Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

İzmir’e dışarıdan gelenler kumruyu öyle bi anlatıyorlar ki, sanırsın bizim gariban kumru altın tozuyla yapılıyor. Bu abartılı anlatım, kumruyu lüks yiyecek sınıfına soktu. Güzel İzmir’in sayfiyelerinde öyle yerler var ki, kumrucuya değil de Michelin yıldızlı restorana gidiyorsunuz sanki. İzmir kumrusu basittir, lezzetlidir, ucuzdur; kumruya benzeyen ekmeğinden alır adını. Kumru ekmeğinin aslı, nohut mayasıyla yapılandır. İzmirli genelde; içine domates, peynir ve ince bir parça acı yeşil biberli haliyle sever kumruyu. Öğrenci dostu ve lezzetlidir, peynirli, domatesli kumru kuşumuz.

Kemeraltı’nda 50 yıldır kömürde kumru yapıyor

Haberin Devamı

50 yıllık kumrucu

Elbette kumru ekmeğinin kızartılıp içine şarküteri malzemesi konulanı da var. O da hakkıyla yapılırsa harika olur.
İşte, sizlere İzmir kumrusunu en güzel yapan yerlerden birini anlatmak istiyorum. Apo Dayı, 50 yıldır kumru yapıyor Kemeraltı’nda. 30 yılı aşkın zamandır şu andaki minik dükkânında karşılıyor müşterilerini. Kendi halinde ama çok hoş sohbet Apo Dayı... Futbol ve Göztepe baş konularından. Apo Dayı’nın kumrusu da bizim meşhur peynirli kumrumuz kadar basit. Sucuk, kaşar, salça, turşu ve isot... Bu kadar. Ama bunları öyle güzel birleştiriyor ki usta, kumrunuzu yerken bitmesin istiyorsunuz.

Kaşar Kars’tan...

Bu lezzet tesadüf değil. Apo Dayı’nın ustalığına kaliteli malzemeler de eşlik ediyor. Mesela sucuğu Ege Tire, peyniri Kars kaşarı, isotu Urfa’dan özel. Eh, bunların üzerine ustanın mahareti de eklenince Güzel İzmir’in kumrusu bi başka lezzet oluveriyor.
Öncelikle, başka illerdeki dostlara sesleniyorum; gidin bir de Kemeraltı’nda Kumrucu Apo’da yiyin kumrumuzu. Ve sonra ödediğiniz paraya bi bakın. Bakın bakalım, Michelin yıldızlı restoran fiyatı ödediğiniz kumru mu, yoksa Apo Dayı’nın kumrusu mu güzel... Yanında mutlaka ayran için derim kumrunun. Bence yakışığıdır, hakkıdır bu güzel kuşun yani. Kumruyu mideye indirdikten sonra da hemen iki sokak ötedeki Yoğurtçu Hasan’da birer ballı yoğurt yiyin ve kaybolun Kemeraltı’nın bitmez tükenmez güzelliklerinde... Kumrucu Apo’ya navigasyonla gitmenizi tavsiye ediyorum. 0 232 446 86 05

Haberin Devamı

Ben Olsam...

Karavan parkı yapardım

Yurtdışında, elin oğlunun yaşlıları her daim sosyal hayatın içinde olsun, emekli olduktan sonra seyahatlere çıksın diye neredeyse karavanlardan vergi almazken bizde sanki bütçe buna göre yapılmış gibi ciddi vergiler alınıyor. Ben olsam, karavandan vergiyi indiririm de asıl diyeceğim şu: Vergiye, algıya rağmen karavanlı bir hayata geçen insanlar, özellikle büyük şehirlerde çok zorluk çekiyorlar. En önemli sıkıntılarından biri park yeri.
Ben olsam...
İzmir’in muhtelif yerlerine karavan park sahaları yapardım. Hem İzmirli karavancılar konaklar hem de gelip geçen karavancılara mola yeri olurdu.
Ayrıca, denize kıyısı olsun olmasın, tüm ilçelerde de uygulardım bunu.
Ben olsam yapardım...