istiyorum.

İlişkilerinde öncelik değil seçenek olabilir misin

Bu duruma örnek oluşturan, en sık karşılaştığım davranış kalıbı şu: Sen yakın gördüğün o kişi için tüm önemli günleri hatırlıyorsun, bu konuda jestler yapıyorsun, o kişinin zorlu zamanlarında yanında oluyorsun, bir şeyler istediği zaman hiç geri çevirmiyorsun. Ama aynı durumda sen olunca, karşı taraf sen yokmuşsun gibi davranıyor. Çok basit cümlelerle bile, senin için önemli olan günleri hatırladığını ifade etmiyor, zorlu zamanlarında yanında olduğunu hissetmiyor, yardım isteklerine hiçbir şekilde karşılık vermiyor. Bu davranışlar önemli bir ipucu olabilir.

Bir diğer ipucu da sadece onun istediği zamanlarda görüşüyorsunuz. İkili ilişkilerde iki tarafın da birbirine ihtiyacı olan zamanlar vardır. Bu bazen derdini ve bazen de mutluluğunu paylaşmak içindir. Ama karşı taraf her istediğinde sen onun yanındayken, sen onu çağırdığında, yanında olmanı istediğinde karşı tarafın her zaman mazeretleri varsa, bu durum hep böyle oluyorsa, bu da bir işarettir.

Haberin Devamı

Seni öncelikleri arasında görmeyen biriyle sosyal bir ortama girdiğin zaman, bu kişinin ilgisini çok çabuk bir şekilde yeni sosyal ortamdaki ilgi çekici kişilere yönelttiğini görebilirsin. Halbuki o ortama sadece ikiniz girmişsiniz, ikiniz de kimseyi tanımıyorsunuz ama yakın gördüğün kişi seni unutup, diğer insanlarla çok yakın olmaya çalışıyor olabilir. Bu arada, yeni bir ortam olmadığı durumlarda da yanınıza yeni bir kişi geldiği zaman, sanki sen o ortamda yokmuşsun gibi, hemen seni geride bırakıp, diğer kişiyle ilgileniliyor olması da bir işarettir.

Bir diğer dikkat etmen gereken konu da, karşı tarafın seni sadece ihtiyacı olduğu ya da yalnız kaldığı zamanlarda aramasıdır. Çünkü biri seni seçenek olarak gördüğü zamanlarda, o kişiler için senin konumun asıl öncelikli kişiler olmadığı zamanlarda onların yerini doldurmak olabilir. Bu böyle söylendiği zaman acı verici farkındayım ama maalesef bizim ilk sıraya koyduğumuz çoğu insan için biz bir seçenek durumundayız.

Haberin Devamı

Bu saydığım ipuçları her ilişkide olabilir.

Bu durum, karşı tarafın öncelikleri arasında olmadığına anlamına gelmez. Önemli olan, bu saydıklarımın sürekli olarak karşına çıkmasıdır. Eğer karşındaki insan hep böyle davranıyorsa, senin de öncelik listendeki sıralamanı değiştirmen gerekebilir. Yanlış insanlara yaptığın maddi ve manevi yatırımlar her zaman hayal kırıklığı olarak dönecektir.

Kendine iyi davran, görüşmek üzere...