Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şanlıurfa’da Büyükşehir Belediyesi tarafından ışıklandırılarak turizme kazandırılan Roma dönemine ait 2 bin yıllık kaya mezarlarının bulunduğu tarihi “Kızılkoyun Nekropol Alanı” minik arkeologlara ev sahipliği yaptı. Çocuklar kazı alanında yaşayarak öğrendiler.

Çocuk arkeologlar yaşayarak öğrendi

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, kültür mirasını ortaya çıkarmak, gelecek nesillere koruyarak aktarmak ve çocuklara arkeoloji bilimini tanıtmak amacıyla Roma mezarlarının bulunduğu tarihi Kızılkoyun Nekropolünde “Arkeolojik Kazı Şenliği” düzenledi. Minyatür arkeolojik kazı alanlarının yerleştirildiği oyun alanında kazılar yapan, taş sütun, sikke, gözyaşı şişesi gibi arkeolojik kazılarda rastlanan objeleri bulan çocukların sevinç ve heyecanı yüzlerinden okunurken, aileleri de bu anları cep telefonu kameralarıyla ölümsüzleştirdi. Merak ve keşif duygusunu bilinçli bilgi arayışına dönüştüren çocuklar gerçek kazı aletlerini kullanarak farklı dönemlere ait buluntuların replikalarını ortaya çıkarıp müzeye teslim sürecine kadar olan tüm aşamaları öğrendi.

Haberin Devamı

Çocuk arkeologlar yaşayarak öğrendi

Yaşayarak öğrendiler

Etkinlikte arkeolojik kazı yapan minikler, buldukları kalıntılarla arkeoloji çalışmalarının ne kadar zorlu ama bir o kadar da eğlenceli olduğunu yaşayarak öğrenirken, sevinçleri yüzlerine yansıdı. Zeynep Miray Ergün, “Biz burada kazı çalışmaları yaptık. Oyunlar oynadık. Burada dinozorlar çıkarttık. İskeletlerin içinde altınlar bulduk. Kavanozların içinden altınlar çıktı. Kazı yapıp onları tekrar çocuklara açtırdık. Dinozorları bulduk. Toprağın altına mozaikler yaptık” diye konuştu. Etkinliğe katılan diğer çocuklar da duygu ve düşüncelerini paylaşarak, düzenlenen etkinlikte hem eğlendiklerini hem de öğrendiklerini aktardılar. Çocukları Arkeoloji Şenliği’nde kazı yapan aileler de çocuklarının yaşadığı mutluluğa tanıklık ettiler. Etkinliğin son derece eğitici ve eğlendirici olduğuna dikkati çeken aileler, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’e ve etkinlikte emeği geçen Büyükşehir Belediyesi ekiplerine teşekkür ettiler.

Çocuk arkeologlar yaşayarak öğrendi

Efeler’in kitap kafeleri tescillendi

Haberin Devamı

Göreve başladığı 2019 yılından itibaren kenti bilginin zenginliği, paylaşmanın yakınlığı, dayanışmanın gücü, fırsat eşitliğinin adaletiyle donatan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın kente ve topluma en büyük hizmetlerinden biri Kitap Kafe’ler oldu. İlki 2021 yılının ocak ayında açılan Kitap Kafe’lerin sayısı 11’e ulaştı. “Marka Kent Efeler” için marka projeler üretmeye devam eden Efeler Belediyesi, Kitap Kafe’lerin de markalaşması yolunda önemli bir adım attı. Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan tescil başvurusu olumlu sonuçlandı ve Kitap Kafe’lerin marka adı ve logosu “T.C. Efeler Belediyesi Kitap Kafe” olarak tescillendi. Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar imzalı belgeye göre, 12 Temmuz 2023 tarihinde tescillenen marka adı 10 yıl süreyle Efeler Belediyesi’nin kullanımında olacak.

