Bazal Metabolizma Hızı Nedir ?

1 Aralık 2016

Bazal Metabolizma Hızı Nedir ?

Bazal Metabolizma Hızı : Dinlenme halindeyken vücudun harcadığı enerjidir.

Daha açıklayıcı olmak gerekirse; kesin dinlenme durumunda fiziksel ve ruhsal olarak bütünüyle rahatlamış ve yaklaşık 12 saattir açlık durumunda bir insanın nefes almak, kalp atışını ve kan dolaşımı sağlamak, vücut sıcaklığının belirli bir düzeyde tutulması gibi hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereksinim duyduğu enerji miktarıdır.Metabolizma, gün içerisinde tükettiğimiz gıdaların ve yapmış olduğumuz hareketlerin etkisiyle hızlı veya yavaş çalışmaktadır.

Acı Biber: Acı biberde bulunan capsaicin metabolizmayı hızlandıran besinler arasında ilk sırada yer almaktadır. Yemeklerinizde kırmızı pul biber, acı karabiber, taze yeşil sivri biber kullanarak gün içinde harcadığınız enerji miktarını arttırmanız mümkündür. Acı biber dışında kekik, kişniş ve tarçında bir miktar capcaicin içermektedir.

Zencefil: Zencefil sindirime yardımcı olurken vücut sıcaklığını yükselterek metabolizmanın hızlanmasına neden olur.

Yeşil Çay: Metabolizmayı Hızlandırır. Vücut sıcaklığını yükselterek metabolizmayı hızlandıran “fenol” adında bileşikler içerir. Taze yeşil çay

Yazının Devamı

TİROİD HASTALIĞINDA BESLENME

1 Aralık 2016

TİROİD HASTALIĞINDA BESLENME

Günümüzde çok yaygın olarak karşılaşılan tiroit bezi hastalıkları, tiroidin yapısı ve işlevindeki değişikliklere göre çeşitlilik göstermektedir. Bunlar başlıcanodüler guatr, hipertiroidi(tiroit bezinin çok çalışması veya zehirli guatr), hipotiroidi(tiroid bezi az çalışması)olarak sıralanabilir. Tiroit bezinin az çalışması durumunda metabolizma hızında yavaşlık meydana gelmektedir ve özellikle kilo fazlası olan bireylerde kilo vermekte zorluk çekilmektedir. Bu nedenle kilo vermek istiyor, bunun için çaba harcamanıza rağmen kilo veremiyorsanız ve bununla birlikte bazı sağlık problemleri yaşıyorsanız (ellerde titreme, ses değişikliği, tırnak ve saçlarda güçsüzleşme) tiroit bezimizi kontrol ettirmeli ve sonuca göre gereken yapılarak yola devam edilmelidir.

Tiroit bezi hastalarımutlaka doktor kontrolünde ilaç tedavisiyle birlikte hayatları boyunca beslenmelerine de dikkat etmelidirler.

· Kan değerlerinize, ilaç tedavinize ve metabolizmanıza göre yeterli ve dengeli beslenin.

· Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmeye özen gösterin. Omega-3’ün tiroit işlevlerini düzenleyici etkisi olması nedeniyle haftada 1-2 kere balık tüketmeye

Yazının Devamı

DİYET GERÇEKLERİ

6 Ekim 2016

DİYET GERÇEKLERİ

Fazla kilonuz var gerçekten kilo vermek istiyor ama, bir türlü eyleme geçecek gücü bulamıyorsanız. Veya hep deneyip yarım bıraktığınız zayıflama denemeleriniz oldu. Engellere takılmayın. İşte size, diyet gerçekleri

Diyet Gerçekleri 1: Hızlı kilo vermek, iyi değildir. Şişman insanların en büyük hatası, hızlı bir şekilde fazla kilolardan kurtulmaya çalışırlar. Ama bu fazla kilolar bir haftada gelmedi , bu nedenle de bir haftada hepsini veremezsiniz. Diyet yapıp zayıflamaya karar vermeden önce, sabır olmanız gerekir.

