Bileğiniz ağrıyorsa dikkat Karpal Tunel Sendromu'na yakalanmış olabilirsiniz

20 Nisan 2017

Gelişen teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçek. Fakat bilgisayar başında geçirilen zamanın fazla olmasıyla da modern hastalıklar gün yüzüne çıkıyor. Buna birde, günlük hayatın yükü eklenince Karpal Tunel Sendromu kaçınılmaz oluyor. Ciddi bir el hastalığı olan karpal tünel sendromundan basit önlemlerle korunmak aslında mümkün. Ancak hastalığın seyri için dikkat edilmesi gereken önemli kurallar var.

Gelişen teknolojinin insan yaşamına etkisi olarak karşımıza çıkan modern çağın en yaygın hastalıklarından Karpal Tunel Sendromu, bilgisayar başında çok zaman geçirenlerin yanı sıra poşet taşıyan ve örgü ören insanlarda sıklıkla görülüyor. Ellerde şişme, uyuşma, hissizlik ve yetenek kaybıyla başlayan şikayetler, doğru zamanda doğru müdahale yapılmadığı takdirde kaslarda erime, güçsüzlük hatta felce kadar gidebiliyor.

“Sinir sıkışması kategorisinde en fazla görülen sendrom”

Karpal Tunel Sendromu genellikle orta yaşlarda ortaya çıkan, sinir sıkışması kategorisinde en fazla görülen ve kasların rahat hareket etmesine engel olan bir sendromdur. Hastalığın belirtileri genellikle gece saatlerinde ortaya çıkar. Aslına bakarsanız bu sendrom, el parmaklarının hareket ve

Yazının Devamı

Yanlış yatak seçimiyle omurgalarınıza zarar verebilirsiniz

18 Nisan 2017

Dikkat!

Yanlış yatak seçimiyle omurgalarınıza zarar verebilirsiniz

Yaşamımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçiriyoruz. Dolayısıyla sağlıklı uyku ve sağlıklı omurga için doğru yatak seçimi son derece önemli bir konu. Çünkü bozuk yatakta yatmak bir süre sonra bel ve sırt ağrılarına neden olabiliyor. Bu ağrılar ilerleyen zamanlarda kalıcı sorunlara dönüşebilir. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için yatak seçerken bireylerin tercihini ortopedik yataklardan yana kullanması gerekir.

Yaşamımızın önemli bir bölümünü uyuyarak geçirdiğimiz için kullandığımız yatak daha da önem arz ediyor. Dolayısıyla sağlıklı uyku ve sağlıklı omurga için doğru yatak seçimi son derece önemli bir konu. Ağrıların ilerleyen zamanlarda kalıcı sorunlara dönüşmemesi için de ortopedik yataklar kullanmak şart. Bu farkındalıkla da son yıllarda endüstrinin bu alana ilgi göstermesiyle bel sağlığına uygun yataklar üretilmeye başlandı.

Bu bilinçle çok yumuşak, esnek veya sert yataklar uzun zaman yatma sonucu omurgayı zorlayabilir. İyi bir yatağın vücudun gömülmesini engelleyecek kadar sert, vücut hatlarını koruyacak kadar da rahat olması gerekir. Omurga sağlığı açısından en uygun yataklar omurga ve disklerin üzerine en az

Yazının Devamı

Moda rüzgârının ayak sağlığınızı bozmasına izin vermeyin…

28 Nisan 2016

Moda rüzgârının ayak sağlığınızı bozmasına izin vermeyin…

Günümüzde birçok kadın, şık olmak için yüksek topuklu ayakkabılar giyiyor. Fakat bazı kadınlar, hem rahatlığı hem de şıklığı göz önünde bulundurarak babet giymeyi tercih ediyor. Peki, babetler sandığımız kadar rahat ve sağlıklı mı?

Özellikle son yıllarda moda olan ve rahat olduğu için birçok kadının tercihi olan babet ayakkabılar, uzun süreli kullanıldığı takdirde ayak bileği, diz, kalça ve omurgalarda anlam verilemeyen kronikleşmiş ağrılara neden olabiliyor.

