Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

31 Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra şehirlerin siyasi haritası da değişti. Yerel seçimlerinden birinci parti olarak çıkan CHP, büyükşehir belediyelerinden 14, il belediyelerinden 21, ilçe belediyelerinden 337 ve belde belediyelerinden 48 olmak üzere toplamda 420 belediye başkanlığı kazandı. Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Amasya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Giresun, Mersin, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, Manisa, Muğla, Sinop, Tekirdağ, Uşak, Zonguldak, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Yalova ve Kilis olmak üzere 35 kenti CHP’li başkanlar yönetecek.

Haberin Devamı

Belediyelerde yeni dönem

Katılım azdı

CHP’nin öne geçmesinde, AK Parti seçmeninin katılımının az olmasının da etkili olduğu öne sürülüyor. Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan, hep genel siyaset yaptı. Bu seçimde seçmenine bir vaat vermedi. Seçmenini cesaretlendirmedi. CHP’de ise bu vardı; “Tam yol ileri” sloganıyla seçmenini motive etti. AK Parti kendi seçmenine çok güvendi ve yerel seçimleri genel siyasetle götürmek istedi. Motivasyon eksikliğini AK Parti’nin kesin gözüyle baktığı Sivas ve Şanlıurfa’dan anlayabiliriz. Sivas’ta mevcut belediye başkanı ve adayı Hilmi Bilgin seçim boyunca hep önde gidiyordu. Ama Sivas’ta CHP’nin bile seçmeni sadece AK Parti kaybetsin diye oyunu Büyük Birlik Partisi’nin adayına verdi. Yine Şanlıurfa’da mevcut Başkan Zeynel Abidin Beyazgül de önde giderken Gazze’ye yardım konuları gündeme gelince Yeniden Refah Partisi Şanlıurfa’da oyları topladı.

Elinden kaybedebilir

Diyelim ki seçmenin AK Parti tabanından yüzde 5’i sandığa gitmezse aradaki fark yüzde 10’a çıkar. Bu yüzden seçmen oy kullanmaya gitmeyince fark da iki katına çıkmış gözükür. Birçok şehirdeki oy oranlarının arasındaki fark da bundan kaynaklanıyor. Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye genelinde ülke nüfusunun neredeyse yüzde 80’ni yönetiyor olacak. Eğer CHP’li başkanlar 4 yıl sonra yerel siyasette bir başarı hikâyesi yaratamazsa 4’üncü yılın sonunda aldıkları illerden çok daha fazlasını elinden kaybedebilir.

Haberin Devamı

Kadın faktörü

Son olarak siyasette kadın faktörü bu seçimde önem arz etti. 2019 seçimlerde sadece 4 şehirde kadın başkan seçilmişti. Şimdi ise 11 şehri kadınlar yönetecek. 31 Mart 2024 tarihi itibarıyla toplamda Türkiye’de 75 belediyede kadın başkan görev yapacak. Bu da kadın belediye başkanı sayısının 2 kattan fazla arttığını gösteriyor. 5 Büyükşehir 6 kent 16 ilçe kadınlara emanet. İstanbul’da 3 Ankara’da 1 ve İzmir’de 8 ilçeye kadın eli değecek. Kadın adaylar mütedeyyin muhafazakâr semtlerde oy alamaz deniliyordu. Bu tez de kırılmış oldu.

Sincan Murat Ercan dedi

31 Mart yerel seçimlerinde Başkan Murat Ercan, oy kullanma işlemlerinin tamamlanmasının ardından açılan sandıkları vatandaşlarla birlikte takip etti. Sincan’da sonuç değişmedi. Sincan’ın gönlünü fetheden, yatırımları ve mega projeleriyle ilçeye değer katan Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan yeniden seçildi.

Belediyelerde yeni dönem

“Sorumluluğumuz arttı”

Antalya’da kesin olmayan sonuçlara göre, yüzde 62.4’lük oy oranıyla yeniden Muratpaşa belediye başkanı seçilen Ümit Uysal, yeni dönemin ilk iş gününde belediye fuayesinde büyük coşkuyla karşılandı. Eşi Ümran Uysal’ın eşlik ettiği Başkan Uysal, “31 Mart’ta vatandaşımızın tercihi bize bu konuda çok güçlü bir görev, çok güçlü bir misyon yüklemiştir” dedi.

Haberin Devamı

Belediyelerde yeni dönem

5 yıl daha Konya’ya hizmet

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, seçim sonuçlarının hayırlar getirmesini temenni ederek, “59 günlük uzun bir maraton gerçekleşti. Bu maratonda çok yoğun bir gayret gösterdik. 56 ilçe ziyaretinde bulunduk. 13 bin 371 kilometre yol kat ettik. 34 temel atma ve açılış programı gerçekleştirdik. Gittiğimiz her yerde Konyalılardan sevgi gördük, muhabbet gördük, destek gördük. Bu vesileyle tüm Konyalılara seçim sürecinde bize gösterdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Bu çalışmalarda bizimle birlikte gayret eden AK Parti ve MHP’nin değerli il başkanlarının şahsında tüm teşkilat mensuplarımıza da tüm Konyalılar adına teşekkür ediyorum. Bir teşekkürüm de kıymetli milletvekillerimize. Hakikaten bizimle beraber Konya’nın 42 bin kilometrelik coğrafyasında, 31 ilçesinde gayret gösterdiler. Onlara da ayrı ayrı teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Belediyelerde yeni dönem

Dördüncü kez başkan seçildi

31 Mart yerel seçim sonuçlarına göre dördüncü kez Yenimahalle Belediye Başkanı seçilen Fethi Yaşar, belediye binası önünde gerçekleştirdiği mitingde, Yenimahallelilerle buluştu.

