Doğan Heper

Doğan Heper

dheper@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       İSTANBUL Valisi Kutlu Aktaş deneyimli bir yönetici.
       İstanbul gibi devlet büyüklüğünde bir kenti yönetmek kolay değil.
       Üstelik bu şehir her yıl 400 - 500 bin kişilik bir göç ordusunu da özümlemek zorunda kalıyorsa.
       Ve bu nüfus artışı İstanbul'un başlıca sorununu teşkil ediyorsa.
       Bakın gecekondulaşma, çarpık yapılaşma, arsa mafyası, altyapı eksiklikleri, işporta, hep bu kentin plansız programsız nüfus artışının sonucu değil mi?
       Kültür çatışmaları ve bundan doğan her türlü istenmeyen olayın kaynağında da göç var.
       Vatandaşı yerinde iş ve aş sahibi yapamayan, mutlu edemeyen Ankara yönetimi, onun büyük şehirlere göçüne de göz yummak zorunda kalıyor.
       * * *
       GEÇEN gün Vali Aktaş İstanbul'a vizeden söz etti.
       Uzunca bir süre önce Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan da vize demişti. Belki de parti çıkarlarına aykırı görüldüğü için sonradan bu önerisinden vazgeçmek zorunda kaldı.
       Vize; İstanbul'da iş, konut sağlayamayanı büyük şehirde perişan olmaktan kurtaracağı için de yararlı sayılabilir, ama iyi anlatılabilirse.
       * * *
       İSTANBUL Valiliği şehrin trafik sorununa da nihayet el koydu.
       İstanbul ulaşımında Acil Eylem Planı, 1 Ağustos'tan itibaren kademeli olarak uygulanacak.
       İlk önce Eminönü ve Fatih ilçelerini kapsayan tarihi yarımadada, trafik yeni bir düzene kavuşturulacak.
       İkinci aşamada Şişli, Beşiktaş, üçüncü aşamada ise Kadıköy plan kapsamına girecek.
       Planlama önemli, ama onun kadar önemli bir çalışma da istimlaklar yaparak yeni yeni yollar açmak.
       Oysa uzun süredir İstanbul'da yeni yollar açılmıyor.
       Üstelik mevcut yolların da yükü, yeni ve çok katlı yerleşim birimleriyle artıyor.
       E - 5 öyle, TEM öyle, Maslak öyle, Büyükdere Caddesi öyle, Boğaz yolları öyle...
       Yolların yükü artarken otopark konusunda dişe dokunur bir çalışma henüz göze çarpmıyor.
       Okul bahçelerinin altlarının otopark haline getirilmesi bir nebze de olsa rahatlık sağlayabilirdi, ama bu çalışma da ne oldu belli değil...
       * * *
       VİLAYETİN, çalışmalarına şehir içindeki mevzuata aykırı işyerlerini de katmasında yarar var.
       Geçenlerde Zeytinburnu'nda bir apartmanın altındaki sünger yatak imalathanesinde çıkan yangın 5 katlı binayı sarmış, üç küçük çocuk dumandan zehirlenerek ölmüştü.
       Bu konuda yazdığımız yazıyla ilgili olarak İtfaiye Daire Başkanı Sayın Sabri Yalın'dan gelen ek bilgi İstanbul'un tehlikeli işyerleri açısından nasıl bir durum arzettiğini gösteriyor.
       İşte mektubun o bölümü:
       "Yangının çıktığı sünger yatak deposu meskun mahallin altıdır. 1992 tarihli İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yangından Korunma Yönetmeliği'nin 603 ve 604. maddelerine aykırıdır. Bu deponun ruhsatı yoktur. Üstüne üstlük asma kattan konutların bulunduğu katlara ahşap kapı açılmış olup, binanın planında bulunmamaktadır. Boğulmadan mütevellit façiaya da neden olmuştur. Zira hiç olmaması gereken ahşap kapı depodaki yanmadan dolayı alev almış ve merdiven boşluğu davlumbaz görevi yaparak çatıya doğru ventilasyon oluşmuş, bütün bina yoğun alev ve duman altında kalmıştır.
       Bu olaydaki ölümlerin yangından değil, yoğun dumandan olduğu gerçeği görüldüğünde binanın zemin katındaki sünger yatak imalathanesi ve buna benzer işyerlerinin konut alanlarına yakın yerlerde ne denli tehlikeler oluşturduğu ortaya çıkacaktır. Bu ve buna benzer yerler başta ilçe belediye zabıtaları olmak üzere itfaiye denetim elemanları, TSE, Sanayi Bakanlığı ve Sivil Savunma gibi görevlilerce sıkıca denetlenerek faaliyetten men edilmelidir.
       İtfaiye Daire Başkanlığımız Önlem Şubesi'ne bağalı denetim elemanlarımız her yıl 1500'e yakın denetim yapmaktadır. Bu yıl 3000'i aşmasını planladığımız denetimlerde otel, lokanta, yurt, pansiyon, sinema, bar, alışveriş merkezi, gece kulübü ve diskotek gibi topluma açık yerler ile konut alanlarına tehlike oluşturabilecek bu tür iş merkezleri yangın güvenlikleri açısından sürekli denetimlere tabi tutulacaktır. İtfaiye olarak kapatma ya da ceza verme yetkimiz olmayıp, ilgili belediye başkanlıklarına denetimler sonucu tespit edilen eksiklikler bildirilmektedir."
       Sayın Kutlu Aktaş'ın gayretlerinin semeresini bir İstanbullu olarak her alanda görmek istiyoruz. Bu, mevzuata aykırı işyerleri konusunda da...




Yazara E-Posta: D.Heper@milliyet.com.tr