Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2015 yılında eski Zeytinburnu Belediye Başkanlık Binası’nda başlayan restorasyon çalışmaları sırasında bulunan Geç Roma - Erken Bizans dönemine ait mozaik yapısı müzeye dönüştürüldü. Zeytinburnu Mozaik Müzesi, ‘Fahreddin Paşa, Medine Müdafil Sergisi, Mozaik Kafe Restoran’ın açılışı TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katılımlarıyla gerçekleşti.

Zeytinburnu Belediyesi tarafından Kazlıçeşme Sanat’ta gerçekleştirilen Zeytinburnu Mozaik Müzesi, Fahreddin Paşa, Medine Müdafii Müzesi ve Mozaik Kafe Restoran, törenle açıldı. Açılış törenine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve çok sayıda davetli katıldı. TBMM Başkanı Kurtulmuş, törendeki konuşmasında şunları söyledi: “Bugün burada bu güzel mozaik müzesinin ve eş zamanlı olarak da Fahrettin Paşa sergisinin açılmış olması dolayısıyla duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Böyle bir etkinlikte yer almaktan dolayı da kendimi şanslı ve bahtiyar hissediyorum. Öncelikle şunu ifade etmek gerekir ki, çok zengin bir ülkede yaşıyoruz. Bu ülkenin hemen hemen her şehrinde, her bölgesinde hani derler ya ‘taşı toprağı altın’, İstanbul için denir. Aslında taşı toprağı altın sözü bütün Türkiye için söylense yeridir. Çünkü bu ülkenin üzerinde tarihe mal olmuş yirmi dört büyük medeniyetin geçtiğini biliyoruz ve hemen hemen ülkemizin her şehrinde, her yerinde bu geçmiş medeniyetlerin izlerini bulmak mümkün. Hele hele İstanbul’da yaşamak ise çok daha büyük bir ayrıcalık ve farklı bir avantajdır.”

Haberin Devamı

Sanat kenti Zeytinburnu

‘Büyük bir şans’

“Bu şehrin neresinde bir kazı yaparsanız herhangi bir şekilde önünüze tarihi bir yapıtın çıkması olağan işlerden biridir” diyen Kurtulmuş, şunları dile getirdi: “Zeytinburnu’nda tesadüfen yapılan bir kazı sonucu bulunan mükemmel bir mozaiğin ve eş zamanlı olarak çok önemli bir lahdin ortaya çıkarılmış olması Zeytinburnu ve İstanbul için büyük bir şanstır. Her şeyden evvel Zeytinburnu Belediye Başkanımız Ömer Arısoy kardeşim, biraz da kültür ve sanattan anlayan Kültür Bakanlığı’nda da yıllarca hizmet etmiş, birlikte çalıştığımız bir arkadaşımız. Onun da özel çabaları ve gayretleriyle bugünkü bu Mozaik Müzesi ortaya çıkmış oldu.”

Haberin Devamı

‘Devam eder’

Sözlerine devam eden Kurtulmuş, şunları kaydetti: “Bu müze kalıcı, Allah’ın izniyle ümit ederiz ki bu müze milletimize ve insanlığa hizmet vermeye devam eder. Ama bir de bugün burada bir başka geçici bir eserin açılışını yapacağız. O da Fahrettin Paşa Müzesi’dir. Fahrettin Paşa’yı hepimiz biliyoruz. Ama Fahrettin Paşa’yı anlamak, onun yaşadığı dönemde yaşadıklarını gözden geçirmek esasında bugün Orta Doğu’da ve dünyada neler olup bitiyor onları anlamak için de bize ışık tutar.”

Sanat kenti Zeytinburnu

‘Heyecanlıyız’

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy da konuşmasında şu bilgiyi verdi: “Sur dışında keşfedilen bu en büyük mozaiğin ve diğer buluntuların İstanbul tarihinin yeni tanıkları olarak Zeytinburnu Mozaik Müzesi adı altında sergilemeye karar verdik. Yoğun bir tempoyla çalışmamızı tamamladık. İstanbul’a bir müze daha kazandıracağımız için heyecanlıyız. Müzemizin İstanbul’un kültür turizmi için yeni bir soluk olacağına inanıyoruz. Restorasyondan sonra kültür-sanat merkezi fonksiyonu yüklenen binanın zemin katındaki sanat galerisi bugüne kadar 12 sergiye ev sahipliği yaptı. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın teşrif ettiği bir sergiyle Kazlıçeşme Sanat adını alan bu bina her yıl 3 büyük sergiye ev sahipliği ediyor. Bugün de Osmanlı’nın son döneminde Medine’yi canı pahasına savunmuş, Cumhuriyetin ilk döneminde de devlet hizmetine devam etmiş, unutulmaz bir şahsiyeti, Medine Müdafii Fahreddin Paşa’yı anlatan bir sergiyi açacağız.”

