Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Vatandaş mahalledeki altyapı çilesinin bir an önce bitmesini ve çamur içerisinde kalan yolların yapılmasını talep ediyor.

İstanbul’un Başakşehir ilçesi, Şahintepe Mahallesi, Şahin Sokak’ta yaşamakta olan okurlarımız, ”Yıllardır bitmeyen hizmet diye yapılan ama sonrasında yarım bırakılan bir Şahintepe’nin öyküsü bu. 19 yıldır doğru düzgün hizmet görmedik. Seçimler yaklaşırken verilen sözler, seçimlere yaklaşılırken yapılmaya başlayan ancak seçimlerden sonra yarım bırakılan veya bitirilmeyen çalışmalara maruz kalıyoruz. Vatandaş olarak çileyi çeken hep biz oluyoruz. Artık sorunlarımıza çözüm bulunmasını istiyoruz.

Haberin Devamı

Bu çile ne zaman sona erecek

‘Seçim zamanı değerliyiz’

İşimize okulumuza giderken çamurlu yollarda gitmek istemediğimizi belirtiğimiz halde asla dikkate alınmamamız bizleri üzüyor.  Neden sadece seçim zamanı değerliyiz? Bizi hep sandık geleceği zaman mı fark edecekler? 15 günü geçmesine rağmen sokağımız halen kaldırımı, yolu yapılmadan öyle bırakıldı ve şimdi kimse bizi dikkate almıyor. 2021 yılındayız ama asla bizler Başakşehir’in bir parçası olamadık, olamıyoruz da. Akıllarına geldiğinde yolu yapılan, kaldırımı yenilenen, insanlarına merhaba denilen ama canları istemeyince de görmezden gelinen birer mahalleyiz.

‘Asli işi radyoculuk mu?’

Bizler artık hizmet istiyoruz. Yolumuz, kaldırımımız, altyapımız doğru düzgün yapılıp mahallemizdeki gerçek bir yaşantıyı görmek istiyoruz. Bu çile ne zaman biter bilmem ama biz mahalleli olarak kimsenin bizi umursamamasını kabul edemiyoruz. Kültür-sanat ve birçok çalışma mutlaka yaşadığımız yere değer katıyor. Belediye radyo kurdu, radyoculuk yapıyor. Ancak yollarımızı ve aksayan işleri ya yapmıyor ya da çok geç yapıyor. Belediyenin asli işi radyoculuk mu? Anlamış değiliz. Sesimizi duyurursanız çok mutlu oluruz. Tek isteğimiz bu tozdan çamurdan kurtulmak. Bizler işe, çocuklarımız okullarına çamur içerisinde gitmesin bize yeter” dedi. Okurlarımızın bu şikâyetlerine Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu ne yanıt verecek bekleyip göreceğiz.

Eko çiftlikte dönüşüm var

Haberin Devamı

Sincan Eko-Çiftlik Sıfır Atık Merkezi’nde yemyeşil doğada hem çeşitli ürünler yetiştiriliyor hem atıklar dönüştürülerek yeniden kullanıma sunuluyor hem de eğitim veriliyor.

Sincan Belediyesi, çevre bilinci tam, doğa dostu bir nesil yetiştirmek, sıfır atık ve geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla ilçeye büyük bir çiftlik kazandırdı. Bu çiftlikte toplanan atıklar geri dönüştürülerek tekrar kullanıma sunuluyor, çeşit çeşit sebze ve meyve üretiliyor, sokak hayvanları için yaş mama üretimi yapılıyor.

Eko çiftlik aynı zamanda bir eğitim yuvası. Öğrencilerin sık sık ziyaret ettiği çiftlikte geri dönüşüm süreci anlatılıyor. Atık malzemelerden oluşturulan çocuk oyun parkı da miniklerin hem ilgisini çekiyor hem de eğlendiriyor.

Bu çile ne zaman sona erecek

Mama üretiliyor

Sokaktaki canlarımızı unutmayan Sincan Belediyesi tesiste ısıl işlem görmemiş gıdaları uygun işlemlerden geçirerek mama haline getiriyor. Günlük 400 kg yaş mama üretme kapasitesine sahip olan tesiste belediyenin ihtiyacı olan haftalık yaş mama bir günde üretiliyor. Üretilen mamalar belirlenen noktalara konularak can dostlarımızın beslenme ihtiyacı karşılanıyor.

