Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Sanki havada bir yüksek basınç topu var. Sağdan soldan gelen müdahalelerle biraz içeri çöküyor, biraz oynuyor; sonra tekrar eski halini alıyor


Geçen hafta Libya’nın hemen önünde bulunan Sitre Körfezi civarına çok kararlı bir yüksek basınç merkezi yerleşti. Hareket etmeye niyeti de yok.
Şöyle düşünün: Sanki oraya bir pilates topu yerleştirmişiniz. O topun üzerine batıdan veya kuzeyden alçak basınç alanları atlıyor. Üzerine atlayan bu alanlar nedeniyle top önce biraz şekil değiştiriyor, sağa sola hareket ediyor ama havası kaçmadığı veya delinmediği için yine eski şeklini alıyor. En sonunda da, üzerine atlayan basınç alanlarını geri atıveriyor.
Anadolu’ya gelmesi gereken alçak basınç ve buna bağlı yağışlı rüzgarlı hava da bu yüzden gelemiyor.
Delmeye çalışan alçak basınç merkezlerinden bir tanesi de Rusya’dan gelip Karadeniz üzerinden topun üzerine atlayacak. Yüksek basınç topumuz da Orta ve Doğu Karadeniz üzerine doğru biraz içeri itilecek. Bu nedenle hafta sonuna bu bölgelerimizde biraz serin, bulutlu ve de yağışlı başlayacağız.

Bayramda hava nasıl olacak?
Ancak pazar günü top eski halini alıp bu girişimi Kafkaslara doğru yollayacak. Bundan dolayı hafta sonu hava özellikle gündüz vakti batıda ve güneyde mis gibi olacak. 17-20 derecelik sıcaklıklar ve bol güneş içinizi ısıtacak. Ama geceler pek böyle değil, oldukça soğuk. Batıda don beklenmiyor ama iç ve doğuda eksi 5/ eksi 10’lar görülebilir.
Topun üzerine İngiltere-Fransa üzerinden sıçrayacak olan ikinci bir alçak basınç merkezi nedeni ile hafta başında top bize doğru itilmiş olacak. Böylece tüm Avrupa’da yağış ve rüzgar olurken bizde 23-24 Kasım haftasında hava bu mevsimde az bulunur sıcaklıklarda olacak. Yine uyarayım, geceler soğuk. Aman dikkat, tam hastalık havası.
Topun üzerine ikinci sıçrama Balkanlardan gelecek. Böylece 25 Kasım günü batı, 26 Kasım arefe günü ise orta ve güney bölgelerimizde yükseklerde kar yağışına neden olacak kadar serin ve yağışlı günler beklemekteyiz.
Bayram sürecine bu son girişimi de engelleyen topumuzun yine eski şeklini alması ile başlayacağız. Sonra topumuza bu sefer de İtalya’nın batısından bir alçak basınç merkezi yüklenecek. Topumuz bize doğru itilecek ve bu nedenle bayramda sıcak gündüzler, soğuk geceler bizleri beklemekte.
Atmosferde nurtopu gibi bir topumuz var.
En azından gündüz vakti bizleri biraz olsun sevindiriyor. Ama bu mevsimde bu topları pek sevmeyiz. Sıçrasın ama gitsin isteriz. Ancak bu topun havasını aralık başına kadar söndürecek
bir sistem pek görünmüyor.


Yollarda kayma ihtimali artarLibya civarına yerleşen yüksek basıncın bizi etkilediğini söyledim. Bu ne anlama geliyor?
- Yüksek basınç merkezlerinde genellikle bulut olmaz. Bu nedenle gündüz vakti ısınan ve günlük güneşlik olan hava, gece bir anda soğur. Tüm ısı uzaya kaçar ve gece soğukları başlar.
-Sabah saatlerinde yollarda buzlanma olayı da olur. Aman dikkat edin; yollarda kaymak daha kolay olur, yaya veya araçta olmanız fark etmez. Bu dönemde seyahatlerinizi daha temkinli ve uzun sürede yapmanız gerek.
-Doğal gazla ısınmayan şehirlerimizde yüksek basınç kirin ve dumanın birikmesine yol açar. Bu nedenle solunum yolu rahatsızlıkları artar, dikkatli olun.