Öztürk: Ayakkabı seçimini ayak kavsinize göre yapın…

Her insanın ayak kavsinin farklı olduğunu bu nedenle bireylerin ayakkabı seçerken bu bilinç ışığında hareket etmeleri gerekiyor. Babet kullanan birey, eğer düz taban değilse haftanın belirli günlerinde babet giyebilir. Fakat kişide düz tabanlık varsa ve tabanlık gibi bir destek kullanmıyorsa, babette topuklu ayakkabı gibi ayak bileği, diz, kalça ve omurgada anlam verilemeyen kronikleşmiş ağrılara neden olabilir.

Öte yandan babetlerin topuklu ayakkabılar kadar ayak sağlığına zarar vermiyor fakat babetlerin de uzun süre giyildiğinde yürüyüşte şekil bozukluğu ve ayak tabanında yavaşlama gibi ayak

Yazının Devamı

Omurga ağrılarını spor ile tedavi edin

21 Nisan 2016

Omurga ağrılarını spor ile tedavi edin

Hamilelik döneminde sürekli değişen ağırlık merkezi ve kilo değişimine bağlı olarak bel, sırt, bacak ve boyun ağrılarının yoğun bir şekilde artıyor. Bu durumunu hafifletmenin yolu doğru beslenme ve egzersizden geçiyor.

Hamilelikte değişen ağırlık merkezinin lohusalık dönemini de etkiliyor. Uyku sırasında yanlış yatış alışkanlıkları nedeniyle de belde, sırtta, boyunda, bacaklarda ve hatta kalçalarda ağrılar olabiliyor.

Hamilelikte alınan kiloların lohusalık döneminde mutlaka geri verilmesi gerekiyor. Bu kilolar verilmediği takdirde annenin vücudunda ağrıların gün yüzüne çıkabiliyor. “Lohusalık dönemi, yeni anne olmuş bir kadın için yeterince zor bir süreç. Bu durumda birde bebekleri kaldırmak, taşımak ve emzirmek zorunda olan anneler için omurga ağrıları kaçınılmaz oluyor. Annelerin bu durumdan kurtulmaları için yapması gerekenleri vücut 3-6 haftalık gibi bir dönemde yapıyor. Yani iskeleti hızla iyileştiriyor. Bu süreçte annelerin yapması gereken tek şey ise iskeletin ihtiyaçlarını karşılamak.”

Öte yandan omurga eklemlerinde gevşeyen bağların disklerin üzerine yaptığı aşırı yüklenme

Yazının Devamı

Yanlış ayakkabı seçimi vücudunuzu bozabilir

4 Nisan 2016

Omurganız günlük etkinliklerinizde bile yeterince yük altına giriyor. Spor yaparken ise beden ağırlığınızın üç-dört katı fazlası omurganıza yük olarak biner.

Spor yaparken yanlış ayakkabı seçiminin size zararlarını biliyor muydunuz ?

Her insanın vücut yapısı farklı olduğu gibi spor becerileri de farklı. Tüm spor dallarının kendine özgü ayakkabı tarzları var. Yanlış ayakkabı seçimi kişilerin performansını psikolojik olarak etkilerken, tüm vücuda zarar verdiği gibi omurga sağlığını da etkiliyor. Omurga sağlığının, tüm bedenin dengesi için çok önemli bu nedenle yaptığınız spora uygun ve omurga dostu ayakkabılar seçmelisiniz.

Yanlış ayakkabı seçimi ise bel ağrısı ve omurgada şekil bozukluğuna kadar uzanıyor

Spor yaparken omurganın yanı sıra en çok ağırlık binen bölgemiz ayaklar. Bu nedenle doğru ayakkabı seçimi sağlıklı spor için önemli. Örneğin sahilde yürürken giydiğiniz son model ayakkabının uzun vadede omurganızda ciddi problemlere sebep olma riski var. Doğru ayakkabı seçimi omurga üzerinde son derece uygun bir yumuşatma ve gerilimi giderme etkisi yaratıyor ve omurgayı koruyor. Sürekli düz zeminde ve sert tabanlı ayakkabılarla yürümek ise omurganın zayıflamasına ve

Yazının Devamı

ÇOCUKLARDA SKOLYOZA DİKKAT

25 Aralık 2015

Vücudun temel yapısı olan omurga, çocuk yaşlarda gövdeye şeklini vermeye başlar. Anne karnındaki pozisyonu nedeniyle yeni doğan bebeklerde henüz gelişmedikleri için hafif kamburluk görülür. Çocuğun ilk ayağa kalkması ile beraber omurgada oluşmaya başlayan eğrilikler vücut ergonomisi için çok önemlidir

