Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen yıl 50. yılını kutlayan ancak pandemi nedeniyle sadece çevrimiçi yapılan Art Basel Miami, 30 Kasım- 4 Aralık tarihlerinde gerçekleşiyor. Fuarın bu yıl en öne çıkan bölümü ise NFT sergisi olacak gibi gözüküyor

En son iki yıl önce gerçekleşen Art Basel Miami’nin en çok konuşulan sanat eseri, 120 bin dolara satılan, İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ın duvara bantlanmış muz isimli çalışmasıydı. Geçen yıl ise pandemi nedeniyle Art Basel yapılamadı, koleksiyonerler için çevrimiçi izleme odaları oluşturuldu.

Haberin Devamı

Malum, sanat koleksiyonerleri yılın belli zamanlarında Art Basel’de toplanıyor. Geçen yıl 50’nci yılını kutlayan Art Basel sadece ticari bir organizasyon değil, aynı zamanda kültürel bir etkinlik.

Art Basel’de NFT’ler başrolde

Yılda bir kez Basel, Miami Beach ve Hong Kong’da düzenleniyor. Bundan tam 5 yıl önce Art Basel Miami’de ilk virüs etkisi görülmüştü. Birçok önemli koleksiyoner, özellikle de Rusya ve Fransa’dan gelecekler, son anda Miami’ye gitmekten vazgeçmişti. Bunun nedeni dünyada yaşanan ekonomik krizler ya da politik durum değil, aksine Zika virüsüydü. Zika virüsü, özellikle hamileler ve hamile kalmayı düşünenleri daha da çok etkiliyordu. Gagosian Galeri’nin sahibi Larry Gagosian bile, satışlardan memnun olsa da, Zika yüzünden fuara katılan daha az sayıda VIP olduğunu kabul etmişti.

Aşı kartı şart

Bu yıl ise koronavirüs salgınının devam etmesine rağmen Art Basel Miami, Miami Convention Center’da gerçekleşiyor. 30 Kasım ve 1 Aralık fuarın ön izleme günleri, 2-4 Aralık’ta ise fuar halka açılacak. Belirli saat aralıklarında fuarı gezebilmek için maskeli, aşı kartlı ya da PCR negatif test sonuçlu olma şartı da aranıyor. Miami’de hiçbir yerde maske kullanılmasa da Art Basel yetkilileri, bu konuda son derece kararlı olduklarını belirtiyor. Hatırlayacaksınız, kısa süre önce Art Basel’i düzenleyen ana şirket MCH Group’un yüzde 49’luk çoğunluk hissesini, Rupert Murdoch’un oğlu James Murdoch tam 80 milyon dolara almıştı ve çağdaş sanatçılar, fuarın organizatörleri kadar bu duruma sevinememişti. Daha sonra MCH Group, büyük bir siber saldırıya uğradığını ve verilerinin çalındığını açıkladı, soruşturma devam ediyor.

Haberin Devamı

253 uluslararası galerinin katıldığı Art Basel Miami her ne kadar daha önceki yıllardan daha küçük olsa da, ABD’de pandemi sonrası düzenlenen ilk uluslararası sanat fuarı olma özelliğini taşıyor.

Art Basel’de NFT’ler başrolde

Miami geceleri ve Superblue

Fuarda bu yıl yenilikler de var. En büyük yenilik NFT’ye (Non-fungible token) geniş yer ayrılması. “Humans+Machines: NFTs and the Ever-Evolving World of Art” başlıklı sergi, kripto para Tezos sponsorluğunda gerçekleşiyor. Sergide ziyaretçiler kendi yapay zekâ portrelerini ve NFT’lerini yaratabilecek. NFT’lerin rekorlar kırdığı 2021’in ilk 6 ayında sanat galericileri satışlarında ciddi düşüş olduğunu açıklasa da büyük galericiler bu durumun hızla toparlandığını savunuyor. Bu yıl Miami’de birçok marka ve sanatçı iş birliği öne çıkıyor. (Bkz. Es Devlin’in Chanel için tasarladığı orman.)

Sanat koleksiyonerleri Art Basel Miami’de sadece eserleri incelemekle kalmıyor, Basel’dekinin aksine Miami gecelerinin de tadını çıkarıyor. Malum, partiler zaman zaman fuarın bile önüne geçiyor, aynı bizde “Contemporary Istanbul”da olduğu gibi. Art Basel Miami’ye kadar gitmişken görülmesi gereken bir yer de Superblue. Pace Gallery ve Steve Jobs’un eşi Laurene Powell Jobs’un kurduğu Emerson Collective’in ortak projesi. Şimdiye kadar satılan en pahalı NFT’ye imza atan Beeple da Bass Museum’da bir konuşma yapacak. Facebook’un yaratıcılarından Winklevoss kardeşlerin satın aldığı NFT platformu Nifty Gateway’in de özel bir daveti olacak. Ayrıca fuarla eş zamanda başka uydu fuarlar da düzenlenecek: Design Miami, Untitled, Art Miami ve CONTEXT, Scope Miami Beach gibi…

Haberin Devamı

Volta Art Fair ve The Aqua Art Fair ise bu yıl yapılmayacak, 2022’de gerçekleşmeleri planlanıyor. Afrika sanatlarını destekleyen Prizm fuarı ise bu yıl sadece çevrimiçi olacak.

Hatırlatalım, Art Basel Hong Kong’un Mart 2022’de ve İsviçre’deki Art Basel’in ise Haziran 2022’de düzenlenmesi planlanıyor.