Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Koalisyon liderleri, Öcalan dosyasının bekletilmesini bazı koşullara bağladılar. Bu koşullar neler? Hangi hallerde bekleme süreci kesilecek ve dosya Meclis'e gönderilecek?
Başbakan Ecevit dün yaptığımız görüşmede bekleme sürecini kesecek koşulları şöyle sıraladı:
"Erteleme süreci sonsuz değil. Kararda belirttiğimiz gibi kesilebilir. Örneğin; bazı devletlerin bu konuda Türkiye'ye şart koşma eğilimleri var, bu eğilimler sürerse; Öcalan İmralı'dan tehdit içeren siyasi demeçler veriyor, avukatları bunları duyuruyor, eğer bu tür faaliyetleri sürerse; PKK'nın siyasallaştırılması çabaları var, bu çabalar sürerse; yine bu konularda HADEP'i kullanma gayretleri var, bu gayretler sürerse; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin karar verme süresi istismar sayılabilecek boyutlarda keyfi olarak uzatılırsa... Bu koşullarda bekleme süreci kesilir."
Başbakan Ecevit, uzun ama sağlıklı bir tartışma süreci sonunda liderlerin bu uzlaşmaya vardıklarını ve bu hususları ciddiyetle takip edeceklerini de vurguluyor.
* * *
İKİ saate yakın konuşma yapan ve liderlere kalın bir dosya sunan MHP lideri Bahçeli'nin ikna edilmesinin hiç de kolay olmadığı anlaşılıyor.
Başbakan Ecevit'in MİT ve diğer kurumlara ait raporlara dayanarak, dosyanın Başbakanlık'ta bekletilmesini istemesi ve bu noktada ısrar etmesi üzerine MHP lideri Bahçeli şu öneriyi getiriyor:
- Son karar mercii Meclis'tir. Hukuken de muhatap yine Meclis'tir. Dosyayı Meclis'e göndermenin daha doğru olcağını düşünüyorum. Eğer mutlaka bekletilmesi gerekiyorsa Meclis safahatında bekletelim. Bunu yapmaya muktediriz. Bekletmek zaruretse Adalet Komisyonu'nda da bekletilebilir.
Bahçeli'nin bu önerisine Başbakan Ecevit ve diğerleri şu karşılığı veriyor:
- Bu sorumluluğu Adalet Komisyonu üyesi milletvekillerine bırakmak yanlış olur. Bu, milletvekilleri üzerinde çok ağır baskı olur. Seçim çevrelerinden baskı gelir. Muhalefetten baskı gelir. Komisyonun üçte bir imzasıyla dosya işleme sokulabilir. Bu yükü sadece Adalet Komisyonu üyelerine bırakma doğru olmaz. Ayrıca Meclis'e gönderildikten sonra, gerekli olursa dosya geri getirilemez, oysa Başbakanlık'ta beklerse, gerek duyulduğunda işlem yürütülebilir ve dosya Meclis'e gönderilir.
Bahçeli, dosyanın bekletilmesi halinde doğacak sıkıntıları da vurguluyor:
- Endişemiz PKK'nın nasıl bir şekil alacağı noktasındadır. Parçalanma taktiğiyle ortaya yeni PKK'lar çıkabilir. Bu gruplar Öcalan'ı korumak için, ondan bağımsızmış gibi terör eylemlerine devam edebilirler. Bir yandan terör devam ederken diğer yandan da siyasallaşmaya çabalayabilirler.
ANAP lideri Mesut Yılmaz ise, bekletilme konusunda Başbakan Ecevit'i desteklerken konuya şöyle yaklaşıyor:
- Öcalan konusu çeşitli yönleri olan bir konudur. Her bir yönünü kendi önemi ve ağırlığınca hatırımızda tutmamız gerekir. Uluslararası yükümlülüklerimiz bakımından kusurlu taraf biz olmamalıyız. Kusurlu davranmamalıyız. Kusursuz davranabilirsek o zaman ihtiyacımız olan zamanı da kazanmış oluruz.
* * *
BAHÇELİ, iki liderin bu yaklaşımına rağmen hemen "evet" demiyor. Tartışmaların tırmandığı noktada izin alarak, odasına çekiliyor ve yakın kurmaylarıyla değerlendirme yapıyor.
Ecevit ve Yılmaz'dan aldığı güvencenin karara yazılması koşuluyla "olur" diyen Bahçeli, ayrıca ANAP lideri Mesut Yılmaz'la da ikili bir görüşme yapmak istediğini iletiyor.
Bu istek Yılmaz'a, Sanayi Bakanı Kenan Tanrıkulu tarafından iletiliyor.
Bahçeli - Yılmaz görüşmesinde de, MHP lideri, kararın sıkı takip edilmesi ve Avrupa veya PKK'nın istismarı ortaya çıktığında Meclis'e gönderilmesi konusunda Yılmaz'dan ayrıca söz alıyor. Bahçeli, Yılmaz'ın garantisini arayarak bir anlamda Başbakan Ecevit'e dolaylı yoldan mesaj da göndermiş oluyor.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr