Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Sıcak havayı nihayet bulacağımız, doğalgaza başvurmayacağımız ilk gün 14 Mayıs Perşembe olacak

En azından bu pazar sevgili annelerimize yurdun her yanında sıcacık bir hava haberi vermek isterdim ama onları ısıtmak bazı yörelerimizde yine bizlere kalacak. Özellikle de Karadeniz sahil ve iç kesimleri ile İç Anadolu’da. Isıtamadık havaları bir türlü, yağdıkça yağıyor. Sakın geçen sene bu vakitleri aklınızdan çıkartmayın. “Yağmurlar nerede kaldı?” diye dualara kalmıştık.
Bu sene de emin olun ki ürünleri nerelere koyacağız diye silolar, depolar aranmaya başlayacağız. Bence bu sene tarımsal alanda rekorlar kıracağız, her üründe. Tabii bazıları zannedecek ki kendileri başardı. Ama gelin görün ki her zamankinden az gübre kullanılmış olmasına rağmen bu gelişme yaşanacak. Bu sene tarlasını ekmeyenler herhalde kan ağlıyordur, hak ediyorlar. “Yapmayın, etmeyin, her sene ekin, bu bereketli yağmurlardan faydalanın” diye bağıran beni dinleselerdi bu sene daha zengin olabilirlerdi. Bu sene tarımsal ürünlerde stokçulara fırsatçılara kazanç yok, ola ki diye yatırım yapanlar maalesef batacaklar.

Alerji için test günü
Bugün Amasra, Yozgat, Konya, Antalya hattının doğusunda kalan yerlerde hava serin ve de yağışlı. Karadeniz’de her geçen saat poyraz daha da sertleşecek. Kıyılarda hava açık, sıcaklıklar da belki 20 derece ve biraz üzerini zorlayacak ama gelgelelim Trakya, Marmara ve Ege’de beklenen sert poyraz nedeniyle kalın giyinmenizi öneririm, yoksa üşütürsünüz.
10 Mayıs günü beklenen hava aynen bir önceki günkü gibi. Yağışlar daha kuzeye çekilecek ama poyraz her yerde. Batı güneşli; rüzgar olmasaydı sıcak bir gün olacaktı ama sert poyraza dikkat. Belki niyetiniz annelerinizi alıp kırlarda bayırlarda piknik yapmak. Tamam, çöl tozu yok, kendinizi çok daha dinç ve zinde hissedeceksiniz; hatta astımdan, alerjiden, romatizmadan, kan basıncındaki oynamalardan eser kalmayacak ama rüzgara dikkat, oranız buranız tutulmasın.
“Polenlere alerjim var, astımım var” diyenlere de güzel bir deneme bu hafta sonu. Etraf polen dolu, her yer çiçek ama toz yok, sizin de şikayetiniz yok. Eh hani polenlerdi şikayetlerinizin nedeni? Nerede o iddiada bulunanlar? Vardır mutlaka saklandıkları bir yerler, gerçeklerden kaçmak kolay ama ben takipteyim.

Akdeniz kıyıları 30 derece
11 Mayıs Pazartesi poyraz batı Karadeniz’de daha da sertleşecek, Marmara ve Ege de bundan oldukça etkilenecek. Yurdun batısında bu nedenle havalar oldukça serin geçecek. Önceki gün yağış alan yerlerde yağış devam ediyor, hatta daha da etkili. Isınmak isteyenler Güneydoğu Anadolu’ya gitsin, sadece orası ılıman.
12 Mayıs’ta da neredeyse her bölgede pazartesi günkü gibi bir hava bekliyoruz. Çarşamba gününden itibaren hava rüzgarların hızını kesmesi ile birlikte gündüz vakti hava sıcaklıkları hızla toparlanacak ve Karadeniz kıyı ve iç kesimleri haricinde aniden 24 derecelere kadar ısınacak.
14 Mayıs günü oh deme günü. Sımsıcak bir hava hepimizi kucaklayacak. Sıcak, güneşli ve nihayet baharı doya doya yaşayacağınız, doğalgaza gerek duymayacağınız ilk gün. Sonrası daha sıcak, daha sıcak.
16-17 Mayıs’ta hava sıcaklıkları 28-30 derecelerde. 19 Mayıs’ı fırsat bilip kısa bir tatil yapmak isterseniz Akdeniz kıyıları sizi 30 derecelik sıcaklıkları ile bekliyor, ama tozları ve alerjenleri ile elbette... Her güzelin bir kusuru var ne yazık ki.
Tüm annelerin ellerinden öperim. Bu dünyada karşılıksız sevgi bir tek onlardan alınıyor, sakın alınmayın ama gerçek böyle işte.