Ebru Erke

Ebru Erke

erke.ebru@gmail.com

Tüm Yazıları

Bu bayram sadece kurban kavurması yapmakla yetinmeyin. Etinizin farklı bölümlerini ünlü şeflerin tarifleri ve önerileri ile en lezzetli şekilde tüketin…

Şeflerden Kurban Bayramı için leziz tarifler

Cüneyt Asan’dan püf noktaları

- Et kesilip derisi yüzüldükten sonra büyükbaşlar için 24, küçükbaşlar için 8 saat bıçak vurmadan dinlendirmek gerekir. Bu işlem yumuşaklığı direkt etkiler.
- Etinizi mutlaka usta bir kasaba parçalatın.
- Parçalar halinde buzdolabına kaldırın. 3-4 gün içinde tüketecekseniz dondurmanıza gerek yok
- Hızlı bir yumuşama sağlamak için etinizi bir miktar sodayla yoğurup yarım saat dinlendirin.
- Izgarada pişireceğiniz kuzu şiş için; sıvı yağ, sarımsak, kekik, karabiber, yoğurt, salça, pul biber, kuru nane ile bir karışım hazırlayıp etinizi en az 3-4 saat bu karışımda bekletin.
- Süt, soğan suyu, zeytinyağı, tuz ve taze kekik karışımı içerisinde en az bir gün bekleteceğiniz etiniz hem yumuşayacak hem de lezzetlenecektir.

Haberin Devamı

Deniz Şahin- Kuzu but ile piti

Bu yemek Kars’ta piti, Iğdır’da bozbaş olarak bilinir. Önceden ıslatılmış bir çay bardağı nohutu kuzu but parçaları (her biri 200 gr’lık kemikli) ile birlikte tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip ocağa koyun. Bir orta boy patatesi soyup, iri küpler halinde doğrayın. Etler kaynamaya başladığında tuz ekleyin, ateşi orta ayara getirin ve kapağı kapalı olarak pişirin. Ara ara üzerinde oluşan köpüğü alın. Etler piştiğinde patatesi bir çay kaşığı zerdeçal ile birlikte ilave edin. Gerekiyorsa kaynar su ekleyin, yemeğiniz hafif sulu olmalı.

Sofrada bitmeyenleri nasıl değerlendirelim?

Şeflerden Kurban Bayramı için leziz tarifler

Şef Deniz Temel’in et yemeklerinden arta kalanları değerlendirmemiz için önerisi: Tandır, kuzu kol, but… Artan tüm etleri güzelce ayıklayın, tavada hafifçe ısıtın. Nane, maydanoz gibi taze otlar, limon kabuğu rendesi ve isteğe bağlı kimyon ekleyip karıştırın. Streç filmi tezgah üzerine yayıp bu et karışımını rulo halinde koyup yuvarlayarak sıkıca sarın. En az bir gece dolapta bekletin. Sonrasında ister bir parmak kalınlığında kesip kuru fasulyenin içine atın, ister ince kesip bol yeşillik kullanarak sandviç hazırlayın.

Haberin Devamı

Deniz Temel - Sakatatlı perde pilavı

Şeflerden Kurban Bayramı için leziz tarifler

Ciğerin dış zarını tazeyken soyun, iç damarlarını doğrarken ayırın. Böbreği de aynı şekilde temizleyin ve ciğerden daha ince doğrayın. Sakatatları tuz ve karabiber ile kızgın tavada hızlıca çevirin. Bu esnada yenibahar, karabiber ve arzu ettiğiniz kuru baharatları ekleyerek pilavınızı pişirin. 2 yumurta, 3 kaşık yoğurt, 3 kaşık zeytinyağı, tuz ve 3 bardak unu güzelce yoğurup dinlendirdikten sonra yarım santim kalınlığında açın. Bir kek kalıbını yağlayarak, yağda kavrulmuş çiğ bademleri koyup hamuru dışına taşacak şekilde yerleştirin. Pilavınızı sakatatlarla karıştırıp hamurun içine döküp üzerini hamur ile örtün. 200 derece fırında hamur kızarana kadar 13-14 dakika pişirin. Biraz dinlendirip, ters çevirerek servis edin. Yanında ezme veya kaşık salata ile servis edin.

Şeflerden Kurban Bayramı için leziz tarifler

Yılmaz Öztürk- Kuzu kol tandır

Kuzu ön kolu fırın tepsisine koyup üzerine tuz, karabiber serpip, zeytinyağı gezdirin. Kereviz sapı, kuru soğan, havuç ve sarımsakları kabaca doğrayarak kuzunun üzerine yerleştirin. Son olarak da taze kekik dalları ilave edin. Tepsinizin altına 1.5 su bardağı su dökün ve tamamını alüminyum folyo ile iyice kaplayın. 220C’de ısıtılmış fırında 2 saat pişirin. Fırından çıkarıp üzerine fırça ile mesir macunu sürün. Üzeri açık şekilde tekrar fırına atarak kızarana kadar pişirin. Kuzu piştikten sonra tepsinin altında kalan et suyunu süzdürülüp onunla da bulgur pilavı pişirin.

Şeflerden Kurban Bayramı için leziz tarifler

Haberin Devamı

Hazer Amani - Kuzu incik

5 adet kuzu inciği hafifçe unlayıp toz bibere bulayın. Tereyağı ve zeytinyağını tavada birlikte ısıtarak etinizi yüksek ateşte mühürleyin (tüm yüzlerini kızartın, böylece suyu içinde kalacak). Mühürleme sırasında biberiye serpin. 2 adet soğan, 2 adet havuç, 1 kereviz, 1 pırasa, 1 kök rezene ve yarım kilo patatesi irice doğrayın. Tuz, karabiber serpip birkaç dakika soteleyin. Etleri sebzelerin üstüne alıp, 1 litre et suyu ekleyin. Üstü kapalı olarak 150 derecede 3 saat fırınlayın. Piştikten sonra limon kabuğu rendesi ve Antep fıstığı serpiştirip iç veya yarma pilavı ile servis edin.