Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Meyve tüketiminizi artırmak için kahvaltılarınıza bir adet taze meyve ekleyebilir veya öğle akşam yemeklerinde bol yeşillikli bir salataya yer verebilirsiniz

"Ne yersen osun" lafını birçok kez duymuşsunuzdur. Bu sözü bağırsak floramıza uyarlayarak bir kez daha düşünelim. Yediğimiz, içtiğimiz tüm besinler bağırsaklarımızdaki bakteri türlerini etkiliyor, bu bakteriler bağırsak mikrobiyotanızı oluşturuyor, diğer bir deyişle bağırsak floranızı etkiliyor. Bağırsak floranızdaki denge vücudumuzdaki pek çok fonksiyonun düzgün çalışmasında rol oynuyor. Bağışıklık sistemi, ruh hali, akıl sağlığı, otoimmün hastalıklar, endokrin bozukluklar, cilt rahatsızlıkları, kanser gibi hastalıkları buna örnek verebiliriz. Bu nedenle de yediğimiz içtiğimiz besinler de doğrudan bağırsak floramız üzerinde söz sahibi oluyor.

Haberin Devamı

Bağırsak floranızı besleyen sebze meyveler

Prebiyotikleri yakından tanıyalım

Prebiyotikleri bağırsağınızdaki “dost” bakterileri besleyen diyet lifleri olarak tanımlayabiliriz. Bu dost bakterilerin kalın bağırsakta faydalı bakteriler tarafından fermentasyonları sonucunda kısa zincirli yağ asitleri oluşur. Kısa zincirli yağ asitleri bağırsak sağlığında ve bağışıklık sistemi yanıtlarının düzenlenmesinde görev alır. Sağlıklı bir sindirim sistemi için prebiyotik besinleri beslenme planınıza dahil edin. İşte prebiyotik besinlerden bazıları...

Soğan-sarımsak

Soğan ve sarımsak pek çok insan tarafından doğal antibiyotik olarak bilinir. Antioksidan, antienflamatuvar özelliklerinden dolayı sağlık üzerinde birçok olumlu etkiye sahiplerdir. Soğan ve sarımsak aynı zamanda bağırsakta faydalı Bifidobakterilerin büyümesini teşvik ederek bir prebiyotik görevi görür. Ayrıca hastalık riskini artıran bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olurlar. İnülin ve FOS (fruktooligosakkarit) içerikleriyle bağırsak florasında önemli rol oynarlar.

Kuşkonmaz

Mevsim sebzelerinden kuşkonmaz sindirim sistemine ve vücudunuzda glikoz ve insülin seviyelerinin de korumasına yardımcı olan inülin içerir. İnülin, aynı zamanda bağırsakta bulunan Bifidobacteria ve Lactobacillus gibi dost bakterileri besleyen, çözünür bir liftir. Kuşkonmazın en güçlü antioksidanlardan olan glutatyonun kaynaklarından biri olduğunu da unutmayın.

Haberin Devamı

Elma

Vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı elma lif, C ve K vitamini ve bazı B vitaminlerini de içerir. Çözünür lif olan pektin, elmanın toplam lif içeriğinin çoğunu oluşturur. Elmadaki pektinin prebiyotik açıdan pek çok faydası vardır. Yapılan çalışmalarda pektinin, faydalı bağırsak bakterilerini besleyen ve zararlı bakteri popülasyonunu azaltan kısa zincirli bir yağ asidi olan bütiratı artırdığı belirtiliyor. Elma-yoğurt ikilisi bağırsak sağlığınız için harika bir ara öğün tercihi olabilir.

 Strese karşı etkili

Her öğününüze meyve, sebze veya her ikisini de dâhil etmek bağırsak sağlığınız üzerinde olumlu etkili olduğu kadar ruh sağlığınız üzerinde de etkili. Clinical Nutrition’da bu ay yayımlanan çalışmada meyve ve sebze tüketiminin, yetişkin yaşam süresi boyunca algılanan stresle ters orantılı olduğu belirtiliyor. Edith Cowan Üniversitesi’nde yapılan araştırmada günde en az 470 gram meyve ve sebze tüketenlerin, 230 gramdan az tüketenlere göre %10 daha düşük stres seviyelerine sahip olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Araştırmacılar meyve sebze açısından zengin bir diyetin zihinsel sağlık arasında önemli bir ilişki olduğunu söylüyor. Uzun süreli stresin zihinsel sağlığı önemli ölçüde etkileyebileceğini de göz önünde bulundurun. Aynı zamanda uzun süreli ve yönetilmeyen stres, kalp hastalığı, diyabet, depresyon ve anksiyete gibi birçok sağlık sorununa yol açabiliyor.

Stresin potansiyel olarak en aza indirilmesi için meyve ve sebze açısından zengin bir beslenme planını önemsek bir kez daha öne çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günde en az 400 gram meyve ve sebze tüketimini önerdiğini hatırlatmakta fayda var.