Diyet Gerçekleri 2: Herkesin vücudu ve yaşam tarzı farklıdır. İnsanların kilo verme hızı birbirinden farklıdır. Kişinin sağlık durumu, yaşı, cinsiyeti, kullanılan ilaçları, uyku saatleri, aktivite yoğunluğu gibi birçok faktör kilo verme hızını etkiler ve belirler. Bu nedenle diyet yapan bir arkadaşınız veya eşinizin sizden daha fazla veya hızlı kilo kaybettiğini gördüğünüzde motivasyonunuzu kaybetmemelisiniz.

Diyet Gerçekleri 3: Her hafta aynı oranda kilo veremezsiniz. İlk haftalar kilo verme hızı daha yüksektir. Sonra kilo verme hızı düşer ve bu çok normaldir. Hatta bazen hiç kilo veremediğiniz haftalar da olabilir. Diyete başlarken bunu

Yazının Devamı

Kanser ve beslenme

28 Eylül 2016

Kanser ve beslenme : Kanser günümüzde hızla artan, erken teşhis ve tedaviyle atlatılabilen ciddi bir sağlık problemidir. Çok çeşitli ve çok kademeli olduğundan bireylerin sağlıklı bir yaşamı benimsemeleri oldukça önemlidir. Kanser teşhisi konduktan sonra beslenme önemlidir ancak aslında kanserden korunmak için doğru yaşam ve beslenme şeklini benimsemek daha önemlidir. Kısaca bunlara göz atacak olursak;

Kanser riskini arttıran yiyecekler

Yağda kızartılarak hazırlanmış besinler
Salamura besinler
Tütsülenmiş ürünler

Yazının Devamı

Ara öğün önemlidir

31 Ağustos 2016

Sağlıklı beslenme ve kilo korumda 3 ana öğün ve aralarda da 3 ara öğün beslenme önemlidir. Pek çok kişi ana öğün yiyip, araları atlamaktadır. Ara öğün yemeye ya vakit bulamamakta ya da acıkmadığı için ihtiyaç duymamaktadır.

Oysa ara öğün çok önemlidir. Ara öğün yemenin amacı ; kan şekerini dengeleyerek çabuk acıkmayı önlemek, metabolizmayı çalıştırmak ve bir sonraki öğüne çok aç girmeyi önlemek. Ara öğün yemezseniz, sonraki öğünde kendinizi kontrol edemeyip çok fazla yersiniz. Ayrıca düzenli ara öğün yemeyi alışkanlık haline getiren kişilerin metabolizmaları hızlı çalışır. Metabolizması hızlı çalışan kişi ise daha kolay kilo verebilir veya ideal kilosunu koruyabilir.

Ara öğün ne zaman yenmelidir; Ana yemeklerden 2- 3 saat sonra yenmelidir. Ama önemli olan ara öğünlerde ne yeneceğidir. Ara öğün 100-200 kalorilik sağlıklı besinlerden seçilmelidir ve porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir.

·Taze ve kuru meyveler, tam tahıllı ürünler. Bol lif içeren besinler. Mide de uzun süre kalarak sizi tok tutarlar. Ayrıca sindirim sitemini ve bağırsakları çalıştırırlar.

·3 Kuru kayısı veya 5 kuru erik ve yanında 5-6 badem

·1 çay bardağı yoğurt ve içine yarım elma

·1 su

Yazının Devamı

Selülit önleyici diyet

13 Ağustos 2016

Selülit oluşumunda genetik, olumsuz yaşam koşulları, düzensiz beslenme ve hormon bozukluklarının etkin olduğu bilinir. Lenf dolaşımının bozulması sonucunda yağ hücrelerinde oluşan yapı bozukluğu nedeniyle ortaya çıkar. Kişiye özel selülit önleyici diyet uygulandığında mutlaka azalma görülür.

Selülitlere karşı önlem almak istiyorsanız ; öncelikle tuzu azaltarak, hazır besinleri hayatınızdan çıkartmalı ve potasyum alımını arttırmalısınız. Kuru kayısı, kuru erik, incir ve muz yiyin. Kaliteli proteinler alın ve sebze ve meyvelerin gücüne inanın. Kuş üzümü, çilek, böğürtlen, portakal, greyfurt ve yaz aylarında şeftali ve kavunu mutlaka hayatınıza sokun. Kepekli ve yulaflı tahılların tüketimini arttırın.

