Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Prof. Dr. Cengiz Kuday - Son Gazze olayından sonra İsrail ordusu çok sayıda zırhlı araç-tank ve asker ile Gazze sınırında konuşlandı. Beklenen bir kara haraketi; Bu arada Gazze hava bombardımanı altında çok sayıda bina ve tesis yıkıldı.

- Elektrik su ve diğer hayati ihtiyaçlara ambargo kondu.

- Eğer İsrail kara harekatını savaş kanunlarına uygun yaparsa bu çok kanlı bir savaş olur ve iki taraf için de ağır kayıplara sebep olacaktır.

Aksi bir olay; eğer savaşın bazı kurallarına uygun olmayan bir hareket ise insanlık suçu olarak adlandırılmaya adaydır.

Haberin Devamı

Geçmiş sokak savaşlarına örnek olarak Stalingrad, Leningrad ve daha sonra galiplerin Berlinde yaptıkları sokak savaşlarını anımsıyorlar. Savaşlarda sokak savaşları denildiğinde II. Dünya savaşının bir dönüm noktası kabul edilen Stalingrad sokak savaşları gelir. Daha önceki günlerde yine II. Dünya savaşında Leningrad-Kiev ve Sivastopulda sokak savaşları olmuş hatta Leningrad;Bugünkü adı ile St. Petersburgda 700 bin sivil açlıktan ölmüşlerdir. Stalingrad şehir savaşı II. Dünya savaşının kaderini değiştiren bir savaş olarak değerlendirilmiştir. Savaş sırasında doğrudan sivillerde hedef alınmış ve çeşitli silahlar kullanılmış; Hava saldırılarıda düzenlenmiştir.

Stalingrad savaşı

Bu savaş tüm dünyadaki savaş tarihleri arasında en kanlı olan ve en büyük olan savaşları arasında yer edinmiştir. Savaş 23 ağustos 1942 günü ile 2 şubat 1943 günü arasında gerçekleşmiştir.

Almanların bu savaşta yenilmeleri o güne kadar Alman ordularının yenilmezlik etiketini değiştirmiştir. Bu savaş bir milyondan fazla insanın ölümüne yol açtı. Alman kuvvetlerinin Rusya karşısında Doğu cephesinde kaybetmeleri sonu Sovyet Askeri birlikleri 23 Nisan 1945’te Berlin’e girerek sokak sokak savaşarak ilerlediler. Bu savaş 2 hafta sürdü. Berlin sokak savaşında 1,2 milyon kayıp verilmiştir. Sonuç itibari ile sokak savaşları her iki taraf içinde acıdır. Kışkırtmalar,vaatler ve kahramanlık,hamaset duyguları ile kazanma şansının düşük olduğu bir savaşa masum insanları sokmak kimin yararına olur.

Haberin Devamı

Ukraynalı ölecekmiş, siviller zor durumda kalacakmış, ülke parçalanacakmış vs.

Tüm bunların kimsenin bir müddet sonra umrunda olmadığını geçtiğim zaman dilimleri içinde Suriye’de Filistin’de Balkanlar’da (Bilhassa Kosova-Bosna Hersek’te ki olaylardan sonra batı ülkelernin hafızalarında ne kadar yer tuttuğunu biliyoruz. Onlar için bugün savaş alanlarında perişan aileler, kadınlar, çocuklar gözyaşı fotoğrafları yalnız bir fark var.

Son olaylarda kurbanlar sarışın-mavi gözlü. Bu sarışın mavi gözlü kişilerin daha önce komşu coğrafyalarda yaşayan ve iltica eden topluluklardan önemli bir farkı var. Bu sarışın mavi gözlü halkın erkekleri yurtlarında şehirlerinde kalıp ülkeleri için savaşmayı göze almış kişiler.

Savaşın bir an önce durmasını diler ve ümit etmek isterim.

Son 75 yıldır Berlin’de savaşın bitiminde teslim olmayı reddeden asker -kadın-ihtiyar-çocuklardan müteşekkil bir halkın sonu ümitsiz olan ve yüzbinlerce ölü ve tecavüzle sonlanan şehir savaşından pek bahsedilmemiş ve onların bu fedakarlıklarını görmezden gelinmemesi sebebi savaştan mağlup çıkmalarıdır.

Haberin Devamı

Amerikalıların Nagazaki ve Hiroşima’ya atom bombaları atma sebebi olarak Japonya’nın ana karasında sokak savaşlarını göze alamaması ve Amerikan asker kaybının 2,5 milyon kişiyi bulmaları hesabındadır. İkinci Dünya savaşı avrupa kıtasında 4 mayıs 1945’te bitmiştir. Uzak doğudaki Japon Amerikan savaşı 15 Ağustos 1945’te imparatorun emri ile sona ermesine rağmen bazı japon askerleri savaşa devam etmiş. İmparatorluk muhafız olayı güneşe dönerek sebuki (intihar) yapmışlardır.

Karabağ konusunda;

- Türklerin karşısında Ermenileri destekledi

- Çin’in uygur Türklerine yaptığı zulümde çini destekledi.

- Doğu Akdeniz olayında Rumları destekledi. 

Fotoğrafını koyduğum tüfek bugün İngiliz Harp müzesinde sergileniyor. Filistinli ve Arap Şerif Hüseyinin Lawrens verdiği Tüfekte Dipçiğindeki görebileceğiniz çentiklerin büyük olanları öldürdüğü Türk Subaylarını küçük çentikler diğer askerlerimizi gösterir.

Sokak savaşları

Bu yazı Gazze’de yaşayan milyonlarca çocuk,kadın ve terörle ilgisi olmayan fakat muhtemel bir operasyonda ölecek kişiler için yazılmıştır.

Sokak savaşları

Bayraktaki o renkler

En üstteki siyah renk Abbasiler, ortadaki beyaz renk Emevileri, alttaki yeşil şii Fatimileri temsil eder.

- Kırmızı üçgen ise 1916 yılında Osmanlı devletine isyan eden Şerif Hüseyin’in kabilesi Haşimoğullarını, diğer bir görüşe göre Osmanlı Devletine karşı döktükleri Türk kanlarını temsil ediyor.

Filistin bayrağını sallarken aslında atalarımızın katliamına destek verdiklerini biliyor musunuz? (Filistin’de şehit düşen birinin torunu olarak yazıyorum.)

- Aslında Filistin Kuzey Kıbrıs Hükümetini tanımadı, Ruslara destek verdi.