Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyanın en önemli sanat fuarlarından biri, 54. yılını kutlayan Art Basel.

Sadece kültürel bir etkinlik değil, aynı zamanda ticari bir organizasyon.

Art Basel son yıllarda yatırımcılarıyla da çok konuşuluyor.

Çünkü Art Basel’in sahibi MCH Group’un yüzde 49’luk çoğunluk hissesini ‘Succession’ dizisine de ilham veren Rupert Murdoch’un oğlu James Murdoch tam 80 milyon dolar karşılığında aldı ve yönetim kurulunda üç koltuğa sahip oldu.

Art Basel yılda bir kez Basel, Miami Beach, Hong Kong ve son olarak da Paris’te düzenleniyor.

Haberin Devamı

Art Basel’den global sanat raporu

Yavaşlamaya rağmen sanat piyasası dirençli

Art Basel ve UBS Küresel Sanat Pazarı Raporu 2024’ün sekizinci edisyonunu yayımladı, küresel sanat pazarının 2023’teki durumuna ilişkin kapsamlı, makroekonomik bir analiz sunuyor.

Arts Economics’in kurucusu kültürel ekonomist Dr. Clare McAndrew tarafından yazılan rapor, ekonomi ve jeopolitiğin sanat satışları üzerindeki etkisini analiz ediyor ve bazı sanat yapıtlarını gözden geçiriyor.

Rapora göre global satışlardaki yavaşlamaya rağmen sanat piyasası dirençli olmayı sürdürüyor.

Art Basel’den global sanat raporu

2023 yılında piyasa değeri yüzde 4 azalarak tahmini 65 milyar ABD dolarına geriledi.Yüksek faiz oranları, enflasyon ve siyasi istikrarsızlık gibi faktörler piyasadaki büyümenin yavaşlamasına etki etse de, işlem hacminde yüzde 4’lük kayda değer bir artışla 39.4 milyon ABD doları gerçekleşti. Alıcı faaliyetlerindeki bu büyüme özellikle düşük fiyat seviyelerinde belirginleşti ve pazarın bu segmentlerindeki galeriler ve müzayede evleri için daha canlı bir ticaret ortamı yarattı.Önde gelen pazarlarda ise ABD, yıllık yüzde 3 düşüşle değer bazında satışların yüzde 42’sini oluşturarak küresel sanat pazarındaki lider konumunu korudu. Çin, küresel sanat pazarındaki payı yüzde 19’a çıkarak İngiltere’yi geride bırakırken, İngiltere yüzde 17’lik payla üçüncü sıraya geriledi. Fransa, küresel satışların yüzde 7’sini oluşturarak dördüncü büyük sanat pazarı konumunu korudu.2024 yılına bakıldığında galerilerin yüzde 36’sı satışlarda artış, yüzde 48’i cironun sabit kalmasını beklerken, yüzde 16’sı düşüş öngörüyor. Siyasi ve ekonomik belirsizliğin etkileri çoğu galeri tarafından en büyük zorluk olarak değerlendirildi ve bunu 2020’den bu yana tekrarlanan bir öncelik olarak mevcut müşterilerle ilişkileri sürdürmeye odaklanma takip etti. Açık artırma sektöründe, 2024 için iyimserlik nispeten yüksekti; katılımcıların yüzde 38’i satışlarda bir iyileşme beklerken, sadece küçük bir kesim (yüzde 4) kendi satışlarında bir düşüş öngörüyordu; bu oran 2022’deki yüzde 24’ten önemli bir düşüştü.Bu kapsamlı raporla ilgili Art Basel CEO’su Noah Horowitz şunları söyledi: “Her ne kadar yıllık bazda düşüş yaşansa da, çekirdek koleksiyoner kitlesi 2023’te sanat piyasasıyla aktif olarak ilgilenmeye devam etti ve daha değer ve kalite odaklı bir bakış açısıyla da olsa fiyatların dengede desteklenmesine yardımcı oldu. Çevrimiçi sektördeki kazanımlarla birlikte yeni ve genellikle daha genç küresel alıcıların katılımının artması, pazarda önemli gelecek potansiyeli olan bazı kritik fırsatların altını çiziyor. Genel olarak, yıllar süren bileşik ivmelenmenin ardından piyasanın en üst noktasında trendin tersine dönmesi, geçen yıl sanat sektörünün belirleyici özelliklerinden biriydi, zira bu aynı zamanda piyasada heyecan verici yeni trendlerin ve anlatıların ortaya çıkması için bir açılış da yaratıyor.”Bakalım global sanat dünyasındaki durum Türkiye için de geçerli olacak mı…