BAŞBAKAN Ecevit'in küskünlerin Meclis'i toplama çağrısına yanıtı şöyle:
- Bu aşamadan sonra Meclis'in toplanması kaos yaratır. Seçim işlemleri yürüyor. Adaylar belirlendi. Devlet seçim için büyük harcamalar yaptı. Aday olmak isteyen memurlar istifa ettiler. Bu aşamadan sonra Meclis'i olağanüstü toplayıp seçimi erteletmeye çalışmak kaos yaratır. Ülkeyi düşünmemek olur. Büyük sorumsuzluktur.
Meclis'i toplantıya çağıran "küskünler" her ne kadar, "ülkenin ali menfaatlerini" gerekçe gösterip, "vallahi de, billahi de aday değiliz" deseler de, "takiye" yaptıkları inancı yaygın.
Listeler belli oluncaya kadar "ülkenin ali ve acil menfaatleri"ne kulak tıkayıp, listelerden sonra, birden bire "DGM'lerin yapısı", "pişmanlık yasası", "iki seçimin ayrılması" gibi konulara ilgi göstermeleri hiç inandırıcı değil.
* * *
BAŞBAKAN Bülent Ecevit'le Güneydoğu paketi ve yöneltilen eleştirileri de konuştuk.
Başbakan, açıkladığı paketin bölgeye "acil destek" niteliğinde olduğunu ve soyut vaatler yerine, uygulanabilir somut önlemler içerdiğini vurguluyor.
Özellikle açıklanan yardım paketinin "doğurgan" nitelikte olduğunun altını çiziyor.
Doğurganlık anlamında pakette yer alan çarpıcı örneğin Irak ve İran'la "sınır ticareti"nin kurumlaşmasını sağlayacak girişimin oluşturduğunu belirtiyor.
Bu girişimin, Irak'la Habur kapısından yapılan akaryakıt ticaretinin sınır ticareti ölçüsünü aşan bir özelliği de var.
Başbakan Ecevit, Irak'tan alacağı olan şirketlerin alacakları oranında hissedar olacakları bir "ana şirket"in kurulmasıyla işe başlanacağını vurgulayarak sistemi ve yararlarını şöyle özetliyor:
- Firmalar, bu ana şirketin Irak'tan yapacağı yaklaşık 7 milyon ton fuel - oil ithalatıyla sağlanacak gelirden, alacaklarını tahsil edebilecekler. Günde ortalama 500 tankerlik bir sınır ticareti 2 - 2.5 yıl süreyle sağlanmış olacak.
Bu sürede 15 bin araca iş sağlanmış olacak. Bir araç 20 kişiye iş sağlıyor. Dolayısıyla 300 bin kişi için istihdam olanağı yaratılmış olacak.
Yine bu girişim TÜPRAŞ'a 17.5 trilyon lira ek gelir sağlayacak. Irak sattığı akaryakıt karşılığında bölgeden mal alımı talebinde bulunacak.
Başbakan Ecevit'in somut önlemlere verdiği örneklerden biri de Van - Tebriz arasındaki tren seferlerinin yeniden başlatılması kararı. Bu hat nedeniyle İran'la da sınır ticaretinin canlanacağı, yeni istihdam alanı yaratacağını vurguluyor.
Doğu ve Güneydoğu'daki personel açığının karşılanması için bu bölgelere gönderilecek sağlık personeli de atama ve nakillerle ilgili tasarruf genelgesinin kapsamı dışında tutuluyor.
Başbakan'ın "doğurgan" nitelikli bulduğu bir diğer karar da, bölgedeki KOBİ'lerin 3.9 trilyon liralık kredi taleplerinin Halk Bankası tarafından karşılanmış olması.
Ecevit, "bu kredilerle tamamlanacak tesislerde 2 bin 236 vatandaşa iş sağlanacak ve bölgede toplam istihdam kapasitesi 11 bin 700 kişiye ulaşacak" diyor.
Başbakan, hükümetin yetkisindeki bu kararların uygulamaya geçirildiğinin de altını çiziyor.
"Acil destek paketi"nin daha önceki "paket politikaları"ndan farkının da bu olduğunu vurguluyor.
Yazara E-Posta: f.bila@milliyet.com.tr