Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Pazar gününden itibaren tüm yurda etkili yağış ve rüzgar hakim olacak. Herkesin kendine uygun önlem alması şart

Hafta sonu ve gelecek haftanın ilk yarısı için uyarılarıma nereden başlayacağımı şaşırdım. Güney ve İç Ege haricinde tüm yurtta boldan da öte yağışlar zaten başladı ve tüm gün de böyle devam edecek. 1 Kasım Pazar günü Ege ve iç bölgeler haricinde dün yağış alan yerlerde etkili yağışlar bitmeyecek. Bunun memleketim için tercümesi “Yine bir yerlerde kötü şeyler yaşanacak” şeklinde oluyor maalesef.
2 Kasım haftasına İzmir-Afyon-Muğla üçgeni haricinde kalan her yerde etkili ve sürekli yağışlarla başlayacağız. Marmara,
Batı Karadeniz, KKTC, GAP bölgesi, Doğu Anadolu ile Orta ve özellikle Doğu Akdeniz aşırı yağış almaya namzet. Gece de
yüksek yerlerde sulu kar hatta etkili kar beklenmekte, özellikle kuzey bölgelerde. Mesela “Bolu Dağı’na da yağarsa şaşmayın” dedirtecek kadar.
Sürekli yağışların 3 Kasım günü her yerde biraz daha doğuya çekilmesi ile devam etmesi beklenmekte. Yağışlar pazartesi günü hem doğuda hem de Suriye, Lübnan ve İsrail’de dahi çok etkili olmaya devam edecek, aman dikkat.
3 Kasım Salı’dan itibaren bu sefer ülkemizin doğusu, kuzeyinin yanı sıra Ege ve Batı Akdeniz için uyarılarım var. Bu hafta sonunu yağış almadan ve belki de diğer bölgelere imrenerek geçiren bu bölgelerimiz batıdan yaklaşan çok etkili bir alçak basıncın kapımızı çalması ile kısa süreli fırtına, yağmur, çamur; ne ararlarsa bulacak. Batı Akdeniz’deki seracılarımızın da çok dikkatli olması lazım. Kısa süreli ama çok etkili rüzgarlar bekliyoruz.
3 ve 4 Kasım özellikle dikkat edilmesi gereken günler. Gemicilere, yatçılara, marinalara, kafes balıkçılarına, seracılara, ulaşım sektörüne çok önemli uyarılardır bunlar; sakın ola ki kulak ardı etmeyin, üzülürsünüz hem de çok.

Gece sıcaklığı 5 derece
Sistemler etkili ama çok hızlı. Bu nedenle 5-6 Kasım günlerinde fazla bir şey kalmayacak. Sıcaklıklar yine 15-16 derecelere tırmanacak. Elinizdekiler avucunuzdakiler, alın teriniz, malınız elinizde kalsın istiyorsanız suyun geçeceği yerleri temizleyin. Kısa süreli ama etkili rüzgarlara karşı da şimdiden ekipleri kurun derim. Nereden esecek demeyin, alçak basınç merkezinin hareketi ile her yönden esecek ama ağırlıklı etkili olan lodos olacak.
Sıcaktan falan bahsetmedim ama her yerde sıcaklıklar da 4-5 Kasım günlerine kadar azalacak. İstanbul’da 2 Kasım gecesi beklenen sıcaklıkların 5 derece olduğunu söylersem boyutları anlatmış olurum. Artık ama asıl önemli olan olay etkili sürekli yağmur. Aman bu dalgayı akıllıca ve çok zarar görmeden atlatalım.
Tüm bu olayların nedeni bir kapışma: Sahra’dan kaynaklanıp Akdeniz üzerinden geçerken daha da nemlenen bol tozlu hava kütlesi ile, kutuplardan çıkıp Doğu Avrupa ve Karadeniz üzerinden gelen soğuk havanın Marmara ve Ege üzerinde kapışması. Sonra da doğuya çekilmesi, yerini çok etkili bir alçak basınç merkezine bırakması ve bu sistemin Atina-İzmir hattından yurda dalması. Az görülen etkili sistemlerden birisi, el birliği ile en az zararla atlatacağız elbette.