Çocuk arkeologlar yaşayarak öğrendi

İşçilerini enflasyona ezdirmedi

Akdeniz Belediyesi, kurum bünyesinde bulunan 768 şirket işçisi ile 64 kadrolu işçinin alacağı ücretlerde güncelleme yaptı. Ücretlerdeki artışla birlikte şirket işçilerinin en düşük maaşı, 11 bin 150 liradan 14 bin 586 liraya yükseldi. Akdeniz Belediyesi’nin kadrolu işçilerinin ücretleri de en düşük 32 bin 100 lira oldu. Akdeniz Belediye şirketinde çalışan 768 işçiyi kapsayan ‘2023 Yılı Temmuz ayı Maaş Güncelleme Toplantısı’ Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Hizmet-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Mehmet Yüce ve şirket personelinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda, emeğin kutsal olduğunu, emeğe ve emekçiye büyük kıymet verdiklerinin altını çizen Başkan Gültak, daha önce yapılan sözleşmelerde enflasyondan kaynaklı, hükümetin yaptığı uygulamaların aynısını belediye işçilerine yapma sözü verdiklerini hatırlattı.  Bugüne kadar işçi çıkarmadıklarını vurgulayan Gültak, işçilerin en yüksek promosyonlardan birini aldığını, işçilerle her zaman yakın ilişkiler içerisinde olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Çocuk arkeologlar yaşayarak öğrendi

 

Ulaşım sorununa neşter vuruluyor

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Adana Çevre Yolu Sedirler Kavşağı’nda yapımı devam eden köprülü kavşakta incelemelerde bulundu. Konya trafiği için önemli işlerden biri olan Sedirler Köprülü Kavşağı’ndaki çalışmaların kesintisiz devam ettiğini dile getiren Başkan Altay, “226 milyon bedelle ihale ettiğimiz işte, fore kazıkların çalışma işlemini tamamlamak üzereyiz. Hafriyatı tamamladıktan sonra inşallah en kısa sürede asfalt işlemine girerek Ekim ayında en azından alttan trafiği vererek şehrimizin trafiğinde önemli bir rahatlık oluşturmayı planlıyoruz. Çevre yolu üzerinde köprülü kavşak manasında trafiğin en yoğun olduğu alanda bulunan Sedirler Kavşağı’ndaki çalışmamızla birlikte Konya trafiği için önemli bir adım atmış olacağız” diye konuştu.

Çocuk arkeologlar yaşayarak öğrendi

Nefes kesen ‘hayat’ mesaisi

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin kuzey sahillerinde görev yapan ‘hayat timi’ Karasu, Kocaali ve Kaynarca plajlarında yoğun geçen son 1 haftalık süreçte 41 kişiyi ölümün kıyısından kurtardı. Toplamda 53 kilometrelik sahil şeridinde yoğun bir hafta geride kaldı.

Çocuk arkeologlar yaşayarak öğrendi

ŞiKAYET VAR!

Pilota karada ceza!

İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri dün Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (FSM) girişinde emniyet şeridi ihlali ve usulsüz çakar ve siren tertibatı kullanan sürücülerin tespitine yönelik denetim yaptı. Ben de iki saat süren denetimi takip ettim. Hızını alamayan bir pilot, emniyet şeridinde son sürat seyrederken kendini denetim noktasında buldu. Cezai işlemi bile beklemeyen pilot ceza tutarını sorduktan sonra gaza basıp gitti. Merak ediyorum: Acaba pilot bey uçak kullanırken de böyle ihlaller yapıyor mu? Yoldaki tutumu ve ihmalini uçakta da yapıyorsa durum çok vahim. Elbette sadece özel araçlar denetlenmedi, polis ekipleri özel ambulansları da denetledi. Emniyet şeridine çakar kullanarak giren bir hasta nakil aracında hasta olup olmadığı sorgulandı. Sürücünün hasta taşımadığını söylemesi üzerine trafik polisleri bu sürücüye hasta olmadan çakar kullanmaması gerektiğini hatırlatarak, geçiş üstünlüğünü gereksiz yere kullanmaktan ve emniyet şeridini ihlal etmekten para cezası kesti.

Çocuk arkeologlar yaşayarak öğrendi

‘Arabamızın lastiği zarar görüyor’

Kadıköy, Merdivenköy Mahallesi, Akşemsettin Sokak’ta yaşamakta olan okurlarımız, “Bir kazı yapıldı ve bitti. Kazılan yer aylardır asfaltlanmadı. Arabalarımızın lastikleri zarar görüyor. Bir an önce bu çukurun kapatılmasını istiyoruz” dedi. Okurlarımızın bu şikâyetini Kadıköy Belediyesi ekiplerine iletmiş olalım…

Çocuk arkeologlar yaşayarak öğrendi

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...