Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yerel kalkınmaya yönelik çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Çanakkale Belediyesi’nin yeni projesi olan Harmanlık Üretici ve Kooperatifler Pazarı hizmete başladı.

Uzun yıllardır yerel kalkınma ve tarımsal üretimin teşvik edilmesi adına çalışmalar yürüten Çanakkale Belediyesi, bu doğrultuda, yerel ve atalık tohumların korunup geliştirildiği Tohum Sandığı Projesi, gıda, sağlık ve kozmetik alanlarında yoğun olarak kullanılan bitkilerin sergilendiği ve işlendiği Aromatik ve Tıbbi Bitkiler Parkı gibi mekânsal çalışmaların yanı sıra, kooperatifçiliğin gelişmesine yönelik çalışmalar, iyi tarım uygulamaları, tohum takas şenlikleri, fide ve tohum dağıtımları gibi pek çok faaliyetini ara vermeden sürdürüyor.

Haberin Devamı

Üreticiden tüketiciye

Bu doğrultuda üretime destek olmak ve ürünlerin aracısız olarak tedarikine katkı sunmak amacıyla son dönem projesi olan Harmanlık Üretici ve Kooperatifler Pazarı’nı da hayata geçirdi.

Ziraat Odaları, kooperatifler ve STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yerel kalkınmanın önemini vurgulayarak, bu doğrultuda Çanakkale Belediyesi tarafından hayata geçirilen projelere bir yenisinin daha eklendiğini ifade etti. Yerel kalkınmanın desteklenmesi amacıyla gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra üreticileri üretime teşvik etmek amacıyla bir dizi projeye de imza attıklarını ifade eden Başkan Gökhan, kentin kalkınması için proje üretmeye devam edeceklerini belirtti.

Yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alana kurulan Harmanlık Üretici ve Kooperatifler Pazarı’nda 115 satış alanı, zabıta bürosu, WC ve depo alanları bulunurken, pazar alanında da sebze-meyve ve gıda maddesi üreticileri, el sanatları üreticileri ile çeşitli kooperatiflerden temsilciler ve üreticiler yer alıyor.

Üreticiden tüketiciye

Atalık tohumlarla üretimlerin desteklenmesi planlanıyor

Tüketicilerin aracısız olarak sağlıklı ve güvenilir gıdayla buluşmalarına olanak sağlayacak pazarda yer alan üretici ve kooperatiflere Çanakkale Belediyesi Yerel Kalkınma Birimi ile Tohum Sandığı yetkililerince eğitimler ve danışmanlık hizmetlerinin de verilmesi hedeflenirken, yine Çanakkale Belediyesi’nin ürettiği atalık tohumlarla üretimlerin desteklenmesi planlanıyor. Çanakkale Belediyesi bu kapsamda atalık-yerel çeşitler ile Harmanlık Üretici ve Kooperatifler Pazarı’nın ürün yelpazesini zenginleştirerek, daha fazla sağlıklı gıda temini için çalışmalarına ve planlamalarına ara vermeden devam ediyor.

Haberin Devamı

‘Bu küvet doğaya mı karışacak?’

İstanbul’un Maltepe ilçesinden bu hafta iki şikâyet aldık. İlk şikâyet Fındıklı Mahallesi, Sarmaşık Sokak’ta yaşamakta olan okurumuzdan geldi. Okurumuz ”Mescidin yanındaki sokakta, fotoğrafını size yolladığım küvet 10 gündür duruyor. Belediyenin ekipleri her gün buradan geçiyor, çöp arabası gelip çöp alıyor ama küveti kimse almıyor. Bu küvet doğaya mı karışacak?” diyerek şikâyetini dile getirdi. Cevizli Mahallesi, Fatma Çivi Sokak’taki okurumuz ise şu şikâyette bulundu: ”Kaldırımda mı yürüyoruz, ormanda mı belli değil. Belediye ekiplerinin bir an önce kaldırımı temizlemesini istiyoruz.”  Okurlarımızın bu şikâyetlerini Maltepe Belediyesi ekiplerine iletmiş olalım. Umarız en kısa sürede söz konusu sokakta duran o küveti alır, kaldırımı da temizlerler.

