Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Prof. Dr. Faruk Şen

Faruk Şen 1948 yılında Ankara’da doğdu. Ortaöğrenimine İstanbul Alman Lisesi’nde devam eden Şen, Almanya’nın WWU Münster Üniversitesi’nde işletme ekonomisi okuduktan sonra aynı üniversitede doktorasını yaptı. 1985’te Bonn’da Türkiye Araştırmalar Merkezi’ni kuran Şen 1991’de Essen Üniversitesi’nde Profesör oldu.


Türkiye’de ki Avrupa Birliği (AB) uzmanları Avrupa’nın bize dayattığı kriterlerin en kısa zamanda yerine getirilmesini istiyorlar. AB’li yetkililerin tüm çabası; örneğin, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasından sonra, Kıbrıs için verilecek tavizlere kadar birçok dayatmanın neredeyse Kopenhag kriterlerinin bir parçası olduğunu hepimize inandırmaktır. AB’nin Brüksel’deki uzmanları ve Türkiye’de ki uzantıları Türkiye- AB ilişkilerini takip etmekte güçlük çekiyorlar. 2016 yılında Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı’nın (TAVAK) yaptığı araştırmada Türk halkının AB’ye olumlu bakışı % 22’lere kadar düştü. AB’ye gönül verenlerde artık AB’den koparak “Olmayacak duaya amin dememe” pozisyonuna girdiklerini görüyorlar. Artık yavaş yavaş Ankara kriterlerini ortaya çıkartıp, Türkiye’ ye “hayır” demek isteyen Fransa, Hollanda, Avusturya ve Almanya Luxemburg gibi ülkelerin önüne sürmekte yarar var.
1- İslamofobi ve Türkofobi’ye karşı eylemler
505 milyonluk AB ülkelerinde 21 milyon Müslüman yaşıyor. İslamofobi her geçen gün artarken, 5.6 milyon insanın yaşadığı AB’de Türkofobi gelişiyor. Bu açıdan AB, Brüksel’de İslamofobi ve Türkofobi’ye karşı savaş açmalı ve 2017 yılını İslamofobiye karşı eylem yılı yapmalıdır.
2-AGSK’ da Söz hakkı
90’lı yıllarda Balkan krizi çerçevesinde oluşturulan 60 bin kişilik NATO kuvvetlerindeki vurucu ve acil müdahale ekibine Türkiye 6 bin asker veriyor. Fakat AB ülkesi olmadığı için karar mekanizmasında yer alamıyor. Vurucu gücün yüzde 10 unu oluşturan Türkiye, AGSK’ nın karar gücünde de yer almalı.
3-Gümrük Birliği Tazminatı
1996’da başlayan Gümrük Birliği’n den 2015’e kadar, AB Türkiye ve 256 milyar Euro’luk daha fazla mal satışı yaptı. Türkiye 1996-2001 yılları için öngörülen ve Yunan vetosu ile verilmeyen Gümrük Birliğini güçlendirme paraları Türkiye’ ye ödenmesini istemelidir.
4-Yeni Bölümlerin Açılması
2017 yılında 5 bölümün açılması artık sağlanmalıdır.
5-Güney Kıbrıs’a Yaptırım
AB ülkeleri Güney Kıbrıs ve Türkiye’ye karşı getirdiği AB’ye yönelik vetolarının paketleri kaldırılması için yaptırım uygulamalı ve Güney Kıbrıs’a uygulanacak yardımların şarta bağlanmasını istemelidir.
6-Serbest Dolaşım Hakkı
Türkiye, 1986 yılında uygulanmaya konulması gereken serbest dolaşım hakkına hâlâ ulaşamadı. Gümrük Birliği’ne “Evet” diyen Türkiye’ye serbest dolaşım hakkı da sağlanmalıdır. Bu konuda kademeli bir dönem başlamalıdır.
7-Yardımların Verilmesi
AB Türkiye’de de bölgeler arası dengesizliğin giderilmesi ve Türkiye’de ki belirli etnik sorunların çözülümüne yönelik para harcamasında yarar vardır. Bu açıdan 2017 yılı bütçesine AB Güneydoğu Anadolu’ ya yönelik yılda en azından, 4 milyar Euro’luk bir para ayırması gerekmektedir.
8-AB’yi Sevdirme Fonu
AB tüm üye ülkelerde ve üye olacak ülkelerde AB’ ye bakışı olumluya çevirmek için fonlar ayırmaktadır ve bu fonların Türkiye’ ye ayrılması gerekmektedir.
9-KKTC’ye sorumluluklarının yerine getirilmesi şarttır
Kıbrıs’ ta Kuzey Kıbrıs’a yönelik AB tarafından Kıbrıs referandumundan evvel verilen sözler yerine getirilmeli, ulaşımda kolaylık tanınarak Avrupa’dan direkt uçakların Ercan Havaalanına inmesi sağlanmalı, limanlara direkt gemilerin yanaşmasının dışında ilk üç yıl için ön görülen 2004-2009 yılları arasında ön görülen yaklaşık 600 milyon Euro’luk fon KKTC’ye verilmemiştir. Bunun ölçülmesi gereklidir.
10-Göçmenlere Kolaylık
AB’nin birçok ülkesinin cezaevlerinden tamamıyla izolasyona tabi tutulan Türk kökenli göçmenlerin konumları ile ilgilenecek bir komisyon kurmalı ve bu komisyon üyelerinin yüzde 50’si de Türklerden oluşmalı ve bunların vereceği raporlara göre ülkelerde cezaevleri koşullarının değiştirilmesi sağlanmalıdır. AB sınırları içinde yaşayan ve sayıları 5 milyon 600 bini bulan Türklere yönelik her türlü ayrımcılığın (diskriminasyonların) önüne geçilmeli ve ayrımcılık karşıtı (antidiskriminasyon) kanunlarının tam olarak uygulanması sağlanmalıdır.
11-KPK’nin İşlevi
Avrupa Parlamentosu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında oluşturulan Karma Parlamento Komisyonu’nun (KPK) toplantılarında Avrupa’ da ki Türklerin sorunları her toplantıda gündeme alınmalı ve bunlara karşı uygulanan baskıların hafifletilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
AB bu 13 kriteri yerine getirirken Türkiye ile yakınlaşmayı sağlayabilir.