Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Biz Türkiye’de “duran adam”ı konuşurken, İtalya’da ise “İstanbul Beyefendileri” başroldeydi. Floransa’daki erkek giyim fuarı Pitti Uomo’da “7 tepeli şehrin 7 moda” tasarımcısının 7 tasarımı” sergilendi

İstanbul’un beyefendileri

Sergiye katılan tasarımcılar; Aslı Filinta, Emre Erdemoğlu, Niyazi Erdoğan, Deniz Kaprol, Hatice Gökçe, Zeynep Tosun, Mehtap Elaidi, Barış Çakmakçı, Deniz Yeğin, Tahsin Özerden, (soldan sağa).

İstanbul’da 20 gün boyunca hayat durdu ama aynı tarihlerde İtalya’da İstanbul’la ilgili güzel şeyler oluyordu. Aylar önce Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Mehtap Elaidi’den öğrenmiştim, bu ay Floransa’da gerçekleşen erkek giyim fuarı Pitti Uomo’da konuk ülkenin Türkiye olacağını. Katılabilmenin bile zor olduğu bu fuarda konuk ülke olmamız hem tekstil
hem moda sektörü için son derece önemli.

Haberin Devamı
İstanbul’un beyefendileri

Bu heyecanı paylaşmak üzere Floransa’daki fuara gitmeyi çok istedim ama geçen hafta sonu yaşananlardan sonra bunu yapacak gücü kendimde bulamadım. Ülkede böyle olağanüstü bir durum varken Floransa’daki moda fuarına gidersem suçluluk duyacaktım, gitmedim, şimdi de gitmediğim için suçluluk duyuyorum. Çünkü bu fuar aslında Türkiye’de güzel şeylerin de olduğunun canlı bir örneği.
Şimdi gelelim fuarda gerçekleştirilen sergiye... Pitti Uomo’da Türkiye’yi 4 marka ve 7 tasarımcı temsil etti. Önce markaları sayalım, Avva, Hatemoğlu, Kiğılı ve Ramsey. Tasarımcılar ise Elif Cığızoğlu, Zeynep Tosun, Aslı Filinta, Niyazi Erdoğan, Hatice Gökçe, Deniz Kaprol ve Emre Erdemoğlu. Ayrıca Niyazi Erdoğan’ın tasarladığı kıyafete Pınar-Deniz Yeğin’in Rumisu markası da aksesuarlarıyla eşlik etti.

Eski Türk filmlerinden ilham alarak tasarladılar
“İstanbul Beyefendileri” sergisinde “7 tepeli İstanbul’un 7 tasarımcısından 7 beyefendi” örneği sergilendi. Bu “beyefendi” imajı için eski Türk filmlerinden ilham alındı. Ayrıca her tasarımcı tasarımına ilham kaynağı olarak İstanbul’un ayrı bir semtini seçti.
Fuarda International Herald Tribune, New York Times, The Times, Harper’s Bazaar’daki yazılarıyla tanıdığımız ünlü moda eleştirmeni Suzy Menkes de Türk sergisini ziyaret edenler arasındaydı.
Vogue İtalya’nın 25 yıllık genel yayın yönetmeni
Franca Sozzani (ki kendisi Milano’daki dünyaca ünlü konsept mazağa ve sanat galerisi Corso Como 10’un kurucusu Carla Sozzani’nin de kız kardeşi) Twitter’da takipçileriyle “İstanbul Beyefendileri” sergisini paylaştı. Suzy Menkes ve Franca Sozzani gibi moda dünyasında çok önemli yeri olan isimlerin Türk moda tasarımcılarından bahsetmesi bile gurur verici.

Gezi Parkı’yla ilgili sorulara cevap verdiler
Bu arada fuarda Türk katılımcılar Türk modasının yanı sıra Gezi Parkı’yla ilgili sorulara da cevap vermek zorunda kaldı. Şaşırdık mı? Hayır. Biz Türkiye’de “duran adam”ı konuşurken, Floransa’da ise “İstanbul Beyefendileri” başroldeydi.
Artık Türk moda ve tekstil sektörünün yerinde durmadığı, İtalya gibi modayla özdeşleşmiş bir ülkede de tescillendi.

İstanbul’un beyefendileri

Volkan Atik, Mehtap Elaidi ve Hikmet Tanrıverdi (soldan sağa).

“Kapısından giremiyorduk, misafir ülke olduk”

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, dünyanın en büyük erkek giyim fuarı olan Pitti Uomo’da Türkiye’nin üretim kadar tasarım gücünü de ortaya koyduklarını belirterek,
“Bir dönem kapısından içeri adım atamadığımız Pitti Uomo’da misafir ülke olarak ağırlandık. Tüm dünyada moda ve tasarımın efendisi olarak bilinen İtalyanlar’dan stratejik işbirliği daveti aldık” dedi. Tanrıverdi’ye göre hedef, “Çin ile Türkiye arasındaki yüzde 30’luk fiyat farkını bu işbirliği ile çok daha yukarılara çıkarmak ve tasarım odaklı ürünler sayesinde yüksek katma değer elde edip, Türkiye’nin zenginleşmesine katkı sağlayabilmek.”

“Bundan sonra birlikte hareket edeceğiz”

İHKİB Fuarlar Komitesi Başkanı Volkan Atik’e göre Pitti Uomo “Kapısı sert” bir fuar. Atik, “Pitti Uomo yetkilileri, Türk firmalarını, markalarını ziyaret edip yerinde inceleyerek fuara kabul ettiler” dedi. Ardından ekledi: “2014 yaz koleksiyonunun yani bir yıl sonrasının sergilendiği bir fuarda yer almak kadar çıtayı sürekli yukarıda tutmak da önemli. İHKİB olarak markalarımızı ve tasarımcılarımızı her zaman destekliyoruz. Bundan sonra da fuarlara giderken birlikte hareket edip katıldığımız organizasyonlarda Türkiye’miz adına fark yaratmayı amaçlıyoruz.”