Çağlayan Bilgen

Çağlayan Bilgen

caglayan.bilgen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

BU hafta pazar, Anneler Günü...
Bizi dünyaya getiren, can veren, kan veren biricik annelerimizin günü...
Karşılıksız sevgi ve şefkat veren annelerimiz...
Onların bu özel günü, 1908 yılından bu yana dünyada, ülkemizde ise Türk Kadınlar Birliği’nin öncülüğünde tam 55 yıldır kutlanıyor.
Başta kendi anneciğim (Nezahat Bilgen) olmak üzere bütün annelerin pamuk gibi yumuşacık ellerinden öpüyorum...
Ayrıca iki çocuğuma annelik yapan sevgili eşimin de Anneler Günü’nü şimdiden kutluyor, “İyi ki varsınız” diyorum.
Biz erkekler, onlar için ne yapsak azdır.
Nitekim, Türkiye’nin tek kadın gazetesi unvanına sahip olan ve merkezi İzmir’de bulunan Kazete, “Anneler Günü” öncesinde yerel yönetimlerin kadına dönük hizmetlerini gündeme getirmek için www.kazete.com.tr isimli web sitesinde bir anket başlatmış.
Kuşkusuz, İzmir’de bütün yerel yönetimlerin kadınlara yönelik pek çok icraatı var.
Ancak, çoğunun kadınlara yönelik kurslar düzenlediğini ve kadın sağlığına yönelik eğitim çalışmaları yaptığını görüyüruz, izliyoruz.
Şu anda bu çalışmalarda Büyükşehir’in yanı sıra Konak, Balçova, Aliağa, Karşıyaka ve Bayraklı’nın öne çıktığını görüyoruz.
Örneğin; Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun yurt çapındaki “Değişim Yarat” kampanyasını Konak’tan başlatması, bu ilçede kadına verilen değerin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Aynı şekilde Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Birimi’nin kadın örgütleri ve önderleriyle yaptığı organizasyonlarla aramızdan ayrılan kadınlara gösterilen vefa, dikkatlerden kaçmıyor.
Kadın üye ağırlıklı Kent Meclisi ve kadın sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan Kadın Meclisi, “Evlilik Okulu” kadınlara, aileye verilen değeri gösteriyor.
Ayrıca ülkemizin kanayan yaralarından birisi olan “Çocuk Gelinler” konusunun masaya yatırılarak, TBMM gündemine taşınmasına yine Konak Belediyesi’nin öncülük ettiğini görüyoruz.
* * *
Türkiye’nin ilk Sakin Şehri unvanına sahip olan Seferihisar’da, Kadın Emeği Evleri’nin açıldığını, Sığacık Organik Pazarı’nda kadınlara istihdam sağlandığını biliyoruz.
* * *
Dikili Belediyesi, bedava suyun yanı sıra kadınlara yönelik eğitim ve sağlık çalışmalarıyla dikkat çekiyor.
* * *
Ödemiş’te park ve bahçe düzenlemesinin yanı sıra kentin güzelleştirilmesine yönelik işlerde kadınlar istihdam ediliyor.
* * *
Balçova’da semtevlerinde üretimlerde bulunan kadınlar, ürünlerini pazarlayabilecekleri bir kooperatif kurdu. Ürettiklerini satıp, aile bütçelerine katkı yapıyor.
* * *
Buca Şirinyer’deki Kadın Aktivite Merkezi, hem belediyeye para kazandırıyor, hem de kadınların ücretsiz elişi üretim kurslarına mekan oluşturuyor.
* * *
Çiğli’de AB fonunu kazanan “Burada Yabancı Olmak İstemiyorum” değişim programı çerçevesinde genç kızlar Almanya’ya gönderildi. Almanya’dan gelenlere de Türk kadınının yaşam biçimi anlatıldı.
* * *
Bayraklı’da kadınların el ürünlerini satarak aile bütçesine katkı sağlayacağı Kadının Emek Dünyası açıldı.
Yine bu ilçede mahallelerini temiz tutan kadınlara altın dağıtılıyor.
* * *
Gaziemir’de de tıpkı Bayraklı’daki gibi kadın emeğinin değerlendirildiği “El Emeği Göz Nuru Pazarı” açıldı.
* * *
Karşıyaka’da kadınlara yönelik eğitim ve sağlık çalışmaları düzenli olarak sürüyor. Ayrıca kenti tanıma gezileri yapılıyor.
* * *
Aliağa’da kadınların el emeğini değerlendireceği Aliağa Belediyesi Kadın Emeğini Değerlendirme Proje Evi’nde meslek edindirme ve beceri kursları veriliyor. Ürettikleri, satışa sunuluyor.
* * *
Nitekim, kadınlara yönelik çalışmalar nedeniyle geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler tarafından Türkiye’de “Kadın Dostu Kent” seçilen beş vilayetten birisi İzmir oldu.
Bakalım, Kazete’nin düzenlediği ankete göre hangi belediyede “Kadının adı varmış” göreceğiz.