Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hafta sonu sıcak geçecek ve özellikle batıda hep öyle devam edecek

Geçen hafta sizlere üst taraflardaki hava olaylarını bir savaş senaryosu olarak anlatmaya çalışmıştım. Sahra’dan kaynaklanan sıcak hava kütlesi soğuk havayı da benim tahminlerimi de alt üst edip geçti ama modeller zaman zaman böyle yanılgılara düşebiliyor. Umarız bu haftaki beklentileri dillendirirken yine aynı hatalara düşmeyiz.
Özetle sımsıcak bir hafta sonu bizi bekliyor, hem de 24-26 derecelerle. Tabii ki kaynak Sahra. Yani yine bol toz taşınımı ve bundan etkilenenler için maalesef yine dertlerle, sızlanmalarla dolu günler.
26 Ekim haftasına da böyle sıcak başlayacağız ve haftayı da sıcak bitirecek gibiyiz. Hafta başında hemen yanı başımızda, Girit- Libya arasında yer alan alçak basınç merkezine bağlı olarak Güney Ege, Batı Akdeniz ve Göller Bölgesi’nde yer yer yağışlar beklenmekte.
Çarşamba günü Akdeniz sahil ve iç kesimlerinde, Göller Bölgesi’nde, İç Anadolu’nun güneyinde, Konya-Karaman civarında, KKTC’de, zamanla da İskenderun Körfezi ve Hatay’da yer yer aşırı da olabilecek gök gürültülü yağış bekliyoruz. Güzel haber, batıda oturanlar için. Poyraz en geç çarşamba gününden itibaren Sahra tozunun etkilerini ve sizlerin dertlerini alıp götürecek, kendinizi çok daha sağlıklı hissedeceksiniz.

Sahra’nın tozları geliyor
Perşembe ve cuma günlerinde de etkili yağışların daha iç ve doğuya kayması beklenmekte. Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da salı günü yoğun toz taşınımı muhtemel.
Uzun dönemli tahminler bu ay sonundan başlamak kaydı ile kasımın ilk haftası için yurdumuzun art arda gelecek bir dizi bol yağışlı ve serin havanın etkisinde kalacağını gösteriyor. Sararan, solan ve düşen yaprakları kimilerimiz şairane bir havayla seyredebilir ama bence belediyelerin bu dönemde özellikle yağmur toplama kanallarında biriken malzemeleri bıkmadan usanmadan toplamalı. Bu işleri zamanında yaparsanız o meşhur kriz masalarına hiç gerek kalmaz ve böylece yağmur toplumda bir felaket gibi algılanmaz. Sakın orada burada olumsuz olaylar oldu diye yağmuru fazla aldık zannetmeyin, hâlâ çok ama çok ihtiyacımız var.