Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçen yıl bu zamanlar size nasıl haberler vermişim diye baktığımda susuz sıcak bir yaz dönemini hatırlıyor insan. İster istemez küresel ısınma ve iklimdeki değişimler akla geliyor; ama hep diyorum ya iklimle ilgili değişimlere baktığımızda en kısa dönem 1500 sene gibi bir zaman dilimi.
Mesela Akdeniz bölgesinde ortalama yağışlara bakınca 1400 yılından bu yana her şeyin normal olduğunu görebiliyorsunuz. Baharda da üst üste kuraklık sadece 1476-1479 yıllarında görülmüş. 1532-1535 yıllarında çok yağış olmuş. İyi de ya Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerimiz? Doğanın doğal sınırları ile oynadınız mı cezasını çekersiniz. İşte Karadeniz sahil yolu ve nehirlerin önüne çekilen set ve işte son durumlar. Bu kış da yol deniz tarafından sökülür giderse şaşmayın...

İç bölgelerde geceler serin

Bu hafta kuzeyde oturanlar sıcak, güneyde ve doğuda oturanlar serin hava beklentisindeler. Maalesef bu hafta da kuzey serin ve rüzgarlı, güney ve doğu sıcak, rüzgar kuzeydeki kadar sert değil. Hafta başından sonra Doğu Karadeniz’de yağış beklenmiyor, yaralar biraz olsun sarılabilecek.
Kuzey dahi serin dediysem o kadar da değil. Elbette her şey mevsim normallerinde ve yine hafta içerisinde 30 dereceye varan sıcaklıklar görülecek. Ama geceler serin, hele iç bölgelerde kalın bir şeyler almadan sakın dış mekanlarda gecelemeyin. Güney ise maalesef sıcak ve nemli, geceler dahi bunaltıcı. Ege, poyrazı ile şanslı ama o da hafta başında biraz azalacak.
Ağustosun ilk yarısı mevsim normallerinde öyle aşırı sıcak bir hava beklemiyoruz hatta perşembe günü Kuzey Ege’de yağış geçişleri bile olabilir. Batı Karadeniz ve Ege’de rüzgarlar haftanın ikinci yarsında daha sert esecek.
Bizi sıkıntıya sokan ve her nedense her açıdan sıkıntı veren Basra alçak basınç merkezine bağlı hava olayları ve bu sıcak kütle özellikle güneydoğuda çok ama çok etkili, her nedense.