Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Her sene ağustos ortasına gelince sizlere havaların artık dönmeye başlayacağı müjdesini veririm. Onca sıcak zamandan sonra kuzey kesimlerimizde artık güneş eskisi kadar etkili olmamaya ve gece sıcaklıkları daha aşağılara düşmeye başlayacak.
Ama bunlar sıcakların geçtiği anlamına gelmiyor kesinlikle, hâlâ yazın ortasındayız. En ufak bir dalgınlığın canım ormanları yakma ihtimali var. Ve hâlâ dış mekanlardaki hayvanların sizin bir kap suyunuza şiddetle ihtiyacı var. Ben evimin bahçesine koyduğum kabın başına gelip de kana kana su içen her kuş ile serinlediğimi hissediyorum ve sizleri de bu hislere ortak olmaya davet ediyorum, beni kırmazsınız herhalde.
Bu sene bol yağmur bulutlara müdahale işini gündemden düşürdü ama ben bu işle ilgileniyorum elbette. Dünyanın en büyük bulut odasında bu işin denemesini gerçekleştirmek için ortaklarımızla emin adımlarla yürüyoruz. Keşke bu işin tümü ülkemizde kalabilseydi ama maalesef olmuyor işte, küresel hidrolojik döngünün anahtarını paylaşmak durumunda bırakıldım ne yazık ki.

Kahinler yanıldı
Hava durumuna gelince: Sıcaklıklar tüm yurtta hafta sonu ve haftanın ilk yarısında azalma eğiliminde olacak. Örneğin İstanbul’da bunaltan sıcaklıklar 25-27 sınırına gerileyecek. Tabii nem faktörü biraz sizi bunaltacak ama sıcaklıklar geçen haftaki gibi 30 ve üzerinde olmayacak. Tüm yurtta haftanın ilk yarısında en azından geceler daha rahatlatıcı olacak.
Haftanın ikinci yarısında güneyden başlayarak yine bir ısınma eğilimi başlasa da bu da geçici olacak. Ağustos ortasında mevsim normallerine tırmanacak olan sıcaklıklar, ayın ikinci yarısında özellikle kuzey bölgelerimizde hızla azalma eğilimine girecek.
Tabii tüm bunlar yurdun kuzeyi için geçerli; Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu halen yaz sıcakları ile boğuşmak durumunda. Karadeniz’de yağışsız bir haftadan sonra tam da ürünlerin toplanma aşamasında yine ufukta yağmur beklentisi mevcut.