Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul’da çok büyük heyecanla beklediğimiz kültür-sanat projesi hiç şüphesiz AKM (Atatürk Kültür Merkezi.)

Çocukluğunda her cumartesi gününü AKM’de bir bale, tiyatro izleyerek ya da sergi gezerek geçirmiş biri olarak AKM’nin hayatımda yeri ayrı.

Üstelik AKM’nin İstanbul’un en önemli buluşma noktası olduğu yılları da unutmak mümkün değil.

Dün AKM’nin yeni halini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, mimar Murat Tabanlıoğlu ve Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı ile birlikte gezme şansım oldu.

Haberin Devamı

Yeni AKM’yi gezdik

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy önce Beyoğlu Kültür Yolu projesini anlattı. Korunarak yenilenen Galata Kulesi’nin Topkapı Sarayı kadar ziyaretçi çektiğini, hatta pandemi döneminde bile 300 bin ziyaretçi rakamına ulaşıldığını öğrenmek sevindiriciydi.

“Beyoğlu Kültür Yolu yeni bir platform haline geliyor” dedi Bakan Ersoy.

AKM, Beyoğlu Talimhane Sahnesi, Taksim Camii, Madame Tussauds, Beyoğlu Refika Övüç Olgunlaşma Enstitüsü, Atlas Sinema Müzesi, Garibaldi Sahnesi, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi’nin yer aldığı Mısır Apartmanı, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Galata Mevlehihanesi, Galata Kulesi ve Galataport’un yer aldığı Beyoğlu Kültür Yolu projesi İstanbul’u yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyor.

Yeni AKM’yi gezdik

Kültür ve Turizm Bakanlığı Beyoğlu Kültür Yolu’ndaki etkinliklere tanıtım desteğini de verecek, ayrıca özel sektör de işin içine katılacak.

“İstanbul için güzergâh hazırlıyoruz, ilerleyen günlerde paylaşacağız” diyor Bakan Ersoy.

Asıl en çok merakla beklenen konuya gelelim: AKM ne zaman açılacak ve adı aynı mı kalacak, yoksa değişecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı gibi, açılış tarihi 29 Ekim 2021.

AKM adı değişmeyecek, hatta yeni AKM logosunu da Bakan Ersoy son hali diyerek bizimle paylaştı.

AKM ile ilgili bir sevindirici gelişme de bu dev kültür ve sanat merkezine, İstanbul’un yeni opera binasına özel sektörden profesyonel yöneticilerin atanacak olması.

Yeni AKM’yi gezdik

85 kişilik bir uzman kadro atama hakkı var, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı 20 kişilik kendi uzman kadrosunu da oluşturacak.

Haberin Devamı

AKM için özel bir Sanat Danışma Kurulu da oluşturuluyor.

Hatırlatalım, Devlet Opera Balesi ve Tiyatroları yönetimi 29 Ekim’de AKM’deki ofislerine yerleşebilecek.

Yeni AKM içinde 2038 kişilik opera salonu ve 805 kişilik tiyatro salonunun yanı sıra iki katlı ve üç balkonlu 683 m2’lik bir AKM Kütüphanesi de yer alacak.

Kütüphanede müzik, sanat, mimari, tasarım alanlarında kaynaklar bulunacak.

Yeni AKM’de bir de üç katlı müzik platform bulunacak, ilk iki katı sergi alanı olacak.

Ayrıca müzik kayıt stüdyosu, çocuk sanat merkezi, tasarım dükkânı, çok amaçlı salon, kitap kafe, ortak çalışma alanı, galeri, cep sineması, 432 araçlık otopark da AKM’de yer alacak.

Yeni AKM’yi gezdik

AKM’de son teknoloji kullanıldığı için yurt dışından gelen mekanik ekipman bekleniyor, yoksa inşaat süreci hem sürenin hem de bütçenin altında tamamlanmış.

Yeni AKM 1.8 milyar liraya mal olmuş, en yakın tarihte yapılan Hamburg Filarmoni binasının inşaatı ise 825 milyon euro’ya.

Haberin Devamı

AKM 32 aylık bir süreçte tamamlanıyor, oysa Hamburg Filarmoni binasının inşaatı 7.5 yıldan fazla sürmüş.

“Yurt dışındaki benzerlerinden dört kat daha ucuz ve hızlı bir süreçte tamamlıyoruz AKM’yi” diye müjdeyi veriyor Bakan Ersoy.

AKM’nin bulunduğu alan 24 saat yaşayacak şekilde planlanıyor, binanın en üstünde İstanbul manzaralı bir de fine-dining restoran olması bekleniyor, ama restoranla ilgili henüz bir açıklama yok. 

Yeni AKM’yi gezdik

Sözü AKM’nin yeni mimarı Murat Tabanlıoğlu alıyor, kendisi AKM’nin ilk mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu.

“Dış cepheyi koruyarak 20. yüzyılı 21. yüzyıla taşıdık” diyor Murat Tabanlıoğlu, 1960’lar ruhunun korunduğunun da altını çizerek, hatta yeni AKM merdivenleri bile bire bir.

İlk AKM binası 30 bin m2 imiş, yeni AKM ise 100 bin m2.

AKM’nin rahat mı, rahatsız mı diye çok konuşulan ve yerli marka Nurus tarafından ileri teknolojiyle üretilen koltuklarını da deniyoruz tiyatro salonunda Murat Tabanlıoğlu ile birlikte.

Yavaş kapanması, sessizliği ve tabii yangına dayanıklı olmasıyla dikkat çekiyor koltuklar.

Bakan Ersoy ile 15 bin seramik kullanılan kırmızı AKM kubbesinin önünde hatıra fotoğrafı da çektiriyoruz.

Henüz dışarıdan çok belli olmasa da yeni AKM gerçekten çok etkileyici, 29 Ekim’i sabırsızlıkla bekliyoruz.

AKM gezimiz sırasında Bakan Ersoy ekliyor: “İstanbul için dört çok etkili proje hazırlıyoruz; biri daha küçük ölçekli, üçü çok büyük ama dördü de çok ses getirecek”.

Ayrıca Göbeklitepe ile ilgili yeni çalışmaların çok büyüdüğünü de ekliyor Bakan Ersoy.