Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçen hafta kutuplar ve Sahra arasında “havayı ısıtma-soğutma kavgası” çıkmıştı.
Bu hafta da aynen sürecek


Dönem dönem, yukarılarda olan olayları sizlere sanki bir savaş varmışçasına anlatıyorum. Şu sıralarda da aynen böyle oluyor. Geçen hafta kutuplardan sarkan soğuk hava Sahra’nın sıcak havasının altına girip kündeye getirmeye çalıştı ama Sahra da “Ben daha kudretliyim” gösterisi ile sıcak havası ile üste çıkıp soğuk havayı tozları ile yere indirdi. Dolayısıyla bizim öngörülerimizi de ezdi geçti, Uludağ’a şapkasını giydiremedik.
Bu kavga bu hafta da aynen devam edecek. Bugün kutuplardan kopan yeni bir soğuk hava Avrupa’dan savaş alanına doğru hızla yedek güç olarak gelirken, Sahra da bu olaya karşı sıcak havasına yedek güçler ilave etmeye çalışacak. İşin enteresan yanı da cephenin Libya-Yunanistan-Romanya üzerinde olması.

Ege’de sert poyraz
Soğuk taraf Avrupa’da, sıcak taraf Anadolu’da olunca o hat boyunca havadaki savaşın sonucu da kar veya yağmur şeklinde ortaya çıkıyor. Bunun Anadolu’ya yansıması tüm batı kesimlerde çok sert lodos, aşırı ve sürekli yağmur demek. İşte bu nedenle batı sert rüzgar ve kapalı hava ile biraz serinlerken, orta ve doğuda hatta Doğu Karadeniz’de yazdan kalma bir hafta sonu beklemekteyiz.
Pazar sabahı Sahra yedek kuvvetlerine daha da takviye yapmak isteyecek ve sıcak havasını bizim üzerimizden sert lodos ile birlikte savaş alanına sürecek. Bu nedenle Ege’de çok sert poyraz rüzgarları beklenmekte. Seracıların dikkatine, henüz naylon germe zamanı falan değil. Adalar’a yapılan seferlerin de aksaması kesin.
19 Ekim günü ise soğuk havanın kuzeyden bastırması nedeniyle Sahra’nın sıcak ve bol tozlu havası Marmara üzerinde daha da sıkışacak ama hızla Rusya içlerine doğru yükselerek gitmeye çalışacak.
İşte bu nedenle hafta başında lodos Marmara’da deniz trafiğini etkileyecektir. Marmara Adası-İstanbul Boğazı doğrultusunda esen sert rüzgar Boğaz tarafında dalgaların büyümesine neden olur, bir de kıyıdan yansıyan dalgaların girişimi ile dalganın yönü de kalmaz ve işler çığırından bir anda çıkar. Ahırkapı açıklarında demirdeki gemiler de muhtemelen demir tarayacaktır. Umarız bildik sahneleri yeniden yaşamayız.
İstanbul’da yaşıyorsanız, deniz otobüsü veya deniz taşıtlarını kullanmanız gerekiyor ise alternatif yolları ve zamanınızı planlayın. Bugün İstanbul trafiği maalesef hiç de hoş olmayacak ama akşama doğru durum normalleşecek, bu da iyi haber.

Yazdan kalma bir gün
Salı ve çarşamba günlerinde ise savaş alanının Rusya içlerine kayması ile yurt genelinde daha ılıman ancak ve sakin hava beklemekteyiz. Batı bölgeler haricinde yurt genelinde yazdan kalma bir gün bizi beklemekte. 24-28 dereceler, gece bile en düşük 12-14 dereceler. Haftanın ilerleyen günlerinde yurt genelinde hava sıcaklıklarında kuzeyli rüzgarlar ile birlikte hissedilir azalmalar beklense de 22 Ekim’den sonra sıcaklıklar yeniden toparlanmaya başlayacak.
Uzun dönemli tahminler ay sonuna kadar mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları ve yağışlar göstermekte. Yağıştan da korkar oldu toplum ama bırakın yağsın. İnanın bunların hepsi bu coğrafyamızın zenginliği. Biz bir litre petrole onca para ödüyoruz; düşünün ki petrol üretici ülkeler de o kadar parayı su için ödüyorlar. Bir gün gelecek petrol tükenecek ama su öyle değil. İşte bu nedenle sudan sakın ola ki şikayet etmeyin. Ve ona saygı duymayı da ihmal etmeyin.