Haberin Devamı

Solucan gübresi üretimi

Ekim yapılan toprağın vitamin-mineral değerlerini koruyan, verimini suni gübresiz artıran ve su ihtiyacını azaltan ürünlerin başında solucan gübresi geliyor. Kırmızı Kaliforniya solucanı ile solucan gübresi üretimine devam ediyor. Öncelikle solucan maması hazırlanıyor. Mama belediye binalarında tüketilen çayın posaları, pazar atıkları ile hayvan gübresini karıştırarak yapılıyor. Düzenli bakım ve beslemeyle solucanlar mamayı tüketiyor ve ayda yaklaşık 300 kg gübre elde ediliyor. Gübre tesisteki ağaçlar, sebzeler, çiçeklerde kullanılıyor.

Bu çile ne zaman sona erecek

Sebzeler ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor

Bu çiftlikte domates, salatalık, biber, patlıcan gibi çeşit çeşit sebzeler yetiştirilerek üretime katkı sağlanıyor. Elde edilen ürünler ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.  Eko-Çiftlik’e ayrıca 3000’den fazla ağaç ve çalı dikildi. Mis kokulu çiçeklerden çiçek ve gül yolu oluşturuldu.

Dijital Tarım Projesi ödül getirdi!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in yerelden kalkınma ilkesiyle hayata geçirilen tarımsal projeler ödülle taçlandı. Dünyanın en büyük örtü altı tarım fuarı Growtech, sektör temsilcileri ve üreticileri buluşturmaya devam ediyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi de fuarda açtığı stantla tarımsal projelerini sergiliyor. Fuar kapsamında Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödülleri sahiplerini buldu. Konunun uzmanlarından oluşan seçici kurul tarafından beş farklı kategoride yapılan değerlendirme sonucu Antalya Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. ANFAŞ Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen ödül töreninde Antalya Büyükşehir Belediyesi, sera ve meyve bahçelerinde Dijital Tarımsal Takip Amaçlı Kablosuz İzleme Sistemi olan VAPS Projesi ile Sulama ve Sera Teknolojileri kategorisinde birincilik ödülü aldı. Antalya Valisi Ersin Yazıcı ödülü Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e takdim etti. Başkan Muhittin Böcek’in yerelde kalkınma projeleri kapsamında tarımsal üretimi geliştirmek, çiftçileri yeni teknolojilerle buluşturmak için başlattığı Dijital Tarım Projesi seralarda anlık olarak havanın ve toprağın sıcaklığı, nem oranlarının takip edilip raporlanabilmesine imkan sağlıyor. Seralara yerleştirilen akıllı takip cihazları don olayları ve seranın havasız kalması gibi durumlarda çiftçiyi cep telefonlarına gelen mesajla uyarıyor.

Bu çile ne zaman sona erecek

Başkan Balkan esnafı yalnız bırakmıyor

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi, Küçükkuyu beldesinde cuma pazarında pazar esnafını ziyaret ederek, 'Hayırlı işler' temennisinde bulunan Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, "Yalnızca ilçemizin değil, ülkemizin de var olmasının önemli unsurlarından olan esnaf ve sanatkârlarımızın her zaman yanındayız" dedi. İlçedeki esnafları sık sık ziyaret ederek, yalnız bırakmayan Başkan Balkan, vatandaşla sohbet ederek talepleri dinliyor. Genç, yaşlı herkesin ilgi gösterdiği Başkan Balkan, ilçenin gelişmesinde önemli rol oynayan esnafla yapılan istişarenin önemine vurgu yaparak, “Cazibesi her geçen gün artan beldemizi, esnafımız ve vatandaşımızla birlikte geleceğe taşıyoruz. Küçükkuyu’da değişim ve dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz” dedi.

Bu çile ne zaman sona erecek

Bir mektupla onlarca kediyi doyurdu

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne mektup gönderen Susurluklu emekli öğretmen çift bir günde çifte mutluluk yaşadı. Emekli öğretmen Gülseren-Mehmet Kılıç çifti, sokak hayvanları için talep ettikleri mamalara kavuştu ve yıllar sonra kapılarının çalınarak Öğretmenler Günü’nün kutlanmasına sevindi.  Emekli öğretmen çift Gülseren-Mehmet Kılıç, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a yazdıkları mektupla onlarca sokak kedisini doyurdu. Susurluk Yeni Mahalle’de 60’a yakın sokak kedisine bakan çift, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çağrı Merkezi’ne bıraktıkları mesajla, sokak hayvanları için mama talebinde bulundu. Talep üzerine, devreye giren Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri Susurluk’ta çifti ziyaret ederek hem Öğretmeler Günü’nü kutladı hem de kediler için mama ve kap bıraktı.

Bu çile ne zaman sona erecek

Sen Sor Başkan Yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...