Haberin Devamı

Sanat kenti Zeytinburnu

“En büyük hayalimdi”

Engelsiz bir Beylikdüzü için ilçeye yeni alanlar kazandırmaya devam eden Beylikdüzü Belediyesi, Kavaklı Mahallesi’nde bulunan Engelsiz Yaşam Merkezi’ni yeni yerine taşıdı. Tamamen erişilebilir olması yönüyle engelli bireylerin kullanımına uygun olarak tasarlanan Engelsiz Yaşam Merkezi’nde atölye faaliyetlerine başlandı. Gürpınar Mahallesi’ne taşınan merkezde; mutfak atölyesi, bilişim atölyesi, spor salonu, 4 derslik, tematik bahçe, etkinlik alanı ve yemekhane yer alıyor. İlerleyen günlerde merkezde ayrıca; mutfak, spor, takı tasarım, ahşap, geri dönüşüm, dekoratif el sanatları, bahçecilik ve meyve yetiştiriciliği, ritim, resim, drama ve halk oyunları atölyelerinde öğrenciler kendilerini farklı alanlarda geliştirme imkânı bulacak. Yeni yerine taşınan merkezde takı tasarım, ahşap boyama ve ritim atölyelerine katılarak öğrencilerin ilk gün heyecanlarına ortak olan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, öğrenciler ve velileriyle sohbet etti. Çalık, “En büyük hayallerimden biri, buranın bitmiş olmasıydı. Bunu da el birliğiyle gerçekleştirdik. Muazzam bir engelsiz yaşam merkezine kavuşmuş olduk. Beylikdüzü Belediyesi olarak ebeveynlerin omuzlarınızdaki yükü biraz olsun hafifletmenin derdi içerisindeyiz. Umarım evlatlarımızın huzur içerisinde vakit geçirebileceği bir yuva inşa etmişizdir. Saf ve dupduru bir enerjileri var. Karşılıksız seviyorlar. Biz de onlara layık olmaya çalışıyoruz. Siz olmasanız bu bina özelliğini kaybeder, burayı özel kılan sizlersiniz” diye konuştu.

Sanat kenti Zeytinburnu

Bu şehrin çocukları kitapla büyüyor

Edirne Belediyesi tarafından Edirneli yazar Şevket Süreyya Aydemir’in anısına düzenlenen Edirne 9. Kitap Günleri, öğrencileri ve her yaştan okuyucu kitlesini ağırlamaya devam ediyor. Öğrenciler, öğretmenleri ile birlikte Edirne 9. Kitap Fuarı’na gelerek, yazarlarla tanışıyor, kitapların büyülü dünyasında âdeta kayboluyorlar. Edirne 9. Kitap Günleri’ne öğrencilerin ilgisinin yoğun olduğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Kitapsız yaşamak, kör sağır dilsiz yaşamaktır’ sözünden yola çıkarak düzenlediğimiz Kitap Günleri ile bu şehrin çocukları kitapla büyüyor, kitapla büyümeye devam edecek” dedi.

Sanat kenti Zeytinburnu

Dolu dolu kutlayacaklar

Antalya Büyükşehir Belediyesi Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı’nı büyük bir coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor. 16-30 Ekim’de merkez ve ilçelerde Cumhuriyetin 100. Yılı birbirinden renkli ve anlamlı etkinliklerle kutlanacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı koordinesinde düzenlenecek etkinlikler Antalyalılara Cumhuriyet coşkusunu ve heyecanını yaşatacak. Antalya’da tüm okullarda öğrencilere 100 bin bayrak dağıtılacak. 19 ilçedeki ana arterlerde bulunan binalar bayraklarla donatılacak. Ağaçlar süslenecek ve kent ışıl ışıl hale getirilecek. Konserden defileye, spor turnuvalarından resim sergisine, hatıra ormanından workshop, panel, söyleşiye, yüzme yarışından Cumhuriyet koşusuna, Türk yıldızları gösterisinden drone gösterisine kadar birbirinden farklı etkinlikler Antalya’da bayram havası yaşatacak.

Sanat kenti Zeytinburnu

Sağlıklı yaşam için egzersiz yaptılar

Maltepe Belediyesi’nce ilçedeki 50 yaş üstü vatandaşların yaşam kalitelerini artırmak için ekim ayı boyunca farkındalık çalışmaları düzenleniyor. Etkinlikler kapsamında Maltepe Belediyesi Kadın Aile Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı Altın Yıllar Yaşam Merkezi’nde, Uzman Fizyoterapist Sümena Hareket tarafından katılımcılara doğru nefes teknikleri eğitimi verildi. Eğitimin ardından günlük etkinlik ve egzersiz çalışmaları yapıldı. Eğitime katılan Maltepe Belediyesi Kadın Aile Hizmetler Müdürü Şehriban Çelebi, merkez üyeleriyle sohbet etti.

Sanat kenti Zeytinburnu

15. kez ev sahipliği

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 15. Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu’na hazır. Türkiye’nin yanı sıra 10 farklı ülkeden profesyonel sporcular ve halk koşusuna katılacak olan vatandaşlar 22 Ekim 2023 Pazar günü, Tarsus’un tarihi ve kültürel dokusu içerisinde koşarak, yarı maraton heyecanını yaşayacaklar. Maratonda dağıtılacak toplam para ödülü ise 665 bin lira olacak.

Sanat kenti Zeytinburnu

Off-road fırtınası

Mersin’in merkez ilçesi Toroslar Belediyesinin, Kayrakkeşli Mahallesi’nde düzenlediği Toroslar Off-Road ve Kamp Festivali’nde arazi araçlarıyla yapılan yarışlar nefes kesti. Adrenalin ve heyecanın yüksek olduğu etkinlik yoğun ilgi gördü. Toroslar Belediyesi 3 gün süren etkinlikte; Mersin ve çevre ilçelerinin yanı sıra Niğde, Osmaniye, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya ve Adana illerinden gelen otomobil sporu off-road tutkunlarını ağırladı. Kayrakkeşli Mahallesi’nde bulunan Mersin Garip Kamp alanında gerçekleşen festivale katılanlar hem kamp yaptı hem de yarışları izleme imkânı buldu. Festivalde, çocuklar ve yetişkinler için özel etkinlikler, voleybol, açık hava sineması, trekking, yoga ve ateş başı sohbet etkinlikleri de yer aldı.

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...