Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çağdaş sanat dünyasının da Miami’ye tepeden baktığı yıllarda Art Basel’i Miami’ye getiren 3 önemli koleksiyoner aile vardı: Rubell, Margulies ve de La Cruz.Rosa de La Cruz, hayatı boyunca eşi Carlos de la Cruz ile birlikte sanat koleksiyonculuğu yaptı ve sanatçıların haklarını savundu. Miami’nin çehresini değiştirmeye ve şehri uluslararası bir kültürel destinasyon haline getirmeye yardımcı oldu.Binlerce sanat eseri topladı ve 2009 yılında Miami Design District’te koleksiyonlarını halka açık olarak sergileyen ücretsiz bir müze olan de la Cruz Koleksiyonu’nu açtı.

Haberin Devamı

Bir devrin sonu

Çok yakın bir zamanda 30 bin metrekareye yayılan müze kapandı.Oysa kendisinin desteklediği sanatçıların birçoğunun değeri ve beğenisi arttı.

Rosa de La Cruz Şubat ayında vefat etti, Mart ayında kendisi için sanat dünyasının da katıldığı bir anma töreni yapıldı.Bir sanat kurumu olarak görülmeye başlanan ise aslında artık vefat etmiş tek bir bireyin tutku projesiydi.

Bir devrin sonu

Şimdi ise tüm koleksiyonu bir müzayede evi tarafından satılacak.

Ayrıca mirasçılarının müzenin bulunduğu binayı da satışa çıkarması bekleniyor.

İşte her şey 1-2 ay içinde oldu.

“Bu onun hayatıydı” denilen koleksiyona sahip çıkılamadı.Kendisi hayattayken de bunun sinyallerini veriyordu zaten: 2009’da New York Times’a koleksiyonunu satma isteğini telgrafla bildirmişti: “Her koleksiyoncunun sahip olduklarını yanında götüremeyeceğini anlaması gerekir. Eserler ya sergilenemeyecek bir sanat kurumuna gidecek; ya onları pek de istemeyen çocuklarınıza; ya da bir müzayede evine.”Önceki gün Christie’s, Rosa de la Cruz koleksiyonunun büyük kısmını satmak üzere seçildiğini doğruladı. Christie’s’ten Isabella Lauria, “Rosa, 21. yüzyılı çok küresel ve odaklanmış bir mercekle belgeledi. O zamanlar cinsiyet, kimlik ve siyasetle ilgili eserleri toplamaktan korkmuyordu. Bu onu gerçek bir lider olarak konumlandırdı.” dedi.Müzayede evinin 20. ve 21. yüzyıl sanatı departmanı başkanı Alex Rotter’ın yaptığı açıklamaya göre, 30 milyon dolardan fazla olduğu tahmin edilen koleksiyon, 5 bin dolar kadar düşük ve 5 milyon dolar kadar yüksek fiyatlı lotları içerecek.Uzmanlara göre zamanlama pek iyi değil, geçen yıl sanat piyasası büyük düşüşe geçtiği için. 10 yıl önce koleksiyonun toplam değerinin 100 milyon doları aştığı söyleniyor.Ayrıca son bir yıldır ailenin sistematik, sessiz ve isimsiz olarak sanat eserlerini sattığı da konuşulanlar arasında.Bkz. Dan Colen’in ‘İntikam’ (2015) adlı tablosu 1 Mart’ta Sotheby’s’de 13 bin dolara satıldı. Dokuz yıl önce 450 bin dolarlık fiyata alınmasına rağmen.Rosa’nın ailesinden geriye kalan eşi, 5 çocuğu, 17 torunu ve 6 torun çocuğu var.“Bu onun hayatıydı” denilen koleksiyonun neden bu kadar hızlı satıldığı ise henüz bilinmiyor.Tek bilinen, hep olduğu gibi bir devrin daha bittiği…