Yenimahalle’de tekrar büyük bir oy farkıyla dördüncü dönem belediye başkanı seçildiği için duyduğu mutluluğu dile getirerek sözlerine başlayan Yaşar, “2009 yılında bu meydanda mazbatamı aldıktan sonra sizlere bir söz vermiştim. Artık Yenimahalle bir ırkın, bir inancın, bir düşüncenin belediyesi değil ilçede yaşayan her yurttaşın belediyesi olacak dedim. Uzun bir kampanya sonucunda seçimi büyük bir oy farkıyla tamamladık. Bana oy veren oy vermeyen tüm yurttaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Belediyelerde yeni dönem

Her kesimden oyları aldı

2024 yılı Mahalli İdareler Seçimleri’nde Bağcılar’da kurulan 1483 sandıkta 399 bin 856 oy kullanıldı. Bu oyların ise yüzde 55.42’sini ise AK Parti Bağcılar Belediye Başkan Adayı olan mevcut belediye başkanı Abdullah Özdemir aldı. Ülkemizin önemli bir yerel seçim sınavını verdiğini söyleyen Özdemir, “Bağcılar’ımızda gördüğümüz kadarıyla toplumun her kesiminden önemli bir destek alarak yeniden Bağcılar Belediye Başkanı olarak resmî olmayan sonuçlara göre seçilmiş bulunmaktayız. Ben özellikle bu güveni bizlere telkin eden aynı zamanda bizlere güvenerek tekrar Bağcılar Belediye Başkanı olarak seçilmemizi vesile olan tüm Bağcılarlı hemşehrilerimize şükranlarımızı sunuyorum” dedi.

Belediyelerde yeni dönem

İlk günkü aşkla

Konya’da, 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti ve Cumhur İttifakı’nın Selçuklu Belediye Başkan Adayı olarak yarışan ve seçimlerden birinci çıkmayı başaran Başkan Ahmet Pekyatırmacı, bu ı göreve yeniden seçildi. Başkan Pekyatırmacı, seçim sonuçlarını değerlendirdiği mesajında, vatandaşlara verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek yeni dönemde de aynı azim ve heyecanla Selçuklu halkına en iyi hizmeti sunmanın gayretinde olacaklarını ifade etti.

Belediyelerde yeni dönem

“Teşekkürler Beylikdüzü”

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, resmî olmayan sonuçlara göre, yüzde 52.78 oy oranıyla yeniden Belediye Başkanı seçildi. Beylikdüzü’nün kazanımlarından vazgeçmeden yoluna devam edeceğini anlatan Başkan Çalık, “Çocukların, gençlerin ve kadınların huzurla yaşayacağı Beylikdüzü’nü inşa edene kadar çalışmaya devam edeceğiz. Hangi siyasi görüşten olursa olsun herkesin başkanı olmaya devam edeceğim. Beylikdüzü’nü güzel insanlarla birlikte daha güzel bir noktaya taşıyacağız. Beylikdüzü kazanımlarından asla vazgeçmeyecek. Hep daha ileri gideceğiz. Tam yol ileri Beylikdüzü” diye konuştu.

Belediyelerde yeni dönem

Başkandan ilk mesaj

Resmî olmayan sonuçlara göre, Nevşehir Belediye Başkanı seçilen Rasim Arı’dan anlamlı ilk mesaj: “Kıymetli hemşehrilerim; tarafıma kutlama amaçlı olarak çiçek göndermek yerine ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılmak üzere gıda kolisi yaptırarak bu kolileri başkanlık binasında bulunan Turkuaz Masa görevlilerine teslim etmenizi rica ederim.”

İlk kadın başkan

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde, resmî olmayan sonuçlara göre, Bakırköy’ün ilk kadın belediye başkanı olan Dr. Ayşegül Ovalıoğlu, İstanbul’un 39 ilçesinde Kadıköy’den sonra aldığı yüzde 67,72 oyla en yüksek oy oranı ile seçilen ikinci başkan oldu.

En çok oyu alan büyükşehir

Belediyelerde yeni dönem

30 yıl önce aktif siyasete başlayan, bu süreçte il başkanlığı, milletvekilliği, 4 dönem Melikgazi Belediye Başkanlığı görevini başarıyla yapan, 2019 seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdüren ve 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde milletin iradesi ile tekrar Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, merkez dâhil tüm ilçelerde en çok oyu alan aday oldu.

Bir rekor da Mersin’de

Belediyelerde yeni dönem

Mersin’de, Yenişehir Belediye Başkanı ve CHP Yenişehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Özyiğit, 31 Mart yerel seçimlerinde resmî olmayan sonuçlara göre yeniden Yenişehir Belediye Başkanı seçildi. Abdullah Özyiğit, oyların yüzde 62’sinden fazlasını alarak en yakın rakibine yaklaşık 4 kat fark atmış oldu.

Güven tazeledi

Belediyelerde yeni dönem

5 yıllık görev süresi boyunca Kuşadası’nı tarihinin en büyük yatırımıyla tanıştıran ve Kuşadası’nda Cumhuriyet Halk Partisi tarafından ikinci kez aday gösterilen ilk belediye başkanı olan Ömer Günel, 31 Mart yerel seçimlerinin galibi oldu. 102 bin 44 seçmenin oy kullandığı Kuşadası’nda aldığı yüzde 42.41’lik oy oranı ile ipi bir kez daha göğüslemeyi başaran Başkan Ömer Günel’in zaferi kentte büyük bir coşkuyla karşılandı.

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...