Skolyoz sıklıkla ergenlik döneminde belirgin hale gelir. Omurga diziliminde bozukluk, omuz dengesizliği, belde asimetri ve kalça kemiklerinin birinde öne çıkıklık en sık saptanan bulgulardır. Daha küçük yaşlarda görülen skolyoz genellikle doğumsal problemlere bağlıdır ve hızlı ilerler. Bu çocuklarda, sırtta görülen gamze ve renk değişiklikleri ve sırtta kıllanma en sık görülen bulgulardır.

Aileler Skolyoz konusunda bilinçleniyor

Skolyozda erken teşhis için en çok görevin ailelere düştüğünü söyleyen Doc. Dr. Çağatay Öztürk, sözlerine şöyle devam ediyor.Son yıllarda çocuklarda skolyoz artış gösterdi. Aslında bunu ailelerin bilinçlenmesine bağlıyoruz. Bu hastalığın bilinirliği arttıkça aileler daha dikkatli oluyor. Skolyoz tedavisinde erken teşhisin büyük önemi var. Erken teşhis omurgadaki eğriliği derecesi artmadan kontrol altına alabilmeyi sağlayabilir. Böylelikle hem ağrılı

Yazının Devamı

Sigara omurgayı da yoruyor

19 Kasım 2015

SİGARA OMURGAYI DA YORUYOR

Küresel bir sorun olan sigara, alkol tüketimi ve buna bağlı hastalıklar önemli sağlık sorunlarına neden oluyor. Vücudumuzdaki tüm organları etkileyen sigara, vücudumuzu birbirine bağlayarak bir köprü görevi gören omurgamızın sağlığımızı da olumsuz etkiliyor.

Sigaranın sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuz etkiler herkes tarafından bilinen bir gerçek. Vücudumuzdaki bütün organları olumsuz olarak etkiyen sigara, bronşit astım, mide ülseri ve kalp damar hastalıkları, dudak testis gırtlak kanserlerine neden olduğu gibi omurga sağlığını da olumsuz etkiliyor. Omurlar arasındaki disklerin beslenmesini ciddi derecede bozuyor.

“Sigara içenler içmeyenlere göre yaklaşık 45 kat daha fazla bel ve boyun hastalıklarına yakalanma riskine sahip.”

Bu bilginin bilimsel olarak kanıtlandığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk;Sigara içenler ne kadar egzersiz yaparsa yapsınlar sigara içmeyenlere göre yaklaşık 45 kat daha fazla bel ve boyun hastalıklarına yakalanma riskine sahip. Çünkü sigara tüketimi kemikler arasındaki yastıkçıkların çabuk eskimesine neden oluyor. Ayrıca alkol tüketimi de benzer sorunlara yol açıyor. Ama söz konusu

Yazının Devamı

DOĞRU BESLENME VE EGZERSİZ AĞRILARI AZALTIYOR

14 Eylül 2015

DOĞRU BESLENME VE EGZERSİZ AĞRILARI AZALTIYOR

Kadınlarda görülen kronik bel-kas-eklem ağrılarını hafifletmenin yolunun doğru beslenme ve egzersizden geçiyor. Özellikle üreme çağındaki kadınlarda görülen bel-kas ve eklem ağrıları yaşam kalitesini düşürebiliyor. Genç kadınlarda görülen omurgada postür bozuklukları da sırt ağrılarına neden oluyor.

Sırt ağrısı şikayetleriyle başlıyor

Ani hareketler, yanlış duruş-oturuş-yatma-eğilme pozisyonları,

vücut sağlığına uygun olmayan mobilyaların yanı sıra ofis ortamında aynı pozisyonda uzun süre hareketsiz kalmak,

omurga sağlığı için tehdit oluşturur. Özellikle masa başı çalışan kadınlarda görülen sırt ağrıları fıtıktan kamburluğa,

omurga eğriliğinden boyunda kas kısalmasına kadar pek çok rahatsızlığın habercisi olabiliyor.

Doğru beslenme ve spor ağrıları azaltıyor

Yazının Devamı