Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fikret BİLA

SEKİZ yıllık kesintisiz zorunlu ve temel eğitimi düzenleyen yasa tasarısının en çok tartışılan noktası isteğe bağlı din eğitim ve öğretimi...
Tasarının bu konuyu düzenleyen 4. maddesi üzerinde koalisyon ortakları ile CHP arasında görüş birliği yok. Ancak, bu maddenin tasarıdan çıkarılması konusunda uzlaşma olasılığı çok yüksek görünüyor.
Başbakan Yardımcısı ve DSP lideri Bülent Ecevit, isteğe bağlı din eğitiminin yasayla düzenlenmesinden yana, ama, ısrar halinde maddenin "çekilebileceğini" söylüyor. Bülent Bey'in 4. maddeyle ilgili yaklaşımı şöyle:
"Eğer isteğe bağlı din eğitimi ve öğretimi yasayla düzenlenmezse, böyle hassas bir konu boşlukta kalır. Anayasa'nın 24. maddesininin ikinci kısmı da yasal düzenleme öngörüyor. Bu düzenleme yapılmazsa, bugünkü sorunlar devam eder. Bu boşluk istismar edilebilir. Gerçi bugünkü hükümetin duyarlılığı istismarı önler ama, daha sonraki hükümetler döneminde bu duyarlılık gösterilmeyebilir. Bu nedenle isteğe bağlı din eğitimi ve öğretiminin yasayla düzenlenmesi yararlı olur. Konunun boşlukta kalmasının önemli sakıncaları olduğu açıktır. Biz tasarıda yer aldığı gibi Kur'an kurslarının Diyanet İşleri Başkanlığı'nca Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetim ve gözetiminde verilmesini istedik. Ama buna itiraz ettiler. Milli Eğitim Bakanlığı'na verilmesini istediler. Bunu da kabul ettik ama, yine itiraz ettiler. Tabii, bu durumda madde tasarıdan çıkarılabilir ama, endişem, konunun boşlukta kalması ve istismar edilmesidir."
CHP lideri Deniz Baykal ise, tasarının temel eğitimi düzenlediğini vurgulayarak, "Böyle bir yasada din eğitiminin yer alması uygu değildir" diyor. Baykal, 4. maddeyi "siyasi kompleks" maddesi olarak niteliyor ve şu yorumu yapıyor:
"Türkiye'de Kur'an kursu almak isteyenlere, hafızlık eğitimi almak isteyenlere bu olanak sağlanmış durumda. Bu konuyu temel eğitim yasasının bir yerine eklemek kompleks ifadesidir. Sekiz yıllık kesintisiz eğitime karşı bir ödün maddesi olarak görülüyor. Bize göre bu maddenin tasarıdan tümüyle çıkarılması gerekir."
Deniz Bey, 4. maddenin tasarıdan çıkarılması halinde boşluk doğacağı görüşüne de katılmıyor:
"Din eğitiminin yasaya sokulmasının nedeni bize göre sekiz yıllık temel eğitimin Kur'an kurslarına yönelmeyi önlemesine dönük endişedir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nca açılan kurslara gidebilmek için ilkokul mezunu olmak şarttır. Temel eğitim sekiz yıla çıkınca bu kurslara beşinci sınıftan sonra gidilmesi mümkün olmayacak. Endişeleri budur. Oysa, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca açılan kursların hukuki dayanağı yasa değil, bir yönetmeliktir. Dolayısıyla bu sorun yönetmelik değişikliğiyle çözülebilir. Yönetmeliğe Diyanet İşleri Başkanlığı'nca açılan kurslara beşinci sınıftan sonra gidilebileceğine ilişkin bir hüküm konulursa sorun çözülür. Bu nedenle de konuyu yasayla düzenlemek zorunlu değildir."
CHP, 4. maddenin tasarıdan tümüyle çıkarılması konusunda ısrarlı. Ecevit de, böyle bir ısrar karşısında, maddenin çekilebileceğini söylüyor.
Madde çekilse de çekilmese de, komisyon aşamasında yaşanan tartışmaların Genel Kurul aşamasında da devam edeceği anlaşılıyor.

Yazara EmailF.Bila@milliyet.com.tr