Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Farklı sektörlerde büyük başarılara imza atıp dünyanın en zenginleri sıralamasında başı çekenler artık şaşırtıcı bir şekilde sağlığa yatırım yapmaya başladı. Sağlıktan kastettiğim öyle hasta olunca iyileşmek amacıyla gidilen hastaneleri kurmak ya da hastalıklardan kurtulmak için kullanılan ilaçların fabrikalarını kurmak değil, nasıl hasta olmadan uzun süre yaşanılabilir veya yıllar geçtiği halde nasıl genç kalınabilir cinsten yatırımlar. Düşününce hayal mahsülü bir filmin konusu gibi gelen bu düşünce bilim insanları sayesinde gerçeğe dönüşmek üzere. Nereden para kazanılacağı konusunda uzmanlaşmış bu kişiler bence doğru yolda ilerliyorlar çünkü genç kalmak ve hasta olmamak elbette ki herkesin arzu edeceği bir avantaj. Aynı zamanda ülke yönetimleri için de iş gücü kaybından kaçınmak ve sağlıkla ilgili masraflardan özellikle de yaşa bağlı kronik hastalıklarla ilgili harcamalardan kurtulmak için iyi bir seçenek.

Haberin Devamı

Koruyucu tıbba yatırım yapıyorlar

Tersine çevirmeyi hedefliyor

Bu senenin başındaki yazılarımdan birinde size yaşlanmayı önleyen senolitik ilaçlardan bahsetmiştim. Bilgi teknolojisi endüstrisindeki en büyük beş şirket arasında yer alan e-ticaret olarak da adını sık duyduğumuz bir şirketin kurucusu ve yöneticisi olan Jeff Bezos servetini yaptığı esas yatırımından farklı bir alanda bilimsel araştırmaların yapıldığı şirketlere her yıl milyonlarca dolar yatırım yapıyor. Bunlardan biri vücutta yaşlanan hücrelerden nasıl kurtulacağını araştıran yani senolitik ilaçlarla ilgili araştırma yapan San Francisco merkezli Unity Bioteknoloji. Şirket, bu hücrelerin ortadan kaldırılmasıyla yaşa bağlı hastalıkları yavaşlatmayı, durdurmayı veya tersine çevirmeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra Bezos 2021’de Kaliforniya merkezli yaşlanma araştırma biyoteknolojisi girişimi Altos Labs.’ı da kurdu. Bu biyoteknoloji şirketi, yaşlı hücreleri daha genç bir duruma döndürdüğü keşfedilen Yamanaka faktörleri adı verilen dört genin aktivasyonuyla hücresel gençleşmeye odaklanıyor.

Çalışmaya başladı

Hayatı filmlere konu olmuş Harvard Üniversitesinde üç arkadaşı ile çok ünlü bir sosyal paylaşım sitesini kuran ünlü girişimci Marc Zuckerberg, eşi Priscilla Chan ile insan yaşamını uzatma yönünde ilerlemeler sağlayan bilim adamlarına her yıl milyon dolarlık ödül veren ‘The Breakthrough Prizes’ Atılım Ödülleri’nin kurucu ortağı.

Haberin Devamı

OpenAI CEO’su Sam Altman insan ömrünü sağlıklı bir şekilde uzatma misyonuna sahip bir şirket olan Retro Biosciences’a yüz milyon doların üzerinde yatırım yaptı. Bir başka teknoloji milyarderi Peter Thiel de Unity Bioteknoloji şirketi yatırımcılarından. Ayrıca doku mühendisliği ve rejeneratif tıp yoluyla yaşlanma karşıtı araştırmalara odaklanan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Methuselah Vakfı’na da yine milyonlarca dolar bağışlamış. Büyük bir veritabanı yazılımı firması kurucusu Larry Ellison, Ellison vakfıyla, ünlü arama motorunun kucucusu Larry Page de kurduğu Calico labs. ile yaşlanma karşıtı çalışmaları desteklediler. Ayrıca 2014 yılında Calico Labs, milyarlarca dolarlık yatırım alan bir girişimde biyofarmasötik şirketi AbbVie ile yaşa bağlı hastalıklara karşı tedaviler geliştirmek için çalışmaya başladı.