Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, önceki gün KKTC Silahlı Kuvvetler resepsiyonunda, Rahşan Ecevit’le sohbet ederken, Kıbrıs Barış Harekâtı’yla ilgili anılarını da anlattı.
Başbuğ bu sohbette, Milliyet’in dünkü manşetinde yansıttığımız gibi, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın başarılı olmasında en önemli etkenlerden birinin, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ile Genelkurmay Başkanı Org. Semih Sancar arasındaki uyum ve işbirliği olduğunu söyledi. O dönemde siyasal otoriteyle askeri makamlar arasındaki uyum ve işbirliğinin mükemmel olduğunu anımsattı.

Korutürk ve Demirel
Başbuğ’un bu saptaması isabetlidir. Kıbrıs Barış Harekâtı hazırlıklarını rahmetli Bülent Ecevit’ten de dinlemiştim. Dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Semih Sancar’la bazı diyaloglarını aktarmıştı. Özellikle TSK’nın ihtiyaçları ve harekât kabiliyeti konusunda Org. Sancar’ın uyumlu, açık tavrını ve isabetli önerilerini övmüştü.
Bu arada dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ü de anmak gerekir. Kıbrıs Barış Harekâtı kararının verilmesinde dönemin Cumhurbaşkanı Korutürk’ün de Başbakan ve Genelkurmay Başkanı ile uyumlu çalıştığını, onlara yol gösterdiğini ve nihai kararın verilmesinde etkili olduğunu kaydetmek gerekir. Harekâtın kaçınılmaz olduğu yönündeki görüşünü Başbakan Ecevit ve Genelkurmay Başkanı Sancar’a kararlı bir şekilde aktardığı bilinir.
Keza dönemin ana muhalefet lideri olan Süleyman Demirel de bu uyuma destek vermiştir. Ana muhalefet lideri olarak -kamuoyuna yansıtmadan- süreci desteklemiş ve Başbakan Bülent Ecevit’e her türlü desteğe hazır olduğunu iletmiştir. Yine harekât için gereken TBMM kararının Ecevit’in istediği gizlilik ve zamanlama içinde çıkarılmasına yardımcı olmuştur.
Bu uyum ve işbirliği Başbakan Bülent Ecevit’in başarıyla yürüttüğü diplomasi sürecinde elini çok güçlendirmiş ve harekât kararı almasını kolaylaştırmıştır.
Devletin zirvesinde, iktidarla muhalefet arasında kurulan uyumlu çalışma, Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında da sürdürülmüş ve Türkiye’nin ulusal çıkarları iç siyasetin üzerinde tutulmuştur.
Bu bakımdan, Org. İlker Başbuğ’un, Kıbrıs Barış Harekâtı dönemini örnek göstermesi isabetlidir ve devlet adamlarının anımsamaları gereken bir dönemdir.

Başbuğ’un uyuma verdiği önem
Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, resepsiyondaki sohbetinden de anlaşıldığı gibi, devlette uyuma çok önem veriyor.
Görevi devraldıktan sonra Cumhurbaşkanı ile yapılan haftalık görüşmeleri Başbakan’la da yapmak istemesi bunun en önemli kanıtı. Nitekim Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un ikili görüşmeleri birçok sorunun krize dönüşmeden çözülmesine ve kararların daha hızlı alınmasına büyük katkılar sağladı. Ulusal nitelik taşıyan konularda bu iletişimin doğrudan kurulmasının faydaları da görüldü.
Ancak, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmalarını öngören bir kelimelik değişiklik için yasa çıkarılırken izlenen yöntem şık olmadı. Milli Savunma Bakanlığı ve dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşü alınmadan, gece yarısı yasalaştırma yöntemi, askeri cenahta, uyumlu çalışma adına bir hayal kırıklığı yarattı diyebiliriz.