CUMHURİYET Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal bugün bir dizi açılışı yapmak için İzmir’e geliyor. Her açılış da kent için birbirinden önemli... Anadolu Caddesi’ndeki trafiğin yeraltına alınması ve kesintisiz ulaşımın olması İzmir’in kuzeyindeki tıkanıklığı büyük ölçüde giderecek.
Metronun Aliağa’ya kadar gitmesiyle de bu bölgenin daha da gelişeceğine inanıyorum. Son 10 yılda İzmir’in yarımadası müthiş bir değişim içine girdi.
Kent, Narlıdere’den başlamak üzere Güzelbahçe, Seferihisar, Urla’ya kadar büyüdü.
Modern, güzel siteler kuruldu; şehrin merkezine sıkışmış yerleşimler giderek bu bölgeye kaymaya başladı. Bu da beraberinde sosyal açılımları sağladı.
Alışveriş merkezleri, birbirinden güzel restoranlar, hobi merkezleri açıldı.
İzmir’in güneyi Avrupalıları bile kıskandıran bir cazibe merkezi haline geldi.
Doğa güzel, iklim yılın neredeyse dokuz ayı dışarıda vakit geçirmeye uygun...
Özetle Narlıdere’den Çeşme’ye kadar uzanan Yarımada, İzmir’in gözbebeği haline geldi.
Açıkça söylemek gerekirse; bu değişim ne yazık ki kentin kuzeyinde sağlanamadı.
Bunda en önemli etken ulaşımdı.
Çevre yollarının Bornova, Karşıyaka bölgesinde geç tamamlanması, bu bölgeye gidişin alternatifsiz olması değişimi de geciktirdi. Yıllarca Altınyol Karşıyaka’ya, Menemen’e, Aliağa’ya gitmek için tek yol olarak kaldı. İstanbul trafiğinden farksız bir fotoğraf İzmirlilerin gözünden hiç eksik olmadı.
O yüzden Çiğli Anadolu Caddesi’ndeki bu düzenlemeleri çok önemsiyorum.
Elbette yeterli bulmuyorum.
Benzer çalışmaların trafiği kilitleyen kavşaklarda devam etmesi gerekiyor. Büyükşehir’in de farklı çalışmalar yaptığını biliyorum.
Göreceksiniz; ulaşımı kolay, insanlara yeni yaşam alternatifi sunan bölgeler daha hızlı kalkınıyor.
Kentin güneyinin en büyük avantajı bu oldu. Çeşme’ye kadar uzanan otoban Yarımada’da modern bir şehir kurulmasına yardımcı oldu. Bu yatırımlar tamamlandıktan sonra İzmir’in kuzeyindeki değişimi de sizler fark edeceksiniz. Bu arada çevre yolunun mutlaka ama mutlaka Aliağa’ya kadar uzatılması gerekiyor.
Dünyanın gelişmiş ülkelerinde araçlar kent içi trafiğe sokulmuyor; kesin kurtuluş projenin devam ettirilmesinden geçiyor. Kaldı ki; işin maliyetli olan tünel kısmı bitmiş de oldu.
* * *
Avrupa’nın değişik kentlerine gittiğimde kıskandığım tek şey; o şehirlerde gördüğüm müzeler, kültür merkezleri, konser salonları... Ne yazık ki; sekiz bin yıllık bir kent olan İzmir’in bu açıdan zengin olduğunu söylemek oldukça zor.
Gecikmeyle de olsa Havagazı Fabrikası’nın kültür merkezi olarak açılması şehir adına güzel bir gelişmedir. Liman arkasının yeniden dizayn edilmesi gerekir.
İzmir’in en değerli, gelişime en açık bölgesinde güzel projeler geliştirmek gerekiyordu.
Büyükşehir, Havagazı’yla ilk adımı atıyor.
Dilerim bundan böyle bu bölgenin siluetini değiştirecek yeni projeler de arka arkaya hayata geçer.
Aynı şekilde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi de büyük bir boşluğu dolduracak.
Merkez sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin en modern konser salonu olma özelliği taşıyor.
* * *
Peki Deniz Baykal, bu kadar önemli açılış için İzmir’e gelmişken, herkesin merak ettiği bir sorunun cevabını verir mi? Daha doğrusu açılış törenlerinden birinde CHP’nin Büyükşehir belediye başkanının kim olacağını açıklar mı?
İzmir 2009 Mart’ının sembolik yerlerinden biri...
Baykal da bunu çok iyi biliyor.
AKP’nin hamlesini görmeden, seçimlerde kiminle yürüyeceğini söylemez.
Siyaset satranç gibidir.
İzmir’de oyun sırası AKP’dedir.
CHP’nin önünde bekleyeceği süre de sabrı da vardır. Deniz Baykal’ın bugün bir açıklama yapması büyük sürpriz olur.