Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kurultay öncesi tartışmalar, “CHP, ANAP’laşacak mı” sorusu etrafında yoğunlaştı. Bunun nedeni ise CHP’nin yeni programının eski ANAP gibi dört eğilimi toparlayacağı yönündeki haberler ve bunlara dayalı yorumlardı.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün Milliyet’te duyurduğumuz gibi bu haberlerin de yorumların da doğru olmadığını açıkladı. Aynı şekilde yeni programın koordinatörü olarak görevlendirilen Prof. Dr. Sencer Ayata da haber ve yorumların gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, “CHP’nin ANAP’laşmasının söz konusu olmadığını” söyledi.
Sencer Hoca’yla dün bu konuyu konuştum. CHP’nin önümüzdeki dönemde hangi ilkeleri öne çıkaracağını sordum. Şu yanıtı verdi:

Dört hedef
“Yanlış haberler ve onlara dayalı yorumlar üzerinden bir tartışma yaratıldı ama gerçeği yansıtmadığını birkaç kez ifade ettim. CHP’nin ANAP’laşması, dört eğilimi toplama gayreti içinde olması söz konusu değil. CHP’nin sosyal demokrat bir parti olarak esas aldığı ve birbirine bağlı dört hedefi var:
1- Temel hak ve özgürlükler,
2- Yargının bağımsızlığı,
3- Hukukun üstünlüğü,
4- Güçler ayrılığı ilkesinin layıkıyla uygulanması.
Biz, temel hak ve özgürlüklerin yaşama geçmesini istiyoruz. Bunun için de yargının bağımsız olması gerekiyor. Bunun sağlanması için de hukukun üstünlüğü ilkesinin esas alınması ve nihayet uygulamada güçler ayrılığının hakkıyla uygulanması yazım.
Türkiye, ancak bunları gerçekleştirirse demokratikleşebilir ve özgürlük iklimi yaratabilir. Bu bakımdan CHP olarak bu hedefleri gözeteceğiz.”

CHP’nin kanatları
Eğilim konusuna gelince Sencer Hoca, CHP’nin besleneceğini söylediği düşünceyi şöyle açıkladı:
“Ben, ANAP’ı anımsatacak eğilimlerden söz etmedim. Benim söylediğim şuydu; sosyal demokrat partilerde görüldüğü gibi sosyal demokrasi merkezde olur, sosyalist sol bulunur, bir diğer kanat anlamında sosyal liberaller de yer bulur. Zaten sosyal demokrat partilerde bunlar vardır. Yanlış yorumlanan sosyal liberaller kavramı oldu. Ki liberal kavramı bizde yanlış biçimde farklı yorumlanıyor. Daha çok ekonomik anlamıyla kullanılıyor. Liberal denilince vahşi kapitalizm uygulaması anlaşılıyor. Oysa benim ifade ettiğim o değil. Aksine bu ifade, özgürlük, özgürlükçülük anlamındadır. Siyasal, sosyal alanda özgürlükçü yaklaşımın esas alınmasıdır. Bu yaklaşım da iki kaynaktan beslenir, birincisi anayasada da ifadesini bulan demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti biçiminde sayılan temel değerler, ikincisi sosyal demokrasidir. Anayasada yer alan bu temel değerler zaten Atatürk ilkeleri ve devrimlerinin de ifadesidir. Dolayısıyla CHP’nin bu ilkelerden uzaklaşacağı yorumları da doğru değildir.”

Program örgütlerle yazılacak
CHP’nin yeni programı nasıl yazılacak?
Sencer Hoca, bu konuda da şu bilgileri verdi:
“CHP’nin yeni program hazırladığı ve kurultaya sunulacağı gibi haberler çıktı. Bunlar doğru değil. Biz, daha programın nasıl hazırlanacağına ilişkin takvim oluşturma aşamasındayız. Yazılan bir şey yok. Sadece takvim ve nasıl çalışacağı üzerinde durduk. Yeni program, tüm il ve ilçe örgütlerinin katılımıyla, tüm aydınların katkılarıyla hazırlanacak. Bir-iki kişinin oturup yazmasıyla değil. Geniş katılımlı bir yöntem uygulayacağız. Henüz kurultaya sunulacak bir metin söz konusu değildir.”