Milliyet geçen hafta yine özel haberleriyle öne çıktı; ABD seçimleri başta, küresel gelişmeleri okurlarına tüm detaylarıyla sunan gazete olarak fark yarattı.
ABD’de ‘nefes kesen’ yarışın sonunda Obama ikinci kez başkan seçilirken Milliyet’in Chicago, Boston, Cleveland-Ohio , Washington DC merkezli yorumcuları Aslı Aydıntaşbaş, Pınar Ersoy, Fuat Keyman, Murat Tuzcu ve Necati Özkan, ‘kazananlar ve kaybedenler’ cephesinden izlenimler yazdılar.
Fuat Keyman, Kemal Derviş’le Obama’nın seçiminin küresel ekonomiye etkilerini konuştu.
Pınar Ersoy, Türkiye’yi tanıyan iki önemli gazeteci Stephan Kinzer ve Thomas Friedman ile söyleşiler yaptı.
Milliyet’in genç Dış Haberler Müdürü Pınar Ersoy, Obama’nın ‘ikinci dönemi’nde Türkiye-ABD ilişkilerinin ivme kazanacak olması, Suriye’deki durum, İran-İsrail arasındaki çatışma riski, Irak ve Kürt sorunu, Ortadoğu’nun sönmeyen ateşi nedeniyle Washington’da görev yapacak. Milliyet’te uzun süre Yasemin Çongar’ın sürdürdüğü temsilcilik görevini (Taraf’ın kurucu yayın yönetmen yardımcısı) Pınar’ın da en iyi şekilde yerine getireceğine inancımız tam. Şimdiden başarılar dileriz.
Fuat Keyman Milliyet’te
Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi ve İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Fuat Keyman, Milliyet’te yazmaya başlıyor. Keyman haftada iki gün yazacak. Kanada Carleton Üniversitesi’nde doktora, Harvard Üniversitesi’nde ise üst doktora yapan Prof. Fuat Keyman’ın küreselleşme, demokratikleşme ve Türkiye üzerine yurtiçi ve yurtdışında yayımlanmış kitapları bulunuyor.
Aramıza hoş geldiniz.
Gani Müjde’nin dönüşü
Usta mizah yazarı Gani Müjde de yeniden aramıza döndü. Müjde, “Gülmesini Bilmeyen Dükkan Açmasın” köşesiyle her hafta Milliyet Pazar’da olacak. Bu gergin ortamda yazılarıyla hepimizin yüzünü güldürecek. Gani’ye de hoşgeldin diyoruz.
Kültür sanat yazarımız
Milliyet Sanat dergisi bu yıl 40. yılını kutluyor.
Gelenek böyle bir şey. 62 yıllık gazete, 40 yıldır sanat dergisi yayımlıyor. Ancak son dönemde Milliyet’te kültür sanat sayfası eksikliği çekiyorduk. Önce sayfaları açtık. Derginin Genel Yönetmeni Filiz Aygündüz de pazar günü ilk yazısını yazarak gazetedeki önemli bir boşluğu doldurdu.
Filiz’e de başarılar dileriz.
Onun da Milliyet Sanat’a kırk yıldır emek ve destek veren edebiyat, sanat çevrelerine bir sürprizi olacak. Derginin 40. yılını İstanbul’da özel bir partiyle kutlayacağız.
Milliyet-Sofra
Pazar günü Milliyet 70 sayfa çıktı. 42 sayfalık ana gazeteye 20 sayfalık Milliyet Pazar ve 8 sayfalık Cadde eklenince okurlarımıza gün boyu elden düşürmeyecekleri bol sayfalı bir ‘pazar gazetesi’ sunduk.
Bizim gazeteciliğe başladığımız yıllarda mesleğin ‘simgesi çay, simit’ti.
Her eve bir ekmek ve gazete girerdi. İngilizlerin ‘Sabah kapınız çaldığında gelen sütçüyse, o rejimin adı demokrasidir’ dediği gibi darbelerin olmadığı bir Türkiye özlemiyle sabah erkenden gazeteyi elimize alırdık. Günümüzde ise pazar günleri gazeteyi kafelerde okumak özel bir keyif.
Geçenlerde oğlum Onur’la konuşurken, hafta içi gazeteleri internetten okuduğunu, hafta sonları ise satın alarak farklı bir şeyler bulmaya çalıştığını söyledi. Öğrenciliği Washington’da geçmiş, 13 yıl süren üniversite, master ve iş deneyiminden sonra Türkiye’ye dönmüştü. ABD’ye gidişlerimizde Starbucks, Barnes and Noble keyfini bütün gün gazete, dergi karıştırarak biz de yaşamıştık.
Pazar içerikleri üzerine konuşurken, ‘Öyle bir şey yapın ki, diğerlerinden farklı olsun?’ ‘Ne gibi?’ diye sorunca da Financial Times’ın ‘öğle yemeği’ sayfasını önerdi. ‘FT Lunch’ı Milliyet Pazar’a uyarladık, o köşenin sıkı bir takipçisi olan yazarımız Osman Ulagay, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’le Mısır Çarşısı’ndaki Pandeli’de buluştu. Ortaya keyifli bir söyleşi çıktı.
Her hafta yeni ‘eşleştirmeler’le ‘Sofra’da farklı isimleri buluşturacağız.
Beğenileceğini umuyoruz.
Genç moda tasarımcısı Nazlıcan Göksu’nun Manhattan yazılarını da kaçırmayın!
Patriot haberi
Bu haftanın tartışmasız en sıcak haberi, Aslı Aydıntaşbaş’ın Kilis ve Suriye’nin Ürdün sınırında uçuşa kapalı alanlar oluşturma planı çerçevesinde Türkiye’ye Patriot füzesi yerleştirileceği haberiydi.
Haber Ankara ve Brüksel’de hayli yankı uyandırdı.
Brüksel Temsilcimiz Güven Özalp’ın AB Komisyonu’nun Genişlemeden sorumlu üyesi Stephen Fule ile yaptığı özel röportaj da Milliyet’in ‘referans gazete’ kimliğini yansıtıyordu.
Küresel vizyon
Başbakan Erdoğan’ın Endonezya’daki ‘Bali Demokrasi Forumu’na katılımı da Milliyet sayfalarında en geniş şekilde yer buldu. Erdoğan, 21. yüzyılın ‘Asya yüzyılı’ olacağını vurgularken, Asya-Pasifik eksenindeki küreselleşmeye paralel demokratik sistemlerin de buna uyarlanması gerektiğinden söz etti. Çoğulcu, eşitlikçi ve insanı temel alan yapılara olan ihtiyacı vurguladı. ‘Küresel düzlemde karşılaştığımız birçok sorunun temelinde siyasi ve ekonomik adaletsizlikler yatıyor’ diye konuştu. Katılıyoruz.
Çağımızda bugün bir ‘değerler krizi’nden söz ediliyorsa bunda küresel adaletsizliğin, eşitsizlik ve yoksulluğun büyük payı var.
Milliyet, bu sosyal hedefleri de gözeterek ‘insan’ odaklı bir gazetecilik yapacak, entelektüel yönünü öne çıkarırken ‘gerçek gündem’i asla ıskalamayacaktır.
Sokaktaki insanın, mazlumların sorunlarının da takipçisi olacaktır.
Saygılarımla.