Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçen hafta nur topu gibi bir yüksek basınç (YB) merkezimizin doğduğunu ve de her nedense tam da Libya üzerine yerleştiğini söylemiştik. Bu hafta YB merkezimiz daha büyüdü, daha etkili hale gelmeye başladı.
Bu YB merkezini bir dev plastik topa benzetmiştik. Bastırırsanız bir yandan içeri çöküyor ama içindeki hava basıncı onu başka bir yerden dışa doğru itiyor. Topun şekli değişse de yine top gibi duruyor ortada, patlayamıyor bir türlü. Isınmak için topun içerisine saldığımız kirleticiler de zamanla daha yoğunlaşıyor ve böylece hava kirliliği de her geçen gün artıyor.

Güneş öğle vakti pırıl pırıl parlayacak

Bugün de böyle sisli puslu günlerden birisi olmaya namzet. Ama güneş öğle vakti yine pırıl pırıl parlayacak tüm yurtta, sıcaklıklar da her yerde mevsime göre çok ılıman sayılacak seviyelerde olacak. Güney sahillerinde denize girenleri dahi görmek mümkün.
29 Kasım Pazar ve 30 Kasım Pazartesi günleri birbirinin aynı geçecek. Pazar ve pazartesi günlerinde sadece batıda bulutlanma artacak, bu da sisin artması demek olacak.
Sis çok kalın olur da gün boyu dağılmaz ise gece ve ertesi gün daha yoğun bir sis beklemek gerekir. Tam da tatil dönüşünde pek arzu edilmeyen hava koşulları, dikkatli olun.

Yemeklerden değil, tozlardan
30 Kasım Pazartesi günü bizim meşhur YB topumuzun üzerine Atlantik Okyanusu’ndan gelen ve İngiltere-Fransa üzerinden sert bir şekilde sıçrayacak olan bir alçak basınç (AB) merkezi izleyeceğiz. Bu nedenle Tunus ve Libya üzerinden Akdeniz-İtalya-Adriyatik yönünde çok kuvvetli lodos rüzgarları beklemekteyiz. Bu sert rüzgarlar yoğun toz taşınımına da neden olacak ve batıda oturan vatandaşlarımızın sağlık koşulları bir anda değişecek. Tabii bunu hemen bayramda yenen fazla yağlı yemeklere bağlayacaksınız ama esas sebebi Sahra tozları.
Alçak basınç batıdan oldukça etkili bir şekilde bastıracak ve Libya üzerindeki YB merkezinin iyice doğuya kaymasına neden olacak. Lodos çok yoğun tozları ile birlikte
1 ve 2 Aralık günlerinde Ege ve Marmara’da çok sert esecek. Tamam, sis kalmayacak ama lodos hayatı etkileyecek kadar da sert esmeye namzet. Ege sahil kesiminde çamur gibi yağmur da beklenir.