Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

25-31 Mart Kalp Haftası sebebiyle biraz kalp sağlığından bahsedelim. Bizim için bu kadar kıymetli organımıza nasıl davranıyoruz.

Sürekli çalışan ve durduğu zaman hayat da duran kalbimiz cüssesine göre büyük iş başarır. Esas görevi kanı pompalamaktır. Duygu durumumuzdan çok etkilenir, biz üzülünce, korkunca, heyecanlanınca hızlı çarpmaya başlar. Zaman zaman sorunlar yaşar ve bu sorunları farklı şekilde dile getirmeye çalışır. Dilinden anlamak aslında çok kolaydır. Bir yandan sıkça şarkılara konu olur, kalbimize söz geçiremediğimizden bahsederiz, dert yanarız. Bir yandan da en çok kıymet verdiğimiz kişiyi içinde saklarız, olmasını çok istediğimiz bir şeyi tüm kalbimizle dileriz.

Haberin Devamı

Hiç kimse bilerek ve isteyerek kendine zarar vermez. O halde neden bu kadar çok kişi zararlarından bu kadar çok bahsedildiği halde bu kadar fazla sigara içiyor? Hem kendini hem de yakın çevresini, bu zehirli dumanı teneffüs ettirerek zehirliyor.

Sigaradan vazgeçin

Az içiyorum diyorsanız her an artırma riskiniz var demektir.

Hareketinizi artırın

Kalp sağlığı için en çok tavsiye edilen spor yürüyüştür, özellikle açık havada yapılabiliyorsa daha iyi olur.

Kilonuza dikkat edin

Vücut kitle endeksi, kilonun boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile elde edilir. Bu değerin 25’ten yüksek olması fazla kilo, 30’dan yüksek olması ise obezite olarak tanımlanır. Fazla kilo tüm vücuda olduğu gibi kalbe de fazladan yük demektir.

Kalbine iyi davranmanın yolları

Şekerli gıdalardan uzak durmaya çalışın

Şeker ve glisemik indeksi yüksek gıdalar başta obezite olmak üzere insülin direnci ve şeker hastalığına ve takibinde kalp damar hastalığına kadar yol açabilir.

Antioksidan zengin beslenmeye dikkat

Antioksidandan zengin beslenmek bağışıklığı yüksek tutmaya, yaşlanmayı geciktirmeye yaradığı gibi damar sağlığına da faydalı etkiye sahiptir. Damar tıkanıklığına yol açan aterom plaklarının oluşmasında okside LDL kolesterol bir risktir. Antioksidanlar kolesterolün oksitlenmesini engellemeye yardımcı olur.

Karın çevresi yağlanmaya dikkat

Karın çevresinde biriken yağlar gözümüzü rahatsız etmesinden daha çok metabolik sendrom denilen ve kalp damar sağlığını da yakından ilgilendiren sorununun en belirgin özelliklerindendir. Bu sendrom, insulin direnciyle başlayan diyabete kadar giden, karın çevresi yağlanma, kan yağlarında yükseklik, hipertansiyon ve koroner arter hastalığı gibi sistemik hastalıkların birbirine eklendiği bir tür hormonal bozukluktur.

Haberin Devamı

Yüksek kolesterole dikkat

Yüksek kolesterol kalp damarlarının tıkanmasını kolaylaştırıyor. Bu nedenle beslenmenize dikkat edeceğiniz gibi gerektiğinde kolesterol düşürücü ilaç kullanmaya da başlamalısınız. İyi kolesterolünüzü yükseltmek için de Omega 3’den zengin beslenerek fiziksel hareketinizi artırmalısınız.

Stresle başa çıkmayı öğrenin

Stressiz bir hayat zaten pek mümkün değil. Bu yüzden varlığını kabullenip bir şekilde hayatın gidişini ona göre ayarlamak gerek. Bu yetenek hayatta başarıyı sağlayabildiği gibi kalp sağlığına da çok faydalıdır.

Tansiyon yüksekliğine dikkat

Yüksek tansiyon damar hastalığına karşı önemli bir risk oluşturur. Bu nedenle hipertansiyon tedavisini aksatmamak gerekir.

Haberin Devamı

Kardiyolojik check up yaptırın

Yaş ve cinsiyetinizi değiştiremezsiniz. Birinci derecede akrabanızda erken yaşta kalp damar hastalığı gözlenmişse bunu da değiştiremezsiniz. Ancak gerekli tedbirleri vaktinde alırsanız kalp damar hastalıkları önlenebilir veya erken yakalandığında hasar vermeden tedavi edilebilir hastalıklardır. Bu nedenle düzenli kardiyolojik check up yaptırmanızı öneririm.