Kahve, çay, kolalı, gazlı ve kafeinli içecekleri içmeyin. Ayrıca ağrı kesicilerden mümkün olduğunca uzak durun. Bisküvi, şeker, çikolata ve dondurma gibi yağ oranı çok yüksek ürünleri tüketmeyin.

Organik sebze ve meyvelerle beslenmek, selülit diyetinde toksinlerin vücuttan atılması için en doğru ve en sağlıklı beslenme şeklidir. Ananas, kivi, limon ve portakal; C vitamininden zengin oldukları için önemlidir. Sebzelerden de havuç, kereviz ve enginar ayrıca önem taşır. Balık iyi

Yazının Devamı

YAZ GELİYOR. ŞOK DİYETLERE DİKKAT !

1 Haziran 2016

YAZ GELİYOR. ŞOK DİYETLERE DİKKAT !

Deniz sezonu yaklaşırken amacınız hızlı kilo vermek değil

sağlıklı kilo vermek olsun

Yaz yaklaştıkça fazla kilolar bir anda sorun olmaya başlar. Zaman kısıtlı olunca kişiler çok hızlı kilo vereceği yöntemlere başvururlar. Bu yöntemler genellikle popüler olan şok diyetler ve aşırı yoğun egzersizler şeklinde olmaktadır. Başlangıçta kaybedilen kilolar başarı olarak algılanarak uzun vadede sağlığa verilen zararlar düşünülmemektedir. Bu yöntemler çok uzun süre uygulanmayıp sağlığa zarar vermese bile kaybedilen kiloların yağ dokusundan olmadığını, su ve kas kaybı oluştuğu için hızlı bir şekilde tekrar alınabileceğini bilmek gerekir.

Hızlı kilo kaybının başlıca zararları nelerdir?

· Hızlı kilo kayıpları vücutta mineral ve elektrolit dengesizliğine neden olur.

· Kan basıncındaki düzensizlik tansiyon problemlerini beraberinde getirir.

· Vücuttaki yıkım fazla olduğundan safra taşı oluşma olasılığı yükselir.

Yazının Devamı

DİYET YAPANLAR NE YEMELİ ?

6 Mayıs 2016

DİYET YAPANLAR NE YEMELİ ?

DİYET YAPANLAR YAĞI KESMELİ Mİ ?

Bu doğru değildir. Tamamen yağsız beslenmek sağlık açısından zararlıdır. Yağlar, yediğimiz besinlerin içindeki vitaminlerin emilimini sağlar. A.D.E.K.vitaminleri yağ da eriyerek vücut tarafından emilebilir. Hiç yağsız beslenmede vitamin eksikliğinden kaynaklanan sağlık sorunları, sindirim bozukluğu, kabızlık, ciltte, ve saçlarda kuruma gibi sorunlar ortaya çıkar. Fakat 1 gram yağ 9 kaloridir. Oysa 1 gram protein ve karbonhidrat 4 kaloridir.

Bir günde tüm besinlerden aldığınız toplam kalorisinin içinde yağlar % 25 olmalıdır. Özellikle doymuş ve trans yağlardan yapılan gıdalardan uzak durmalıyız.

DİYET YAPANLAR NE KADAR YAĞ TÜKETMELİ ?

Günlük aldığınız toplam kalorinin en fazla %25 ini yağlardan almanız gerekir.Et, tavuk, balık, yumurta gibi gıdaları hiç yağsız olarak, teflon pişirme kaplarında, ızgarada, fırında veya haşlama olarak pişirmeli ve tüketmeliyiz. Çünkü bunların içinde görünmeyen hayvansal yağlar zaten vardır. Sebze yemeklerini 1 kg sebzeye 2 yemek kaşığı sıvı yağ kullanarak pişirmeliyiz. Eğer etli veya kıymalı sebze yemeği pişiriyorlarsa hiç yağ kullanmamalıdır. Eğer

Yazının Devamı