Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na ve MHP lideri Devlet Bahçeli’ye iade-i ziyarette bulundu. Çiçek, liderlerle başta anayasa olmak üzere gündemdeki konuları da görüştü.
Çiçek’in ziyaretinden sonra CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla konuştum. Kılıçdaroğlu’na TBMM Başkanı Çiçek’ten ne beklediklerini sordum. İlginç bir benzetme yaparak şu yanıtı verdi:
“Sayın Çiçek en deneyimli siyaset adamlarından biridir. Devletin en üst iki makamından biri olan TBMM Başkanlığı gibi çok önemli bir göreve seçildi. Sayın Çiçek, daha önceki sohbetlerimizde TBMM Başkanlığı’ndan sonra bir ikbal beklentisinin söz konusu olmadığını da belirtmişti. Benim Sayın Çiçek’ten beklentim Cumhurbaşkanlığı gibi tarafsız olması gereken bu görevde, hükümete ve muhalefet partilerine eşit mesafede durabilmesidir. Cumhurbaşkanlığı sırasındaki Süleyman Demirel gibi olmasıdır. Sayın Demirel, başbakan olarak çok eleştirilmiştir. Ama cumhurbaşkanı olduktan sonra bu görevin gerektirdiği tarafsızlık içinde davranmış ve etkin olmuştur. Cesaretle davranmıştır. Ülke sorunlarına parti farkı gözetmeksizin yukarıdan bakmış ve çözümler üretmiştir. Sayın Cemil Çiçek de TBMM Başkanı olarak Demirel gibi olmalıdır. Benim beklentim budur. İktidar partisinin mensubu gibi değil tarafsız TBMM Başkanı olduğunu hissettirmeli ve inisiyatif almalıdır.”
25 profesör ve uzlaşma komisyonu
Kılıçdaroğlu’na, Çiçek’in yeni anayasa konusunda nasıl bir yaklaşım gösterdiğini sorduğumda şu bilgiyi verdi:
“Sayın Çiçek’in ziyareti bir nezaket ziyaretiydi ama gündemdeki konuları da bu vesileyle görüştük. Yeni anayasa konusu Çiçek’in öncelikli gündemi. TBMM Başkanı önce üniversitelerdeki 25 kadar anayasa profesörünü davet edeceğini ve bir ön toplantı yapacağını söyledi. Bu toplantıdan sonra da partilere çağrıda bulunarak TBMM’de bir uzlaşma komisyonu kurulmasını önereceğini ifade etti. TBMM’nin teamülüne uygun olarak her partinin bu komisyona 2’şer üye vermesini talep edecek. Ben de bir uzlaşma komisyonunun oluşumuna katkı vereceğimizi, çağrısını olumlu yanıtlayacağımızı söyledim.”

Tutuklu milletvekilleri
Kılıçdaroğlu’na tutuklu milletvekilleri konusunun nasıl ele alındığını sorduğumda yanıtı şu oldu:
“Tahmin edileceği gibi bu konuyu da Sayın TBMM Başkanı’na açtım. Tutuklu milletvekilleri konusunun öncelikle TBMM Başkanı’nın sahip çıkması gereken bir konu olduğunu vurguladım. 8 milletvekili var ve bunlar görevlerini yapamıyorlar. Meclis’e gelemiyorlar. Yargılanmasınlar demiyorum. Tutuksuz yargılanabilirler. Meclis’te görevlerini yaparlar, duruşma günleri gider mahkemeye katılırlar, dedim. Meclis Başkanı olarak Sayın Çiçek’in mahkemenin gönderdiği bilgi yazısıyla istifa etmemesi gerektiğini, milletvekillerinin serbest bırakılmaması konusunda rahatsızlığını bildirmesini; uluslararası hukuku, anayasanın 90. maddesini hatırlatması ve gereğini talep etmesini beklediğimi ifade ettim. AİHM kararlarını anımsattım. Sayın Haberal’ın başvurusunun AİHM tarafından gündeme alındığını vurguladım ve TBMM’nin görevini AİHM yapıyor, dedim.”

“Hükümet hazırlık yapıyor”
Kılıçdaroğlu, Çiçek’in yanıtına ilişkin olarak da şu bilgiyi verdi:
“Edindiğim izlenim Sayın Çiçek böyle bir yazı yazmayı düşünmüyor. Ancak, birçok vesile ile uzun tutukluluk sürelerine ilişkin eleştirilerini kamuoyuyla paylaştığını söyledi. Gerekirse bu görüşünü tekrar kamuoyuna sözlü olarak duyurabileceğini ifade etti. Ayrıca hükümet cephesinde bu sorunla ilgili bir yasal çalışma yürütüldüğü bilgisini verdi. Ayrıca Sayın Egemen Bağış’ın bu konunun çözüleceğine ilişkin beyanına atıfta bulundu. Umarım Meclis açıldığında hükümet bu yöndeki çalışmasını Meclis gündemine getirir.”

Gürsel Tekin’in durumu
CHP liderine, partisinin MYK’sında yaptığı yeni düzenlemeyi de sordum. Özellikle Gürsel Tekin’in örgütten sorumlu genel başkan yardımcılığından alınmasının dikkat çektiğini belirterek, bu değişikliğe neden ihtiyaç duyduğu sorusunu yönelttim. Kılıçdaroğlu, değişikliğin asıl nedenini milletvekili olmayan ve bu nedenle parti işlerine daha çok zaman ayırabilecek Parti Meclis üyelerinin MYK’da görevlendirilmesi olduğunu söyledi.
Tekin’in örgüt sorumluluğundan alınmasının gerekçelerini saymadı, ancak görevlendirme yaparken, parti örgütünün eğilimini dikkate aldığını ifade etmekle yetindi. CHP lideri, ayrıca bir önceki MYK toplantısında Gürsel Tekin de dahil olmak üzere yapmayı düşündüğü değişiklik hakkında bilgi verdiğini, bu nedenle bir sürpriz yaşanmadığını ekledi. Kılıçdaroğlu’nun sözlerinden, örgütten gelen talep ve şikâyetler nedeniyle bu değişikliği yaptığı izlenimi edindim.

Somali ziyareti
Kılıçdaroğlu’nun Somali’ye yapacağı ziyaretin hazırlıkları sürüyor. Ziyaretin bayramın birinci gününe yetiştirilmesine çalışılıyor ama hazırlıkların zaman alması nedeniyle ziyaret bayram sonrasına da sarkabilir.
Kılıçdaroğlu, hazırlıklarla ilgili sorumu yanıtlarken şu bilgiyi verdi:
“Hazırlıklarımızı ve Kızılay’la görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Kızılay bize bir alternatif de önerdi. Açlık çeken en fazla Somalilinin bulunduğu bir kampa bizi götürebileceklerini söylediler. 400 bin Somalili yardımlardan yararlanmak için yürüyerek bu kampa gelmişler. Oraya gitmeyi planlıyoruz. Ayrıca biz yardımlarımızı Ankara’da Kızılay’a teslim edeceğiz. Olar paketleyecekler ve Somali’de bize teslim edecekler.”