Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Hayat koşuşturmasında kendi sağlıklarına özen göstermeyen babalar, ailenizin ve çocuğunuzun sağlığıyla sizin sağlıklı beslenme alışkanlıklarınız arasında sevgi kadar önemli bir bağ var

Sevgili babalar, baba adayları, Babalar Günü’nüz kutlu olsun. Bu Babalar Günü’nde kendinize güzel bir hediye verip sağlığınızı iyileştirmeyi unutmayın. 14-20 Haziran haftasının aynı zamanda Uluslararası Erkek Sağlığı Haftası olduğunu biliyor musunuz? Bu hafta, erkeklerde önlenebilir sağlık sorunlarına ilişkin farkındalığı artırmak ve kronik hastalıkların erken teşhisi ile tedavisini teşvik etmek için kutlanıyor. Hayatın kargaşası içinde babalar kendi sağlıklarını unutarak işlerine ve ailelerine öncelik verebiliyor; sizi çok iyi anlıyorum. Elbette işiniz, aileniz sizler için çok önemli, ancak sağlığınız da öyle. Vücudunuz herhangi bir sağlık sorununun belirtilerini gösteriyorsa görmezden gelmeyin!

Haberin Devamı

Ürküten istatistikler

U.S Department of Health&Human Services tarafından, erkeklerin yaşam tarzı alışkanlıklarıyla ilgili yapılan çalışmada istatistikler şaşırtıcı: Erkeklerin yıl içinde doktora gitme olasılıkları kadınlara göre yüzde 24 daha az ve kolesterol seviyelerini ihmal etme olasılıkları yüzde 22 daha fazla. Erkeklerin kalp yetmezliği nedeniyle hastaneye yatma olasılığı kadınlardan yüzde 28 daha fazla ve diyabetin uzun vadeli komplikasyonları nedeniyle hastaneye yatma olasılığı da kadınlardan yüzde 32 daha yüksek. O yüzden sağlıklı ve iyi bir yaşam için kendinizi önemseyin ve bedeninize gereken değeri verin. Geçtiğimiz yıllarda yapılan gıda ve sağlık araştırması da erkeklerin yüzde 46’sının sağlıklı bir beslenme planı yerine en sevdikleri spor takımına daha fazla zaman ayırdıklarını belirtiyor. Oysa ki yeterli ve dengeli beslenmeye fazlasıyla önem göstermek ve yaşam tarzı haline getirebilmek gerekiyor. Daha fazla meyve, sebze ve tam tahıl gibi sağlıklı beslenme alışkanlıklarında; kadınların erkeklere oranla daha duyarlı olduğundan bahsetmek mümkün.

Akdeniz diyeti

Sebze, meyve, baklagiller ve deniz ürünleri açısından zengin olan Akdeniz diyetinin, kalp hastalığı riskinin azalması, kilo kaybı ve kilo koruma gibi sağlık yararları olduğunu biliyorsunuz. 9 bin 662 erkekle yapılan 12 yıllık bir çalışma, Akdeniz diyetini uygulamanın, obezite riskinin yanı sıra daha düşük bel çevresi ve daha düşük yağ oranı ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Akdeniz diyetinin kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olduğuyla ilgili de birçok çalışma bulunuyor. Erkekler arasında en yaygın kanser türlerinden prostat kanserine karşı da olumlu etkileri olabileceği okuduğum çalışmalar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Çocuklara örnek olmak

Sevgili babalar, unutmayın çocuğunuz attığınız her adımı olduğu gibi seçtiğiniz besinleri, tükettiğiniz gıdaları da örnek alıyor. Onlara sağlıklı ve akıllı seçimlerde bulunmayı öğretmek, atacağınız en güzel adımlardan. Çocuklarınızın kurabiye yerine meyveye uzanmasını istiyorsanız, onlara yol gösterin. Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasında anneler kadar babaların önemini aklınızdan çıkarmayın. Sağlıklı bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız önce onlara sağlıklı birer rol model olmalısınız.

Haberin Devamı

Omega 3’ü ihmal etmeyin

Akdeniz diyetinin vazgeçilmezi Omega-3 yağ asitlerinin sağlığa birçok faydası var. Omega 3’ü beslenme yoluyla almanın en iyi yolu, haftada en az iki kez yağlı balık yemektir; ancak sık sık yağlı balık yemiyorsanız, takviye almayı düşünebilirsiniz. Omega 3, inflamasyonla savaşta en önemli silahlardan biri. İnflamasyonu vücudunuzdaki enfeksiyonlara ve hasara karşı doğal bir tepki olarak tanımlayabiliriz. Bu nedenle sağlığınız için hayati önem taşıyor.