Haberin Devamı

Üreticiden tüketiciye

Kuşadası’nı Altın Güvercin heyecanı sardı

Türkiye’nin pop müzik alanında düzenlenen ilk ve tek beste yarışması olan Kuşadası Altın Güvercin Beste Yarışması kapsamında ünlü televizyoncu Okan Bayülgen ve ekibi tarafından hazırlanan “Bir Notanın Hikayesi” adlı belgesel seyirci ile buluşacak. Belgesel, ilk kez düzenlendiği 1986 yılından günümüze Altın Güvercin Beste Yarışması’nın yolculuğunu ünlü sanatçıların tanıklıkları ve anıları ile birlikte ekrana yansıtacak. Erol Evgin, Nükhet Duru, Fatih Erkoç, İzel, Metin Özülkü gibi ünlü sanatçıların anıları ile renklenen belgeselde Kuşadası Belediyesi eski başkanlarından Engin Berberoğlu, yarışmanın koordinatörü Ali Rıza Türker ve 6 yıllık bir aranın ardından yarışmayı yeniden Kuşadası ile buluşturan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ve KUSAV Başkanı Levent Köylü ile yapılan söyleşiler de yer alıyor.

Üreticiden tüketiciye

BELEDİYEDEN YANIT VAR!

Belediye otel yapacak!

Nevşehir Ürgüp’te yaşamakta okurlarımız, belediyeye ait otelin yıkılmasıyla açılan alana bir senedir arabalarını park ettiklerini ancak son bir yıldır bu alanın etrafının belediye tarafından bariyerlerle kapatılmasından şikâyetçiydi. Biz de okurlarımızın bu şikâyetini gazetemizin 30 Ağustos 2021 Pazartesi günkü nüshasında “Vatandaşın otopark isyanı!” başlıklı haberimizle duyurmuştuk. Haberimizden sonra belediyeden açıklama geldi: “Bahse konu alan Ürgüp Belediyesi’ne ait otel alanıdır. Bu alanla alakalı olarak proje çalışmaları tamamlanmış olup, yakın zamanda inşaat çalışmalarına başlanacağından otopark olarak  çalıştırılması mümkün değildir. İlçe genelinde yaklaşık 1000 araçlık otopark alanı mevcut olup, faal olarak hizmet vermektedir.”

Üreticiden tüketiciye

Yargı kararı bekleniyor!

Bodrum Mazı köyünde yaşamakta olan okurlarımız, bir evin yasaya aykırı olarak yapılmasına belediyenin göz yummasından şikâyetçiydi. Biz de okurlarımızın bu şikâyetini gazetemizin 23 Ağustos 2021 Pazartesi günkü nüshasında “Belediye neden göz yumdu?” başlıklı haberimizle duyurmuştuk. Haberimizden sonra belediyeden açıklama geldi: “Haberinize konu yapıyla ilgili olarak Bodrum Belediyesi ekiplerince, 11.09.2019 tarihinde 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32. maddesine göre Yapı Tatil Zaptı tutulmak suretiyle mühürlenmiş ve Bodrum Belediye Encümeni’nin 17.12.2019 tarih ve 2019/4422 sayılı kararıyla da yıkımına karar verilmiştir. Her imara aykırı yapılaşmada olduğu gibi bahse konu bu yapılaşmada da hukuki mevzuatlar çerçevesinde süreç yürütülmüş ve Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Yapı Kayıt Belgesi Değerlendirme Komisyonu’nun 19.12.2019 tarih ve 1067 sayılı kararıyla iptal edilmesinin ardından Encümen kararlarının ilgilisine tebliğ edilmesi ve kararların kesinleşmesine istinaden 13 Kasım 2020 tarihinde yıkımın yapılacağına dair tebligat yapılmıştır. Buna istinaden yapı maliki ilgili kişilerce, Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde açılan dava sonucu, Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından konu hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. Belediyemizce karara karşı İzmir Bölge İdare Mahkemesine gerekli itirazlar yapılmış olsa da yürütmeyi durdurma kararının devamına şeklinde karar verilmiştir. Hukuki süreçte gelinen son durumda, Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin 22.04.2021 tarih ve 2021/396 sayılı kararıyla Belediyemizce binanın yıkımına dair dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi üzerine, karara karşı İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne (istinaf) itiraz edilmiş olup, nihai dava sonucuna göre işlemler devam edecektir.” Duyarlılığından dolayı Bodrum Belediyesi’ne teşekkür ederiz.

Üreticiden tüketiciye

SEN SOR BAŞKAN CEVAPLASIN!

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...