Feyzi Hepşenkal

Feyzi Hepşenkal

feyzihepsenkal@mynet.com

Tüm Yazıları

Hesabı şöyle yapmışlar.

Türkiye’de 43’ü gezici, toplam bin 118 kütüphane var.

Geçen yıl kütüphaneye giden toplam okuyucu sayısı 18 milyon 826 bin 715 olmuş.

Kütüphanelerin kapalı olduğu resmi tatiller ve pazar günlerini çıkarıp, ziyaretçi sayısına bölünmüş önce...

Sonra da kütüphane sayısına.

Ve sonuçta:

Kütüphanelerin günlük ortalama ziyaretçi sayısının 55 kişi olduğu çıkmış ortaya!

İşte bu tabloya...

Bak bak ağla!

* * *

Mahalle arasındaki bir bakkalın veya pazarda don satan bir esnafın ya da bir sokağın köşe başında duran seyyar köftecinin bile müşteri sayısı 55’ten fazladır oysa.

Haberin Devamı

Kütüphaneye giden az da, kitap alan çok mu?

Son araştırmalara göre, Türkiye’de 15 milyon kitap satılıyor bir yılda.

75 milyonluk nüfusun sadece 45 milyonunu hedef kitle olarak alsanız dahi, üç kişiye bir kitap düşüyor.

Tek kelime ile...

Rezalet!

* * *

Merak ederseniz -ki etmelisiniz- yine araştırmaların ortaya koyduğu başka veriler var elde.

Örnekse...

“Kitap Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235’nci sırada yer alıyor.

Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, ABD’de yüzde 12’si, İngiltere ve Fransa’da yüzde 21’i düzenli kitap okurken, bizim ülkemizde sadece on binde bir kişi kitap okuyor.

Türkiye’de günde ortalama beş saat televizyon seyredilirken, kitap okumaya yılda sadece altı saat ayrılıyor.

8 milyon nüfuslu Azerbaycan’da kitaplar ortalama 100 bin tirajla basılırken, 75 milyona yakın Türkiye’de bu rakam ortalama 2 bin-4 bin dolayında.

Bir Japon yılda ortalama 25, İsviçreli 10, Fransız 7 kitap okurken, Türkiye’de bir kişi on yılda bir kitap okuyor.

Kitap için Norveçli 137, Alman 122, Belçikalı ve Avustralyalı 100, Güney Koreli 39 dolar ayırıyor yılda. Dünya ortalaması da 1,3 dolar. Ülkemizde ise bir kişi kitaba yılda ancak 45 sent ayırabiliyor.

Biz Türklerin kitap okumaya ayırdığı zamanı, Norveçli 300’e, ABD’li 210’a, İngiliz 87’ye, Japon 97’ye katlıyor.

BM’nin insani gelişim raporunda ülkeler kitap okuma oranına göre sıraya dizilmiş, Türkiye 86’ncı sırada.”

HHH

Bir Fin atasözü der ki:

“Kitaplıklar demokrasinin kaleleridir.”

Haberin Devamı

Ve bizim kalelerimiz...

Boş, tenha, ıssız; velhasıl sahipsiz.


Hak, aranmadan kazanılmaz

İnsanların hak araması önemli.
Hele aradığını bulması, hakkını alması çok önemli.
Tıpkı “İsmail K. İle ablası İlknur A.” gibi.
Onlar geçen yıl bir yakınlarının cenaze törenine katılmak için saat 10:10’da kalkacak uçağa bineceklerdi.
Havaalanına ulaşmak için önce Halkapınar istasyonundan İZBAN’a bindiler.
Tarifeye göre zamanından önce varacaklardı alana.
Ama yarı yolda tren arızalandı, 45 dakika rötar yaptı.
Abla kardeş trenden inip, taksiyle havaalanına gittilerse de, uçağa yetişemediler.
Bunun üzerine İZBAN aleyhine dava açtılar.
Mahkeme sonunda kararını verdi ve İZBAN’ı hem uçak bilet ücretlerini, hem de 500 lira manevi tazminat ödemeye mahkzm etti.
Herkes hakkını böyle arasa ve hele hak arama yolları daha da kolaylaşsa, inanın; yaşanan sorunların çoğu “sorun olmaktan çıkar” kısa zamanda.


Tek karelik ihtiyaç!

Milliyet