“1939 NİSAN’ININ ilk günleriydi. İki ayı aşkın bir süredir yattığım Cerrahpaşa Hastanesi’nden taburcu olmuş, annemin kolunda çıkıyordum. Ne var ki, bu çıkış hastaneye gelirken geride bıraktığım yaşantıma dönüş değildi. Allahaısmarladık bile diyemeden ayrıldığım sınıfıma, kitaplarıma, defterlerime ve de aydınlığa geri dönmüyordum. Yarım kalan oracıkta yarım kalmıştı. Yeni bir yola çıkıştı bu: Kör uçuş başlıyordu.”
Bu sözler Gültekin Yazgan‘ın yazdığı “Kör Uçuş” adlı kitabın arka kapağından...
Gültekin Yazgan, görme yeteneğini tamamen yitirdikten sonra başlayan yeni dönemi işte bu sözlerle tasvir ediyor.
“Kör Uçuş”, körlüğü bir engel olarak kabul etmeyen, hayatını kör uçuş sırasında yeni baştan düzenleyen Gültekin Yazgan’ın hayat hikâyesini anlatıyor.
Yazgan‘ı en son bundan birkaç ay önce bir Rotary toplantısında dinledim.
Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’nı kuran ve halen başkanlığını yapan Gültekin Yazgan’ı uzun yıllardır takip ediyorum. Hayata tutunuşunu, mücadelesini ve görme engelli insanlar için yaptıklarını her zaman takdir ettim. “Kör Uçuş” iç dünyamı zenginleştirdi; Gültekin Yazgan‘ın anıları beni çok başka bir dünyaya götürdü.
Müthiş bir yaşam öyküsü
GÜLTEKİN YAZGAN, Braille alfabesini ve nota sistemini öğrenmiş. Dışarıdan ilkokul, ortaokul ve lise bitirme sınavlarına girmiş. Daha sonra hukuk fakültesine girmeyi aklına koymuş. Bu arada, çok iyi derecede İngilizce öğrenmiş. O yıllarda hiçbir kabartma kitap olmadığı için eline geçen İngilizce kitapları kendisi kabartma yazıya çevirmiş; Hukuk fakültesinde okurken de hukuk ders kitaplarını aynı yöntemle kabartma yazıya aktarmış. Ya aileden birisi, ya da dışarıdan ona yardım etmesi için tuttuğu küçük öğrenciler ona kitabı okuyor, o da kabartma yazı makinesiyle tüm kitabı Braille alfabesiyle yazıyormuş. Hukuk fakültesini yine büyük başarıyla bitirdikten sonra, Ankara Körler Okulu’nda ve Akşam Ticaret Lisesi’nde öğretmenlik yapmış. Avukatlık mesleğini de sürdürmüş. Eşi Tülay Hanım’la evlenmiş; iki oğlu olmuş. Biri yazılarıyla da tanıdığımız; psikiyatrist Yankı Yazgan...
Gültekin Yazgan, 28 yıl öğretmenlik ve avukatlık yapmış. Emekli olduktan sonra bilgisayar kullanmayı öğrenmiş. Bir ekran okuyucu yardımıyla internetten faydalanmaya başlamış. Yazgan, Hukuk Fakültesi’nde okuduğu yıllarda Altı Nokta Körler Derneği’nin kurulmasına ön ayak olmuş. “Ticaret Liseleri İçin Hukuk”, “Ticaret Liseleri İçin Hukuk Temel Ders Kitabı” ve “Anadolu Ticaret Liseleri İçin Sigorta ve Taşıma Hukuku” gibi yıllarca ticaret liselerinde ders kitabı olarak okutulan kitapları yazmış.
Yaşama sevinciyle dolu şiirleri de ihmal etmemiş. Bu arada çeviriler de yapmış. Müthiş bir yaşam öyküsü, müthiş bir direniş ve mücadele...
Beni asıl etkileyen Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’nın kuruluş öyküsünü bir başka yazıda sizlere aktaracağım.
İZKA’dan proje desteği aldılarGÜLTEKİN ve Tülay Yazgan çifti bugünlerde çok mutlular. Çünkü İzmir Kalkınma Ajansı’nın yarışmasında “Kabartma İmla Kılavuzu” projesine destek kararı çıktı. Bu sayede onlarca, yüzlerce görme engelli çocuğumuzun okullarına bu kılavuz ulaştırılacak.
Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı ilk, orta ve yüksek öğretimde okuyan yaklaşık 2 binden fazla öğrenciye ulaştı.
Bu sayı her gün artıyor. 2005’ten itibaren kabartma bir çocuk dergisi “Balarası” yayımlanmaya başlandı. Balarısı, Türkiye’deki ilk kabartma çocuk dergisi...
2006 Nisan’ında “Arkadaş” adında aylık CD dergisi çıkarıldı. Bu dergi de yetişkin görme özürlülere yönelik kültür ve edebiyat dergisi...
Kamu Personel Sınavı’na, yüksek öğretime giriş sınavına, liselere giriş sınavına hazırlanmak isteyen kitaplık üyelerine KPS, LGS ve ÖSS hazırlık kitaplarının seslendirilmiş kopyaları üretilmiş. Kitaplıkta edebiyat, kültür ve sanat eserleri, popüler bilim ve başvuru kitapları olmak üzere 2 bin 604 “sesli kitap” hazır bulunuyor. Yüzlerce gönüllü; kitap okuyor, yaşam koçluğu yapıyor.
Ne demeli...
Gültekin ve Tülay Yazgan çiftine çok şey borçluyuz.
Hepimiz ama hepimiz; Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’na destek olmalıyız.
İşte web adresleri: www.turgok.org